Blaricum aan Zee koerst op 2020

15 okt.- „Nergens aan de lange Gooise kust kan dit, bij Blaricum wel.” Initiatiefnemer van het eilandproject Blaricum aan Zee Jan Geesink ziet het nog steeds helemaal voor zich. Scandinavisch ogende bebouwing en strandjes waar het hele jaar door recreatie mogelijk is. „Modern, licht, veel glas, eenvoudig. Naar het water gericht. Met een restaurant waar het eten goed maar niet ingewikkeld is. Een yoga-studio met uitzicht op het Gooimeer, een B&B, een multifunctioneel dorpshuis, winkeltjes, een beachbar. Mooie locatie voor een grote bruiloft. Onwijs leuk toch?”

Voor de Blaricumse ondernemer die ook betrokken was bij de ontwikkeling van het Nautisch Havenkwartier in Huizen, de Botterwerf en forteiland Pampus ziet het helemaal zitten. ’s Zomers op het eiland naar de ondergaande zon kijken, ’s winters naar het barretje met de koud-waterzitters en -zwemmers. „Als je daar een houten trap aanlegt, waar je over de breedte kan afdalen... Om de hoek een hout gestookte hottub met een barretje voor een borreltje of kop koffie. Dán ben je aan het leven op een manier die heel veel mensen als experience willen meemaken.”

Geesink gelooft in Blaricum aan Zee, dat is duidelijk. Maar als ervaren ondernemer beseft hij als geen ander dat er nog heel wat moet gebeuren voordat het 2020 is. Het project Blaricum aan Zee dreigde vorig jaar te verzanden, door onverwacht strenge natuureisen die gelden voor het bosgebied bij de Stichtse Brug dat inmiddels wordt gerekend tot het Natuurnetwerk Nederland (NNN). Vooral het parkeren zou een ’significante aantasting van natuurwaarden’ betekenen.

In overleg met de gemeente Blaricum, Staatsbosbeheer, Rijkswaterstaat en last but not least de provincie Noord-Holland is gekeken naar alternatieve varianten. Uiteindelijk heeft Geesink gekozen voor het compleet verschuiven van het recreatie-eiland. Helemaal weg van het natuurgebied en dichter bij de nieuwbouwwijk Blaricummermeent.

Maar er is ook nog vliegende natuur die voor een nieuwe verrassing zorgde: de ruige dwergvleermuis. Daarmee moet op de nieuwe locatie rekening worden gehouden, blijkt uit onderzoek dat is uitgevoerd door Royal Haskoning, op kosten van Geesink en de gemeente Blaricum. „Opeens was daar de ruige dwergvleermuis die langs het strand vliegt. Het eiland ligt op de migratieroute van deze vleermuis die uit de Baltische staten komt. Mijn vraag was hoe die route dan verder loopt, waarom zou er hier dan niets meer kunnen en elders wel?

Er zijn mitigerende, verzachtende, maatregelen nodig tegen fel licht. Rijkswaterstaat heeft daar ook mee te maken gehad: op de A74 is een punt waar die vleermuizen oversteken. Daar zijn amberkleurige, ultra violet-vrije led-lampen geplaatst. Lage lichtmasten, zes meter, met een lichtkegel scherp naar beneden gericht. Dat is voor ons ook een prima oplossing.”

Natuurcompensatie is er in de vorm van een vogeleilandje. „Moerasachtig. Daar mogen mensen niet komen. Vogels kunnen er broeden, buiten bereik van de vos.”

Duinen

„Wij gaan Blaricum aan Zee überhaupt eco-vriendelijk opzetten. Dat is commercieel belangrijk, ook voor bedrijven die zich daar willen vestigen.”

De ontwikkeling van het eiland zelf, ongeveer een halve hectare groot met een gebruiksoppervlakte van circa 3250 vierkante meter, is in opzet niet veranderd. Het opgespoten eiland, waarvoor het zand uit een aan te leggen vaargeul voor de Blaricummermeent-sluis afkomstig is, komt dichter bij de nieuwbouwwijk. En daarmee ook dichter bij de A27, geeft Geesink zelf aan. „Daarom hebben we besloten duinen aan te leggen. Het is belangrijk dat als je op het eiland zit, je niet in de verte die auto’s langs ziet schieten. Je hoort ze nog wel, maar nergens in het Gooi is het helemaal stil.”

Parkeren

Het eiland dat via een brug bereikbaar is, krijgt een ringweg voor het met de auto afzetten en ophalen van mensen. Parkeerplaatsen zijn dichtbij, op het vaste land gesitueerd. „Kinderen moeten kunnen spelen zodra ze over de brug zijn. Vakantiegevoel. Op het eiland een centraal ontvangstgebouw van circa 500 vierkante meter. Multifunctioneel. Denk aan tentoonstellingen, een beurs, een concert voor een charitatief doel, of een grote bruiloft moeten kunnen houden. In samenwerking met horeca-ondernemers. Het liefst een eiland vol jonge, Blaricumse ondernemers die er voor gaan en faciliteiten delen. Er zijn al ondernemers enthousiast. Gesprekken ga ik nu nog niet aan.”

Signaal

De Blaricummer wacht op een „heldere, positieve” uitspraak van de gemeenteraad. „Het liefst unaniem, want voor andere overheidspartijen is een enthousiast signaal belangrijk.” Pas als de raad de nieuwe versie BAZ positief beoordeelt, volgt verdere uitwerking. „Ik heb geen zin in eindeloze ’gevechten’ met de gemeente. Integendeel, er is een samenwerkingsovereenkomst nodig, een soort voorloper van de benodigde bestemmingsplanprocedure. Ik wil er iets moois van maken.”  Bron: Gooi en eemlander Afbeelding: © tekening Geesink/Stork & Albrecht, architecten en bouwadviseurs Foto: Leo Janssen

 Ga terug

Publicatie datum: 15-10-2017

[Laren in beeld]

[Column]

Doe wat uw buurman doet!

17 nov.- Nu de spaarrentes in Nederland blijven kelderen (tot nog maar 0,5%!) zoeken steeds meer mensen naar alternatieven voor hun spaargeld. Wist u dat het mogelijk is om maar liefst een rendement van 6% te halen wanneer u   Lees verder

[Kijk op Laren]

Larens Behoud doet beroep op wet openbaarheid bestuur (WOB)

8 nov. -   Geachte college van Gedeputeerde Staten,   In het kader van de besluitvorming in de ARHI-procedure van de regio Gooi- en Vechtstreek verzoek ik u mij de informatie/documenten te verstrekken die zijn ingebracht in de vergadering van Gedeputeerde Staten van 7 november 2017 ten behoeve van de behandeling van dit onderwerp. Wij doelen hier op de geagendeerde stukken en niet de geamendeerde stukken NA behandeling in de v  Lees verder

[Het weer in Laren]

11,5°Cwo
11,5°Cdo
9,5°Cvr
8,5°Cza

[Opinie]

Hoofdpijn of gezichtsverlies

20 nov.- De inwoners hebben er niets aan: het voortdurende gepraat over het opheffen van hun gemeente. Voorstanders vinden dat het nodig is omdat een grote gemeente betere prestaties levert. Op zichze  Lees verder

[Nieuws uitzendingen]

  • Bekijk video beelden van de NOS op nos.nl
  • Bekijk video beelden op RTV NH
  • Bekijk video beelden op de website van Radio 6 FM TV

[Schetsen van Laren]

Het was zo vertrouwd!

14 nov.- Waar eens bomen werden gezaagdWerd ook een nieuw plan gevraagdWat te doen met de vrijgekomen grond?Nieuwe sjieke huizen moeten er komenDaar staan straks mooie wijkenMaar voor alle Laarders of alleen voor de nieuwe rijkenDe hijsinstallatie mag blijvenAls een monument voor wat er eens wasOf wordt het alras verzaagd tot brandhout en asDe aanblik nu geeft je geen vreugdWat is er in het plan voor Larens jeugd ?De aankomende Sint heeft een beetje invoed op de tekst gehad.Tekening en tekst : Hans Houtkamphanshoutkamp@live.nl  Lees verder

[Volg Larens Behoud op]