SP Hilversum wil 'foute' straatnamen hernoemen

15 aug.- De Socialistische Partij (SP) wil dat gemeente Hilversum straatnamen die verwijzen naar omstreden historische personen gaat heroverwegen. Zo zouden de J.P. Coenstraat en de Admiraal de Ruyterlaan hernoemd moeten worden.

In een opiniestuk op de website van SP Hilversum stelt raadslid Rebekka Timmer de wijze waarop de gemeente straatnamen kiest ter discussie. 

Lees ook: Ophef over Hilversumse straatnaam: bewoners willen naam niet

Volgens de SP zijn straatnamen geen geschiedenisboeken, maar een eerbetoon. Als je een straat dus vernoemt naar een omstreden persoon uit de geschiedenis, plaats je die persoon nog steeds op een voetstuk. 

Timmer denkt daarom dat het beter is om een nieuwe naam te overwegen voor straten zoals de J.P. Coenstraat:  "Is Jan Pieterszoon Coen een Gouverneur-Generaal van de VOC of een kolonist die verantwoordelijk is voor 15.000 doden?" De SP heeft geen lijst gemaakt van straatnamen die verandert moeten worden, maar verwacht dat er in het 'Zeeheldenkwartier' in Hilversum meer straten vernoemd zijn naar historische personen met een omstreden geschiedenis. 

"We willen een andere presentatie van de geschiedenis, waarin we uitgaan van de ervaringen van alle mensen. Dat is geen geschiedvervalsing, maar het plaatsen van de gebeurtenissen in de juiste context", onderstreept het SP-raadslid.

Een aantal liggen er in het Zeeheldenkwartier, waar de straten zijn vernoemd naar Nederlandse zeevaarders. De SP denkt dat er meer 'foute' straatnamen in de wijk zijn. De partij hoopt een discussie te starten over de straatnamen.

 Bron: NH Nieuws
Ga terug

Publicatie datum: 15-8-2018

[Laren in beeld]

[Column]

Larens Behoud: Handen af van de Gooise hei

14 sept.- Larens Behoud heeft met afschuw kennis genomen van de in Hilversum gepresenteerde toekomstvisie waar de gemeente Hilversum aan heeft meegewerkt. Een weg over de hei van de A1 bij Bussum naar het Mediapark in Hilversum , al of niet met kabelba  Lees verder

[Kijk op Laren]

Blaricum en Laren liever in Utrecht

26 sept.-Blaricum en Laren willen liever bij Utrecht horen. Dat is de verrassende strekking van de motie die deze week in beide gemeenteraden wordt aangenomen. De colleges moeten de minister een brief schrijven om deze keuze duidelijk te maken.  Een s  Lees verder

[Het weer in Laren]

20,5°Cwo
16,5°Cdo
13°Cvr
11,5°Cza

[Opinie]

Vander Hoek D66 opeens democraat?

26 sept.- Zonder  te luisteren naar welke inwoner dan ook van Blaricum en Laren besloot Gedeputeerde Staten van Noord-Holland bij monde van Commissaris Johan Remkes en Gedeputeerde Jack van der Hoek tot een herindeling te komen van de Gooi en Vechtstreek. De bevolking van Laren en Blaricum was al mordicus tegen en kwam nog meer in opstand. De gemeente  Lees verder

[Nieuws uitzendingen]

  • Bekijk video beelden van de NOS op nos.nl
  • Bekijk video beelden op RTV NH
  • Bekijk video beelden op de website van Radio 6 FM TV

[Schetsen van Laren]

Bol an (33)

19 sept.-  Toen ik in het najaar van 2001 werd gevraagd de politieke arena van Laren te betreden, vroeg ik mij af of ik het wel kon. Een afweging die altijd mijn drijfveer is geweest.  Ik begon na te denken hoe ik de Laa  Lees verder

[Volg Larens Behoud op]