Nieuwe directeur Muiderslot: Slotvoogd met een open blik

13 aug.- Doe wat je interesseert, was het advies dat ze van huis uit meekreeg. En dat doet Annemarie den Dekker nog steeds, eerdaags als nieuwe directeur bij het Muiderslot. „Het glas is bij mij altijd halfvol. Niks is onmogelijk. Je moet het alleen wel zien en de kansen die er zijn pakken.”

 

In de jachthaven van Muiden ontbijten mensen op hun bootjes. Achter de kasteelpoort baadt het Muiderslot in de zon. Medewerkers maken nog een ronde, vegen de laatste blaadjes op en de caissière zit klaar voor de eerste bezoekers. Wat een prachtige locatie; het zal je werkplek maar zijn. Dat wordt het voor Annemarie den Dekker (45). In september neemt ze de sleutel van het slot over van Bert Boer. Dan is ze directeur van Rijksmuseum Muiderslot, zoals het middeleeuwse kasteel officieel heet.

 

Op kantoor, waar het interview is, en later op het terrein wordt deze elegante verschijning telkens vrolijk en vriendelijk door medewerkers herkend en aangesproken. Opgetogen en met grote ogen vertelt ze: „Deze plek spreekt natuurlijk enorm tot de verbeelding: de combinatie van dit gebouw, de tuin, grenzend aan het water... Het wordt een feestje om hier te werken.”

Meegegroeid

Als lid van de Raad van Toezicht groeide haar liefde voor het Muiderslot. Toen Den Dekker voor de functie van directeur gepolst werd, besloot ze haar eerste werkgever gedag te zeggen. Na haar studie kunstgeschiedenis begon ze ooit als freelancer bij het Amsterdam Museum (AM), ontwikkelde zich tot hoofd conservator en vertrekt als Hoofd museale zaken en programmering. „Ik ben met het museum meegegroeid”, verklaart ze die bijna twintig jaar bij dezelfde werkgever. „Afwisseling genoeg.”

„Je bent er zelf bij om de kansen die er zijn ook te pakken. En je kunt wel ergens opnieuw beginnen”, zegt ze veel betekenend. „Maar soms is dat ook makkelijker. Doorgroeien en leiding geven aan je collega’s is dubbelspannend. Bij het AM ben ik de enige vrouw in het management team en de tweede in lijn; bij het Muiderslot word ik eindverantwoordelijk.” Daarmee komt het thema vrouwen aan de top op tafel. „De afspiegeling van de rol van de vrouw in de maatschappij is er nog altijd niet. Of ik feministe ben? Ik vind dit thema belangrijk: gelijke kansen en gelijke rechten.” Ook gelijke betaling? Hoe zit dat in haar nieuwe functie als opvolger van een man. Fijntjes maar ferm knikt ze: „Dat zit wel goed.”

Eyeopener

Oud-directeur Pauline Kruseman van het AM, die Den Dekker destijds aannam, gaf haar al vroeg in haar loopbaan een waardevolle tip. „Ze nam me een keer apart en zei: ’Je bent jong, vrouw en ambitieus; laat een ander maar eens koffie halen.’ Dat was wel een eyeopener. Ze nam de moeite me dat mee te geven en zette me met die opmerking aan het denken. Daarom ben ik er ook op trots op dat ik straks als vrouw directeur ben op dit slot. Zo geef ik een signaal af, ook naar mijn dochters: dit is mogelijk.”

Een andere vrouw die Den Dekker als voorbeeld noemt, is Marian Duff, oprichter van de internationale modecommunity MAFB. „Zij is een echte powervrouw. Ze beweegt zich moeiteloos tussen de verschillende (sub)culturen en is heel goed in het samenbrengen van mensen. En ze weet ze actief te krijgen. We hebben hetzelfde energieniveau: niks is onmogelijk! Als je echt iets wilt, dan moet je ervoor gaan en mensen zoeken die er met jou voor gaan.”

 

Meerstemmig

Ze is van plan het Muiderslot toegankelijker te maken voor een veel bredere groep. „Deze plek heeft meer in zich, is niet alleen voor mensen met kinderen. Het Muiderslot is een aantal jaren geleden omgedoopt tot Amsterdam Castle. Niet alleen voor toeristen, maar ook voor twintigers en dertigers uit de stad is dit een leuk uitje. Vanaf het Java-eiland in Amsterdam waar ik woon, kan ik hier naartoe fietsen.”

Om meer jongeren en volwassenen te trekken gaat Den Dekker nadenken over ’een levendige randprogrammering met bijvoorbeeld musici of designers’. Haar ogen stralen, de gedachte alleen al laat haar energie bruisen. „Elke directeur brengt zijn eigen kennis en kunde mee, heeft een eigen aandachtspunt”, legt ze enthousiast uit. „Dit past bij mij. Verleden, heden en toekomst verbinden door meerstemmige, interdisciplinaire verhalen te vertellen over de geschiedenis. Ik ga dat natuurlijk niet alleen doen”, verheugt ze zich, „maar met een heel gemotiveerd team.” Naast de dertig vaste medewerkers, zetten zo’n 110 vrijwilligers zich in voor het Muiderslot, aangevuld met freelancers.

Annemarie den Dekker groeide op in Apeldoorn, naar eigen zeggen in een warm gezin. Haar broer is een jaar jonger en een heel goede vriend. Haar vader, oud-directeur automatisering bij de belastingdienst, karakteriseert ze als een intellectueel en muzikaal. „Hij speelt nog altijd in bands.” Het gezin maakte veel stedentrips, die haar vader tot in de puntjes voorbereidde, zodat hij ter plekke verhalen kon vertellen. Haar moeder overleed een paar jaar geleden. Zij was kunstzinnig; beeldhouwde en schilderde. „Wees eerlijk en trouw aan jezelf. Kijk met een open blik naar de wereld en de mensen om je heen. Dat is wat ik van huis uit heb meegekregen. We werden vooral gestimuleerd om te doen wat je interesseert.”

Dus koos ze op school voor handvaardigheid en tekenen. „Ik had een bevlogen docent. Kunstgeschiedenis leek me een leuke studie en hij stimuleerde me daarin. Bovendien wilde ik erg graag naar Amsterdam. Het werd de UvA, waar ik het geluk had les te krijgen van de inspirerende Ernst van de Wetering, de grote Rembrandt-deskundige.” Ze was een actieve student, ook in het buitenland waar ze in Florence en Rome studiepunten pakte. Over een baan maakte ze zich nooit druk. „Ik heb nooit aan carrièreplanning gedaan, maar m’n interesse gevolgd. En dat doe ik nog steeds”, glimlacht ze.

„Waar ik blij van word, en wat ik dus wil blijven doen, is met anderen aan nieuwe initiatieven werken voor een breder publiek. Ik hou van schoonheid, van kunst, cultuur en natuur. Dat is heel breed en kan ik overal doen”, legt ze uit wanneer dromen en ambities ter sprake komen. „Ik heb geen uitgestippeld plan. Ik voel me op geen enkele manier beperkt. Het enige is dat ik wel inspiratie moet opdoen, anders word ik ongelukkig. Zet me niet in een kamer om iets in een systeem in te voeren; daar word ik niet blij van.”

Door te wandelen, te praten, te bezoeken en om zich heen te kijken doet ze inspiratie op. „Mooie luchten kunnen al een inspiratiebron zijn. Je moet ze alleen wel zien. Daarom is een open blik zo belangrijk. Die helpt me te laden.” Musea die prikkelen zijn bijvoorbeeld Museum Voorlinden. „Dat is binnen een witte doos, maar de verbinding binnen-buiten met doorzichten naar de prachtige natuur is mooi gedaan, net als de afwerking. Binnen zie je geen stopcontact in de muur”, kent ze de details. „Die zijn allemaal weggewerkt.” De Oude Kerk in haar woonplaats bezoekt ze ook graag. „Zo verrassend hoe directeur Jacqueline Grandjean zo’n historisch gebouw met hedendaagse kunst combineert, terwijl er ook nog steeds diensten zijn.”

„Voor inspiratie hoef ik niet te reizen”, lacht ze om alle eigen voorbeelden dichtbij huis. Toch doet ze dat regelmatig en graag, voor zowel werk als vakanties. „Vorig jaar hebben we met het gezin gebackpackt in Vietnam: die geuren, die smaken, de kleuren... Als niet frequente bezoeker kijk je anders. Dat geldt ook voor musea. Daarom: koester je open blik.” Dat geeft ze ook haar kinderen mee. „Mijn man is, ook door zijn werk, gek van nieuwbouwprojecten en architectuur. We slepen de kinderen dan ook regelmatig mee naar een gebouw of museum.”

Om het jaar staat er bij het gezin een verre reis op het programma. Het andere jaar een woningruil. „Dat doen we al jaren”, zegt Den Dekker geamuseerd. „Zo leuk! Net alsof je echt even ergens woont. Ik kan het iedereen aanraden. Dit jaar gaan we naar Zuid-Frankrijk en Corsica.” Woningruil is gebaseerd op vertrouwen en gaat met een gesloten beurs. „Je zorgt eigenlijk voor elkaars spullen. Zonder elkaar te kennen of te ontmoeten, krijg je toch een band”, geniet ze alvast. „We zaten eens in het Spaanse huis van een professor uit Cambridge en hij in het onze. Hij had ooit in Amsterdam gestudeerd en vond het leuk terug te gaan.”

Aanwaaien

Geen keerpunten of moeilijke kruispunten in Den Dekkers leven. Alsof alles haar komt aanwaaien, haar ogenschijnlijk makkelijk afgaat. „Dat is vaak ook zo”, beaamt ze. „Maar ik ben wel een harde werker. Het heeft ook te maken dat bij mij het glas altijd half vol is. Ik zie altijd mogelijkheden en kansen, en ik ben gezegend met een bak energie.”

In haar vrije tijd sport ze (hardlopen en sportschool) en leest veel. Liefst meerdere dingen naast elkaar. „Momenteel herlees ik De Alchemist (van Paulo Coelho, red.) en Mythos van Stephen Fry. In zijn verhalen komt de Griekse mythologie op een humoristische manier tot leven.”

Hoe ze daar allemaal nog tijd voor heeft naast werk en gezin? „Ik heb het gelukkig nooit druk in mijn hoofd”, lacht ze. „Waar ik ben daar ben ik ook echt. Of dat nou thuis met Rob en de kinderen is, straks weer in het Amsterdam Museum of nu hier, in het Muiderslot. Ik ben wel bewust bezig met bewegen, gezonde voeding en mindfulness. Maar gelukkig gaat me dat ook redelijk makkelijk af.” Bron: Gooi en Eemlander
Ga terug

Publicatie datum: 13-8-2018

[Laren in beeld]

[Column]

Larens Behoud: Handen af van de Gooise hei

14 sept.- Larens Behoud heeft met afschuw kennis genomen van de in Hilversum gepresenteerde toekomstvisie waar de gemeente Hilversum aan heeft meegewerkt. Een weg over de hei van de A1 bij Bussum naar het Mediapark in Hilversum , al of niet met kabelba  Lees verder

[Kijk op Laren]

Blaricum en Laren liever in Utrecht

26 sept.-Blaricum en Laren willen liever bij Utrecht horen. Dat is de verrassende strekking van de motie die deze week in beide gemeenteraden wordt aangenomen. De colleges moeten de minister een brief schrijven om deze keuze duidelijk te maken.  Een s  Lees verder

[Het weer in Laren]

18,5°Cwo
15°Cdo
12,5°Cvr
11,5°Cza

[Opinie]

Vander Hoek D66 opeens democraat?

26 sept.- Zonder  te luisteren naar welke inwoner dan ook van Blaricum en Laren besloot Gedeputeerde Staten van Noord-Holland bij monde van Commissaris Johan Remkes en Gedeputeerde Jack van der Hoek tot een herindeling te komen van de Gooi en Vechtstreek. De bevolking van Laren en Blaricum was al mordicus tegen en kwam nog meer in opstand. De gemeente  Lees verder

[Nieuws uitzendingen]

  • Bekijk video beelden van de NOS op nos.nl
  • Bekijk video beelden op RTV NH
  • Bekijk video beelden op de website van Radio 6 FM TV

[Schetsen van Laren]

Bol an (33)

19 sept.-  Toen ik in het najaar van 2001 werd gevraagd de politieke arena van Laren te betreden, vroeg ik mij af of ik het wel kon. Een afweging die altijd mijn drijfveer is geweest.  Ik begon na te denken hoe ik de Laa  Lees verder

[Volg Larens Behoud op]