Winkels op zondag open in een zelfstandig Huizen

16 mei.- De winkels in Huizen mogen op zondag open. Maar op dat andere verkiezingsthema, de herindeling, borduurt het nieuwe college voort op dat van het vorige.

Uiterlijk op 5 juli wil het college een voorstel aan de raad voorleggen om de winkeltijdenverordening te wijzigen. Die moet de ’openstelling van winkels op zondag van 12.00 tot 18.00 uur’ mogelijk maken.

Lees ook: Coalitieakkoord Huizen: Vitaal en verbindend (en veiliger)

De bevoorrading moet ook binnen die openingstijden plaatsvinden. Daarmee zetten VVD, CDA, D66 en PvdA een ferme streep door wat de drie christelijke partijen vier jaar geleden uit het vuur hadden gesleept.

Tijdens de verkiezingscampange was al duidelijk dat het CDA een flinke scheut water bij de wijn had gedaan, en dat de zondagsluiting voor de ChristenUnie geen breekpunt zou zijn. Alleen de SGP bleef mordicus tegen.

Een ander verkiezingsthema was de herindeling. De provincie wil dat Huizen fuseert met Blaricum en Laren. ’De verkiezingsuitslag in onze buurgemeenten heeft een duidelijk signaal opgeleverd voor behoud van zelfstandigheid’, constateert het nieuwe college.

Hoewel de uitslag in Huizen ’minder uitgesproken’ was, kan die toch ’worden uitgelegd als een duidelijke voorkeur voor zelfstandigheid’.

De collegepartijen spreken daarom af dat Huizen ’voorstander blijft van behoud van zelfstandigheid’, maar ’niet de ogen sluit voor het proces van herindeling met Blaricum en Laren’.

’In dat proces zal de voorkeur voor behoud van zelfstandigheid blijven doorklinken en wordt gestreefd naar een, zo mogelijk, gezamenlijke positie met de beide beoogde fusiepartners.’  Bron: Gooi en Eemlander
Coalitieakkoord - met zondagsopening - ondertekend


HUIZEN - 16 mei.- Het nieuwe coalitieakkoord 'Vitaal en Verbindend' is vanmiddag ondertekend door de onderhandelaars van VVD, CDA, D66 en PvdA.
Aan de hand van dit document willen de partijen Huizen de komende tijd besturen. Belangrijk item: er komt een voorstel voor een zondagsopening van 12.00 tot 18.00 uur.


Alle winkels
Dit voorstel moet er uiterlijk in de raadsvergadering van 5 juli zijn. Jessica Prins (VVD): "Het is de bedoeling dat alle winkels dan open mogen. Of ondernemers dat willen, dat mogen ze zelf bepalen."


"In de praktijk zal dit denk ik betekenen dat de supermarkten open zijn en dat winkelcentra wellicht een aantal koopzondagen zullen hebben", liet zij weten.


Jongeren aan het werk
Het CDA lichtte er een plan uit om 200 jongeren aan het werk te krijgen die moeilijk aan de slag kunnen komen, bijvoorbeeld omdat ze geen starkwalificatie hebben of omdat ze een handicap hebben.


"Ook duurzaamheid is voor ons van belang", aldus fractievoorzitter Rutger Rebel. "We willen een pilot opstarten waar we een wijk gasloos gaan maken en nul op de meter."


Verder
Marlous Verbeek liet namens D66 weten dat zij heel blij was dat de zondagsopenstelling nu opgenomen is in het coalitieakkoord. "Het is mooi dat we verder kunnen."


Zij kaartte daarbij aan dat dit ook in het belang is van het toerisme. "We moeten ons als gemeente niet isoleren en de kracht van Huizen benutten. Iedereen doet mee en telt ook mee."


Zelfstandigheid
De PvdA liet bij monde van Maarten Hoelscher weten in ieder geval een punt te hebben ingeleverd. Al 12 jaar heeft de partij een fusie in haar programma opgenomen. "Maar 21 van de 27 zetels kiest voor zelfstandigheid. Dat punt ga je dan toch niet halen. De raad blijft immers de baas."


Hij roemde net als de andere onderhandelaars de sfeer en het onderlinge vertrouwen dat ze er uit zullen komen, ook als er hobbels op de weg komen. Blij was hij dat er nu ook gewerkt zal worden aan burgerparticipatie, zodat inwoners gehoord worden.


Wethouders
Na de ondertekening van het coalitieakkoord werden ook de beoogd nieuwe wethouders bekend gemaakt. Lees hier wie dat zijn en welke portefeuille ze kregen toebedeeld.  Bron: Gooi en EemlanderGa terug

Publicatie datum: 16-5-2018

[Laren in beeld]

[Column]

Vechten voor zelfstandigheid. Juist nu !!

12 juli.- Het wordt er allemaal niet duidelijker op. De minister vertraagt de besluitvorming over fusie. De een legt het uit dat dit vooral betekent dat de koers wordt verlegd naar het faciliteren van&  Lees verder

[Activiteiten agenda Laren]

[Kijk op Laren]

Een mooie start

8 juli.- Dit is niet mijn eerste column in het Larens Journaal, maar wel als nieuwbakken wethouder. “Ik ben blij, trots en nederig”, zei Femke Halsema, de nieuwe burgemeester van Amster  Lees verder

[Het weer in Laren]

27°Cdo
26°Cvr
22,5°Cza
19,5°Czo

[Opinie]

Opinie Gooi en Eemlander: Provincie moet knip blijven trekken

12 juli.- Het besluit van Gedeputeerde Staten van Noord-Holland om uit het Goois Natuurreservaat te stappen kwam, zo lijkt het, voor het Gooi als een donderslag bij heldere hemel. Dat is vreemd. Hebben rentmeester-directeur Karen Heerschop en voorzitter Kees-Jan Doske  Lees verder

[Nieuws uitzendingen]

  • Bekijk video beelden van de NOS op nos.nl
  • Bekijk video beelden op RTV NH
  • Bekijk video beelden op de website van Radio 6 FM TV

[Schetsen van Laren]

bol an 24

19 juli.- Een van de meest bijzondere monumenten van Laren is de Mauvepomp. Een eerbetoon aan de meesterschilder  Anton Mauve (1838-1888)die de laatste vier jaar van zijn leven in de villa Ariette woonde  aan de Naarderstraat, tegenover het huidige Singermuseum.Hij was beroemd en geliefd bij kunstverzamelaars in binnen- en buitenland. In Amerika waren vooral  Lees verder

[Volg Larens Behoud op]