Blaricum aan Zee koerst op 2020

15 okt.- „Nergens aan de lange Gooise kust kan dit, bij Blaricum wel.” Initiatiefnemer van het eilandproject Blaricum aan Zee Jan Geesink ziet het nog steeds helemaal voor zich. Scandinavisch ogende bebouwing en strandjes waar het hele jaar door recreatie mogelijk is. „Modern, licht, veel glas, eenvoudig. Naar het water gericht. Met een restaurant waar het eten goed maar niet ingewikkeld is. Een yoga-studio met uitzicht op het Gooimeer, een B&B, een multifunctioneel dorpshuis, winkeltjes, een beachbar. Mooie locatie voor een grote bruiloft. Onwijs leuk toch?”

Voor de Blaricumse ondernemer die ook betrokken was bij de ontwikkeling van het Nautisch Havenkwartier in Huizen, de Botterwerf en forteiland Pampus ziet het helemaal zitten. ’s Zomers op het eiland naar de ondergaande zon kijken, ’s winters naar het barretje met de koud-waterzitters en -zwemmers. „Als je daar een houten trap aanlegt, waar je over de breedte kan afdalen... Om de hoek een hout gestookte hottub met een barretje voor een borreltje of kop koffie. Dán ben je aan het leven op een manier die heel veel mensen als experience willen meemaken.”

Geesink gelooft in Blaricum aan Zee, dat is duidelijk. Maar als ervaren ondernemer beseft hij als geen ander dat er nog heel wat moet gebeuren voordat het 2020 is. Het project Blaricum aan Zee dreigde vorig jaar te verzanden, door onverwacht strenge natuureisen die gelden voor het bosgebied bij de Stichtse Brug dat inmiddels wordt gerekend tot het Natuurnetwerk Nederland (NNN). Vooral het parkeren zou een ’significante aantasting van natuurwaarden’ betekenen.

In overleg met de gemeente Blaricum, Staatsbosbeheer, Rijkswaterstaat en last but not least de provincie Noord-Holland is gekeken naar alternatieve varianten. Uiteindelijk heeft Geesink gekozen voor het compleet verschuiven van het recreatie-eiland. Helemaal weg van het natuurgebied en dichter bij de nieuwbouwwijk Blaricummermeent.

Maar er is ook nog vliegende natuur die voor een nieuwe verrassing zorgde: de ruige dwergvleermuis. Daarmee moet op de nieuwe locatie rekening worden gehouden, blijkt uit onderzoek dat is uitgevoerd door Royal Haskoning, op kosten van Geesink en de gemeente Blaricum. „Opeens was daar de ruige dwergvleermuis die langs het strand vliegt. Het eiland ligt op de migratieroute van deze vleermuis die uit de Baltische staten komt. Mijn vraag was hoe die route dan verder loopt, waarom zou er hier dan niets meer kunnen en elders wel?

Er zijn mitigerende, verzachtende, maatregelen nodig tegen fel licht. Rijkswaterstaat heeft daar ook mee te maken gehad: op de A74 is een punt waar die vleermuizen oversteken. Daar zijn amberkleurige, ultra violet-vrije led-lampen geplaatst. Lage lichtmasten, zes meter, met een lichtkegel scherp naar beneden gericht. Dat is voor ons ook een prima oplossing.”

Natuurcompensatie is er in de vorm van een vogeleilandje. „Moerasachtig. Daar mogen mensen niet komen. Vogels kunnen er broeden, buiten bereik van de vos.”

Duinen

„Wij gaan Blaricum aan Zee überhaupt eco-vriendelijk opzetten. Dat is commercieel belangrijk, ook voor bedrijven die zich daar willen vestigen.”

De ontwikkeling van het eiland zelf, ongeveer een halve hectare groot met een gebruiksoppervlakte van circa 3250 vierkante meter, is in opzet niet veranderd. Het opgespoten eiland, waarvoor het zand uit een aan te leggen vaargeul voor de Blaricummermeent-sluis afkomstig is, komt dichter bij de nieuwbouwwijk. En daarmee ook dichter bij de A27, geeft Geesink zelf aan. „Daarom hebben we besloten duinen aan te leggen. Het is belangrijk dat als je op het eiland zit, je niet in de verte die auto’s langs ziet schieten. Je hoort ze nog wel, maar nergens in het Gooi is het helemaal stil.”

Parkeren

Het eiland dat via een brug bereikbaar is, krijgt een ringweg voor het met de auto afzetten en ophalen van mensen. Parkeerplaatsen zijn dichtbij, op het vaste land gesitueerd. „Kinderen moeten kunnen spelen zodra ze over de brug zijn. Vakantiegevoel. Op het eiland een centraal ontvangstgebouw van circa 500 vierkante meter. Multifunctioneel. Denk aan tentoonstellingen, een beurs, een concert voor een charitatief doel, of een grote bruiloft moeten kunnen houden. In samenwerking met horeca-ondernemers. Het liefst een eiland vol jonge, Blaricumse ondernemers die er voor gaan en faciliteiten delen. Er zijn al ondernemers enthousiast. Gesprekken ga ik nu nog niet aan.”

Signaal

De Blaricummer wacht op een „heldere, positieve” uitspraak van de gemeenteraad. „Het liefst unaniem, want voor andere overheidspartijen is een enthousiast signaal belangrijk.” Pas als de raad de nieuwe versie BAZ positief beoordeelt, volgt verdere uitwerking. „Ik heb geen zin in eindeloze ’gevechten’ met de gemeente. Integendeel, er is een samenwerkingsovereenkomst nodig, een soort voorloper van de benodigde bestemmingsplanprocedure. Ik wil er iets moois van maken.”  Bron: Gooi en eemlander Afbeelding: © tekening Geesink/Stork & Albrecht, architecten en bouwadviseurs Foto: Leo Janssen

 Ga terug

Publicatie datum: 15-10-2017

[Laren in beeld]

[Column]

Laren blijft zelfstandig, veilig en vitaal!

12 febr.- De gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart lijken nog ver weg, maar campagneteam, achterban en kandidaat- raadsleden van Larens Behoud zijn al enthousiast aan de slag om weer een stevig en zelfstandig bestuur voor Laren te presenteren voor de komende 4 jaren.De ruim 200 leden van Larens Behoud komen uit alle hoeken en lagen van de Larense gemeenschap; onz  Lees verder

[Kijk op Laren]

Larens Behoud tegen hotel Torenlaan 1

12 febr.- -Tijdens de ledenvergadering van Larens Behoud afgelopen donderdag hebben de leden van Larens Behoud massaal tegen de komst van een hotel aan de Torenlaan 1 gestemd.   Fractievoorzitter Peter Calis: ‘in de afgelopen weken ontstond onduidelijkheid ove  Lees verder

[Het weer in Laren]

-3°Czo
-3°Cma
-2,5°Cdi
-0,5°Cwo

[Opinie]

Kies voor behoud zelfstandigheid!

12 febr.- ,,Vaak wordt gedacht dat gemeenten besparen na een fusie vanwege schaalvoordelen.'' Dat stelt professor Allers, hoogleraar economie van decentrale overheden aan de faculteit Economie en Bedrijfskunde van de Universiteit van Groningen. “ Grote gemeenten kunnen goedkoper zijn omdat zij op grotere schaal inkopen of gespecialis  Lees verder

[Nieuws uitzendingen]

  • Bekijk video beelden van de NOS op nos.nl
  • Bekijk video beelden op RTV NH
  • Bekijk video beelden op de website van Radio 6 FM TV

[Schetsen van Laren]

Bol an

7 febr.- Moet er een hotel komen zoals de centrumvisie in Laren aangeeft, ja of nee? De commotie rond die vraag is met het oog op de verkiezingen in ons charmante en groene dorp - en vooral de plek waar - heviger dan ooit.De partijen rollen over straat. Een kleine honderd jaar geleden lag dat heel anders. Laren telde v  Lees verder

[Volg Larens Behoud op]