Ruim zestig inzendingen voor dichtwedstrijd Parade der Poeten

11 juni.- Parade der Poëten Eemland, de dichtwedstrijd over cultureel erfgoed in de regio Baarn-Bunschoten-Spakenburg- Eemnes, heeft 64 inzendingen opgeleverd. De beste tien worden door de dichters voorgelezen tijdens de slotavond van de Parade der Poëten Eemland, dinsdag 12 juni om acht uur, in de Bibliotheek Eemnes.

Burgemeester Roland van Benthem komt de prijzen uitreiken. De Eemnesser dorpsdichter Gerard Wortel en André van Zwieten (stadsdichter van Wijk bij Duurstede) komen voordragen. De formatie Echte Mensen treedt tot slot op met hun oproeringen, een geheel eigen combinatie van muziek, cabaret en poëzie.
"Ik ben meer dan aangenaam verrast door de grote hoeveelheid gedichten die ingezonden zijn. Daarbij zitten tussen de inzendingen prachtige poëtische pareltjes", zegt Gerard Beentjes, de dichter die met een aantal collega's de wedstijd in opdracht van de provincie Utrecht organiseerde. De jury, bestaande uit Liesbeth Lemckert, voorzitter van de Historische Kring Eemnes, Johan Kisjes, oud-wethouder cultuur Gemeente Bunschoten/Spakenburg, en Mario Withoud, dichter/schrijver uit Almere, buigt zich deze week over de inzendingen.
Een opvallende groep inzendingen kwam van de Hobbitstee, een basisschool uit Eemnes. Zij stuurden gedichten in na een korte les over cultureel erfgoed in het eigen dorp. Zij verwoordden het belang van de monumenten in het dorp zoals het Vrijheidsmonument. Zij betoonden hun liefde voor het groene Eemnes dat niet dicht gebouwd mag worden van de kinderen. De organisatie heeft dan ook een aparte prijs ingesteld voor het beste gedicht uit deze groep.

De andere inzenders werden vooral door  Spakenburg geïnspireerd, het traditionele vissersdorp, met de haven, de klederdracht en de aloude voetbalvete tussen blauw en rood. Maar ook Paleis Soestdijk, de Koninklijke Wachtkamer van station Baarn, Het Gemaal en de sluis bij Eemnes werden bezongen.

De wedstrijd dit jaar leverde niet alleen in deze regio, maar ook voor de wedstrijd over cultureel erfgoed in de stad Amersfoort veel inzendingen uit het hele land op, van 's Hertogenbosch tot Leiderdorp, van De Zilk tot Hengelo. Een deelnemer stuurde zelfs zijn inzending uit het verre Griekenland vanaf zijn vakantieadres.

Het project wordt gehouden in het kader van het jaar van het cultureel erfgoed. In zes gebieden worden dichtwedstrijden gehouden. Ook schrijven vijftien bekendere dichters over cultureel erfgoed in de provincie. Gezamenlijk komen ze in een bundel die in oktober tijdens een groot feest gepresenteerd wordt.

 

 Bron: Laarder Courant de Bel

 Ga terug

Publicatie datum: 11-6-2018

[Laren in beeld]

[Column]

Vechten voor zelfstandigheid. Juist nu !!

12 juli.- Het wordt er allemaal niet duidelijker op. De minister vertraagt de besluitvorming over fusie. De een legt het uit dat dit vooral betekent dat de koers wordt verlegd naar het faciliteren van&  Lees verder

[Kijk op Laren]

Een mooie start

8 juli.- Dit is niet mijn eerste column in het Larens Journaal, maar wel als nieuwbakken wethouder. “Ik ben blij, trots en nederig”, zei Femke Halsema, de nieuwe burgemeester van Amster  Lees verder

[Het weer in Laren]

20°Cdi
18°Cwo
15°Cdo
15,5°Cvr

[Opinie]

Gerrit Jaspers column Bomen in de Gooi en Eemlander : Ons GNR

24 juli.- Colummist Gerrit Jaspers schrijft wekelijks in de Gooi- en Eemlander over groene zaken. Soms gebeuren er dingen waar je haren van te berge rijzen. Niet bij iedereen, want er  Lees verder

[Nieuws uitzendingen]

  • Bekijk video beelden van de NOS op nos.nl
  • Bekijk video beelden op RTV NH
  • Bekijk video beelden op de website van Radio 6 FM TV

[Schetsen van Laren]

Bol an (27)

10 aug.-  Vakantie  is ook een tijd om je door die stapel inmiddels aangeschafte, maar ongelezen boeken te slaan uit Annelies’ Larense Boekhandel. Bovenop;  ‘De schepping van een aards paradijs, Piet Mondriaan 1919-1933’,  Lees verder

[Volg Larens Behoud op]