Steen door ruit huis: laptop weg

14 mei.- In het noordelijk deel van het Gooi is het aantal geslaagde inbraken in woningen gestegen. De politie geeft bij het onderzoek in Huizen prioriteit aan een nieuwe werkwijze van inbrekers, waarbij met een steen een ruit van een huis wordt ingegooid.

Dit meldt de burgemeester Sicko Heldoorn aan de raad. Het aantal woninginbraken in Huizen is, in vergelijking met het eerste kwartaal van vorig jaar, gestabiliseerd (circa 45 stuks). Tegenover dit relatief goede nieuws staat de constatering dat de inbrekers beduidend vaker succes hebben: 31 keer tegenover 24 keer in 2017. De maand maart heeft daarin een groot aandeel met zestien geslaagde inbraken, het hoogste aantal sinds december 2016. ’Deze trend is in heel Gooi-Noord zichtbaar’, stelt Heldoorn.

Zorgelijk

De burgemeester noemt een nieuwe aanpak van inbrekers een zorgelijke ontwikkeling. ’Inbrekers gooien een steen door een ruit aan de voorzijde van een huis en maken een in het zicht staande laptop of computer buit’, meldt hij. ’Over het algemeen gebeurt dat ’s nachts.’ In maart zijn op deze manier zeven geslaagde inbraken gepleegd.

Prioriteit

De politie heeft deze zaken met prioriteit in onderzoek. Eind maart is een aantal verdachten aangehouden, maar dit heeft er niet toe geleid dat de inbraken zijn gestopt.

De wijkagenten hebben de preventieverenigingen ingelicht over de nieuwe werkwijze van de criminelen. De gemeente heeft dit richting WhatsApp-groepen gedaan. Heldoorn: ’Van belang is dat inwoners waardevolle spullen zoals laptops niet zichtbaar vanaf de openbare weg voor een raam laten staan’.

Dwangsommen

Sinds 1 januari worden er in Huizen preventieve dwangsommen opgelegd aan mensen die inbrekerswerktuigen voorhanden hebben. In de eerste drie maanden zijn er zeven opgelegd (vijfduizend euro bij elke geconstateerde overtreding met een maximum van twintigduizend euro).

Huizers kunnen bij een rondreizende informatiewagen informatie krijgen over hoe zij de kans op een inbraak zo klein mogelijk kunnen maken. Verder is op 1 maart de subsidieregeling Inbraakwerend Hang- en Sluitwerk voor particuliere huiseigenaren start gegaan. In de eerste vijf weken zijn 48 aanvragen ingediend bij de gemeente.

Bedreigingen

Uit de veiligheidscijfers over het eerste kwartaal blijkt dat niet alleen het aantal geslaagde woninginbraken is gestegen. Ook het aantal bedreigingen, winkeldiefstallen en meldingen van verwarde personen nam toe.

Over de hele linie is de criminaliteit in Huizen echter flink gedaald, met negentien procent (in de hele regio Gooi en Vechtstreek: 14,6 procent). Opvallend is onder meer de forse afname van het aantal mishandelingen en inbraken in auto’s en bedrijven. Bron: Gooi en Eemlander
Ga terug

Publicatie datum: 14-5-2018

[Laren in beeld]

[Column]

Larens Behoud: Handen af van de Gooise hei

14 sept.- Larens Behoud heeft met afschuw kennis genomen van de in Hilversum gepresenteerde toekomstvisie waar de gemeente Hilversum aan heeft meegewerkt. Een weg over de hei van de A1 bij Bussum naar het Mediapark in Hilversum , al of niet met kabelba  Lees verder

[Kijk op Laren]

Bedankspeech Sean Bogaers aan vrijwilligers

Larens Behoud-gemeenteraadslid en jongerenwerker  Sean William Bogaers (29)hield  vrijdagavond 7 september 2018 in het Larense Brinkhuis  op jaarlijkse vrijwilligersavond een monumentale blikopener./speechvrijwilligersavond 2018ode aan de vrijwilligerswerk (de Warrekam)   goedenavond dame  Lees verder

[Het weer in Laren]

8°Cdi
7,5°Cwo
13°Cdo
15°Cvr

[Opinie]

Gooi en Eemlander: Moeder Jaeger verdient Gooise dank

17 sept.- Denken plannenmakers er nu wel of niet aan om asfaltmachines de Westerheide op te sturen om het Mediapark beter bereikbaar te maken voor auto’s? Sinds maandag beroert die vraag de Gooise gemoederen. De Hilversumse wethouder Wimar Jaeger ( zie foto)  verantwoordelijk voor media, en economie,  Lees verder

[Nieuws uitzendingen]

  • Bekijk video beelden van de NOS op nos.nl
  • Bekijk video beelden op RTV NH
  • Bekijk video beelden op de website van Radio 6 FM TV

[Schetsen van Laren]

Bol an (33)

19 sept.-  Toen ik in het najaar van 2001 werd gevraagd de politieke arena van Laren te betreden, vroeg ik mij af of ik het wel kon. Een afweging die altijd mijn drijfveer is geweest.  Ik begon na te denken hoe ik de Laa  Lees verder

[Volg Larens Behoud op]