Huizer Havendag met drijvend midsummer-concert en Haring Race

15 juni.- Liefhebbers van historische schepen kunnen vrijdag 15 en zaterdag 16 juni hun hart ophalen in de haven van Huizen. Vrijdag stroomt de haven al vol met zo’n dertig botters, allemaal deelnemers aan het Huizer Vis Festijn.

Een dag later barsten de festiviteiten rond de eerste Huizer Havendag los. Dit nautisch evenement is voortgekomen uit de voormalige Botterdag en de Huizerdag van de Watersport. Nadrukkelijker dan voorheen draait het deze dag puur om watersport.

Haring RaceEn er zijn primeurs: wat te denken van de Huizer Haring Race waaraan acht botters uit Harderwijk, Huizen, Spakenburg en Elburg meedoen. Het idee is dat de botters net als vroeger – toen Huizen nog geen haven had - twee-aan-twee een span vormen en zo snel mogelijk op volle zee hun vaatje haring proberen te bemachtigen.

Liveverslag

Van de race wordt verslag gedaan door dronevlieger Roy Visser en NHNieuws, en de beelden zijn live te volgen op grote Led-schermen aan de Havenstraat en de Energieweg.

,,Ja, dat wordt spectaculair, én spannend. Normaal gesproken kun je als publiek zo’n race niet volgen. Nu dus wel. En uiteindelijk wordt de Hollandse nieuwe geveild’’, vertellen Emile van Waegeningh en Siwart Swier namens de organisatie, een samenwerking van vijftien watersportgerelateerde verenigingen en organisaties uit Huizen.

Ook leuk: er varen de hele dag twee voetveren van de ene kant van de haven naar de andere kant; dus van Havenstraat naar de Energieweg, en terug. ,,We gaan op die manier echt even terug in de tijd. Zo wordt het nog makkelijker om overal rond de haven een kijkje te nemen. Dus bij de Botterwerf, maar bijvoorbeeld ook bij de KNRM en de watersportvereniging AVOH’’, zegt Van Waegeningh.

Terwijl langs de kade van de Huizer haven de watersportclubs zich in stands presenteren – denk aan de sportvissersclub, de waterscouts Flevo, de modelbouwclub, de duikverenigingen - valt er nog veel meer te beleven.

Zo richt het Huizer Museum in de Botterwerf een kamer in zoals die eruit moet hebben gezien in de tijd dat Huizen nog een vissersdorp was.

De scheepstimmerman van de Stichting Huizer Botters geeft demonstraties, er zijn twee shantykoren van de partij. Natuurlijk liggen de botters klaar voor de traditionele bottertochtjes.

Midsummer-concert

Klapstuk is het ‘midsummer-haven-concert’, vertellen Van Waegeningh en Swier.

,,Dit programma-onderdeel is geïnspireerd op de Prinsengrachtconcerten in Amsterdam. De afsluiting van de Huizer Havendag wordt dus gevierd met een groot concert, verzorgd door twee harmonieconcerten: Prinses Irene uit Huizen en Groot Excelsior uit Amsterdam.We leggen een groot ponton midden in de haven. Dit is het drijvende podium voor de orkesten. De toeschouwers kunnen niet alleen vanaf de kade genieten van de muziek. Botenbezitters kunnen vanaf hun eigen schip de optredens bekijken. Let op: deze bootjes mogen niet hoger zijn dan 1 meter 50!’’

Info over de gratis toegankelijke Huizer Havendag op www.huizerhavendag.nl

Aftrappen met Vis Festijn

De Rotary Club Huizen – organisator van het Huizer Vis Festijn - verwacht dat er vrijdag 15 juni dertig botters afmeren in haven van Huizen. Het is de vierde keer dat dit evenement wordt gehouden. Inzet: geld ophalen voor een aantal goede doelen. Dit jaar zijn dat de Droomboom, het Versa Geheugenhuis, de Voedselbank Gooi & Omstreken en de Stichting Huizer Botters. Het Vis Festijn start met een botterrace op het Gooimeer. Aan het einde van de middag – rond vijf uur – worden de platbodems weer in de haven verwacht. Op de kade zullen kramen staan waar vis, vlees, friet, ijs en drank kan worden gekocht. Voor de kinderen staat er een springkussen. Toegangskaarten (vijf euro p.p.) voor dit evenement zijn te koop via www.huizervisfestijn.nl  Bron: Gooi en Eemlander
Ga terug

Publicatie datum: 15-6-2018

[Laren in beeld]

[Column]

Vechten voor zelfstandigheid. Juist nu !!

12 juli.- Het wordt er allemaal niet duidelijker op. De minister vertraagt de besluitvorming over fusie. De een legt het uit dat dit vooral betekent dat de koers wordt verlegd naar het faciliteren van&  Lees verder

[Kijk op Laren]

Een mooie start

8 juli.- Dit is niet mijn eerste column in het Larens Journaal, maar wel als nieuwbakken wethouder. “Ik ben blij, trots en nederig”, zei Femke Halsema, de nieuwe burgemeester van Amster  Lees verder

[Het weer in Laren]

15°Cdi
15,5°Cwo
17°Cdo
23,5°Cvr

[Opinie]

Gerrit Jaspers column Bomen in de Gooi en Eemlander : Ons GNR

24 juli.- Colummist Gerrit Jaspers schrijft wekelijks in de Gooi- en Eemlander over groene zaken. Soms gebeuren er dingen waar je haren van te berge rijzen. Niet bij iedereen, want er  Lees verder

[Nieuws uitzendingen]

  • Bekijk video beelden van de NOS op nos.nl
  • Bekijk video beelden op RTV NH
  • Bekijk video beelden op de website van Radio 6 FM TV

[Schetsen van Laren]

Bol an (27)

10 aug.-  Vakantie  is ook een tijd om je door die stapel inmiddels aangeschafte, maar ongelezen boeken te slaan uit Annelies’ Larense Boekhandel. Bovenop;  ‘De schepping van een aards paradijs, Piet Mondriaan 1919-1933’,  Lees verder

[Volg Larens Behoud op]