Atelierroute en KunstRonde in Laren en Vecht&Plassen

17 mei.- In Laren heet het Atelierroute, in het Vechtplassengebied wordt het KunstRonde genoemd. Hoe je het ook noemt, het komt op hetzelfde neer: kunstenaars laten geïnteresseerden eens vrijblijvend kennismaken met hun werk, en liefhebbers van kunst krijgen de mogelijkheid kennis te maken met kunstenaars en hun werk. Dit weekend zetten ruim vijftig kunstenaars de deuren van hun ateliers open. Vier deelnemers vertellen wat zij dit weekend laten zien.

 

Nieuw concept met dierenhuid

Het is een nieuw concept voor kunstenaar Charlene van den Eng: ze noemt het Tribes Skins. Met paletmes schildert ze portretten op dierenhuiden.„Ik gebruik de tekening die de huid al heeft. Daar zie ik dan al gauw een portret in”, vertelt Van den Eng. „De vleug in de vacht gebruik ik, of ik scheer iets weg. Ik vind het mooi om de schilderijen heel aaibaar te houden.”

Zo geeft ze restmateriaal van dieren een tweede leven, zegt ze. „Daar is niks zieligs aan. Het kunnen huiden zijn van allerlei dieren: een rendier, een stier, een kalf of een springbokje. De techniek is spannend. Ik werk altijd al met paletmes, maar op de huid gaat dat toch net weer wat anders. Het begon met een huid die bij mij thuis op de grond lag. Aanvankelijk dacht ik erover hem weg te gooien, maar ik heb met mijn kunst- en designopleiding (onder andere Amsterdam Art/Fashon Instituut AMFI) een textielachtergrond dus daardoor is het misschien niet zo gek dat ik gewoon eens ben gaan proberen iets te doen met zo’n huid.”

„In de huid die ik voor dit werk heb gebruikt, zag ik in dat witte gedeelte meteen al een soort masker. Dat was een mooie start. Daarbij vind ik het dan belangrijk om de ogen heel sprekend te maken. De kleur turquoise gebruik ik heel veel in mijn normale palet voor geschilderde portretten, dus die pak ik eigenlijk al automatisch voor zo’n accentje onder de ogen.”

Portretten maakt ze altijd al veel, haar optreden tijdens het tv-programma Sterren op het doek, waar ze Ali B. vastlegde, heeft zeker bijgedragen aan haar bekendheid. „In het portretteren heb ik een eigen stijl, die stoer en robuust is. Dit vrije werk heeft een andere doelgroep: binnenhuisarchitecten zien het bijvoorbeeld als een mooi object in een interieur. Daardoor vond een aantal werken hun weg al naar Californië, Monaco en Ibiza. Op dit eiland is dit najaar ook een expositie van dit werk te zien.”

Het Atelier van Charlene van den Eng is aan de Eemnesserweg 3a in Laren

Met veel kleur naar de kern in ’Blue Planet’

„Schilderen is voor mij vooral een creatief proces”, zegt Willibrord Rooswinkel uit Laren. „Ik ga zitten en er gebeurt wat. Heel intuïtief. Op tv bij Apollo-Henkie zag je hoe de ruimtevaarders uit het raam keken en dit soort beelden zagen. Ik heb het kennelijk onthouden, en op mijn manier aan het doek toevertrouwd.” Waar het doek ’Blue Planet’ op het eerste gezicht met minimale vorm en kleur lijkt te zijn opgebouwd, merkt Rooswinkel op dat er juist een breed kleurenpalet aan te pas is gekomen. „Alleen al in het blauw zitten zeker twaalf kleuren, om er spanning in te krijgen.” Met de inspiratiebronnen licht, lucht en water maakt hij graag landschappen.

„Bootjes of mensen schilder ik er niet in. Ik ga op zoek naar de kern. In mijn schilderijen kijk ik als door mijn venstertje om de werkelijkheid weer te geven. De details laat ik weg. Dat doe ik als fiscalist ook als ik bij wijze van spreken mijn moeder uitleg hoe iets zit. Die zit ook niet te wachten op allerlei details. En ik vind dat kunst positief moet zijn, dat mensen er blij van worden. Het is leuk om daar tijdens de Atelierroute met de bezoekers over te praten.”

Zijn atelier is te vinden aan ’t Schepeltje 8 in Laren.

’Ik wil mezelf met m’n werk verrassen’

Een titel voor deze monoprint moet Liesbeth Romeijn nog bedenken, maar ze zal hem tijdens de KunstRonde zeker laten zien. „Van huis uit ben ik portrettist, maar ik maak de laatste tijd ook meer vrij werk en dan met name grafiek. Het ambachtelijke van het maken spreekt mij aan, zowel bij portretten als bij de grafiek. Het zit dicht op m’n huid.” Wat dit werk voorstelt, laat ze aan de toeschouwer over. „Je kunt er van alles bij bedenken. Ik heb al gehoord: schreeuwende figuren, lopende mensen, vluchtelingen of een koor. Toen ik de inkt opbracht en daarin lijnen zette - direct op de plaat - zag ik er ook wel figuren in, maar dat is geen bewust proces. Ik wil mezelf met m’n werk verrassen en dat is gelukt. Door de snelheid van het werkproces ontstaat er iets. Met de blokjes heb ik een tegenspel gecreëerd, waardoor ik het gevoel heb dat het werk klopt. Het communiceert iets.”

Liesbeth Romeijn exposeert met vier collega’s in de Oude School aan de Kortenhoefsedijk 20 in Kortenhoef.

’De eerste klap is bij mij vaak een daalder waard’

Het zoeken van een mooi en geschikt plekje is voor Dieuwer Elema vaak het begin van een nieuw schilderij. „Ik ben een landschapsschilder die bij voorkeur buiten werkt. Eigenlijk doe ik niets liever. Dit bollenveld bij Noordwijkerhout was zo’n plekje. Heel rustig. Ik installeer me er dan met al m’n materiaal en zat hier lekker in het zonnetje. Het was er lekker rustig, wat heel fijn is voor de concentratie.” Meestal, zoals ook bij dit bollenveld, lukt het haar om een schilderij in één keer af te maken. Soms maakt ze nog een foto om het in haar atelier in Vreeland de puntjes op de ’i’ te zetten. „Ik ben echt een snelle schilder. Ik werk met een spalter, een grote kwast, in een losse toets. Ik kán wel lang doorwerken, maar de eerste klap is bij mij vaak een daalder waard. De compositie is het fundament, als dat goed voelt wil het vaak goed lukken.” Ze zit niet stil achter haar doek. „Ik loop steeds heen en weer om te kijken en te reflecteren. Natuurlijk zijn er ook wetmatigheden voor een goede beeldopbouw, daarover heb ik op de Wackers Academie alles geleerd, maar ik moet er niet te veel bij gaan nadenken, dat remt het proces.”

Diewer Elema exposeert in de Oude School in Kortenhoef.

Kunstenaars ontmoeten

In het weekend van 20 en 21 mei worden de Atelierroute Laren gehouden (11.00-17.00) en de Kunstronde Vecht&Plassen (11.00-17.30).

In Laren doen 59 kunstenaars mee, in de Vechtstreek en het Plassengebied gaan de deuren open bij dertig ateliers en twee galerieën. De meeste kunstenaars zijn te vinden in hun eigen atelier, sommigen zijn elders te gast.

Beide atelierroutes hebben een centrale locatie, waar werk van alle deelnemers te zien is, in alle mogelijke kunstdisciplines. Dat is meteen een plek om te bedenken bij wie het interessant is om nader kennis te maken, hoewel de routes ook een website hebben met informatie over deelnemende kunstenaars. In Laren is dat het Brinkhuis aan de Brink.

Voor de KunstRonde Vecht & Plassen is de Pauluskerk aan de Straatweg 37 in Breukelen de centrale plek. Deze ronde bestrijkt een veel groter gebied: langs de Vecht van Maarssen tot ’s Graveland en langs de plassen van Kortenhoef en Loosdrecht tot Tienhoven.

De overzichtstentoonstelling in de Pauluskerk blijft er nog te zien tot 20 augustus.

In de zomer worden hier ook workshops en educatieve programma’s aangeboden.  Bron: Gooi en Eemlander
 

Ga terug

Publicatie datum: 17-5-2017

[Laren in beeld]

[Column]

Wat veel mensen weten (maar niet mogen weten) over de provincie Noord-Holland en de fusies in het Gooi

23 apr.- Op 7 november 2017 lag de gevoelstemperatuur buiten maar net boven het vriespunt. Maar binnen, in de statige collegekamer in het provinciehuis van Noord-Holland steeg de temperatuur wellicht; in ieder geval zal er een verhitte discussie plaats hebben gevonden. In de iPads zat het voorstel van de portefeuillehouder herindeling Gooi, maar het kon niet op gen  Lees verder

[Kijk op Laren]

Karin en Peter en fractie van harte gefeliciteerd

10 mei. Gisterenavond zijn maar liefst twee wethouders van Larens Behoud voor het nieuwe college van B&W van Laren beëdigd. Voor de geschiedenis van Larens grootste politieke vereniging een historische avond. Nooit waren  Lees verder

[Het weer in Laren]

17°Cza
18,5°Czo
23°Cma
25,5°Cdi

[Opinie]

Opinie: Akkoord Gooistad door HvH is regelrecht kiezersbedrog

5 mei.- Als Hart voor Hilversum, zoals het nu lijkt, definitief akkoord gaat met het opgaan van Hilversum in één regiogemeente, is dat niets minder dan kiezersbedrog. Bronnen die direct betrokken zijn bij formatiegesprekken in de mediastad melden dat HvH, D  Lees verder

[Nieuws uitzendingen]

  • Bekijk video beelden van de NOS op nos.nl
  • Bekijk video beelden op RTV NH
  • Bekijk video beelden op de website van Radio 6 FM TV

[Schetsen van Laren]

Bol an (16)

24 mei.- In de zomermaanden van 1887 zag het huidige Museumplein er uit als de sprookjeswereld van Anton Pieck.  In Amsterdam werd de Internationale tentoonstelling van Voedingsmiddelen gehouden. All  Lees verder

[Volg Larens Behoud op]