HLB Academie en Stichting Vrienden van de Bibliotheek Huizen met: Microbiologe en NRC-columnist Rosanne Hertzberger

10 okt.- Waarom e-nummers, kant-en-klaarmaaltijden en conserveermiddelen ons leven beter maken. Microbiologe, NRC-columnist en VPRO’s Zomergast Rosanne Hertzberger is niet bang om de controverse op te zoeken in haar columns, wanneer ze bijvoorbeeld schrijft over vaccinaties,  E-nummers of seksisme. Met haar laatste boek, Ode aan de E-nummers, gaat ze de confrontatie aan met zelfverklaarde voedingsdeskundigen en foodies.

 

Als we de kookgoeroes moeten geloven, is er niets erger dan een bakje magnetronlasagne en bestaat er geen grotere zonde dan diepvriesspinazie of saus uit een pakje. Voedsel zou vooral op ouderwetse wijze bereid worden met simpele, verse en onbewerkte ingrediënten. Laat er geen chemie of technologie aan te pas komen.

Maar is onbewerkt voedsel echt beter voor je? En voor het milieu? Rosanne Hertzberger beweert het tegendeel en laat op overtuigende wijze zien dat kunstmatige kleurstoffen niet ongezonder zijn dan natuurlijke. Dat aardappelpuree uit een zakje niet slechter is dan die van onbespoten aardappelen en dat de reageerbuisgroente in onze supermarkt de mensheid een enorme dienst kan bewijzen…

Rosanne Hertzberger (1984) studeerde Life Science & Technology aan de TU Delft en de Universiteit Leiden. Tijdens haar studie schreef ze columns voor het Leidse studentenblad Mare. In 2014 promoveerde ze aan de Universiteit van Amsterdam in de moleculaire microbiologie. Ze verhuisde met haar man naar de VS na haar promotie en werkte even bij het Centre for Women’s Infectious Disease Research aan de Washington University in St. Louis. In 2016 keerde ze terug naar Nederland.

De schrijfster probeert de lezer op onderhoudende wijze duidelijk te maken dat de angst en obsessie voor E-nummers, kleurstoffen, conserveermiddelen, kant-en-klaarmaaltijden, kunstmestgebruik en zaadveredeling niet realistisch is. In zes hoofdstukken beschrijft ze, soms met scheikundige uitleg, en na bestudering van de literatuur hoe ze tot deze conclusie komt. De huidige voedselproductie kan niet zonder voedseltechnologie wil de mensheid niet van honger omkomen. In het zevende en laatste hoofdstuk ontkracht ze de Paleo-leefwijze die alleen leidt tot energieverspilling door het adviseren van veel vlees. Zijdelings wordt het gebruik van suiker, zout, alcohol en tabak giftiger genoemd dan additieven in ons voedsel. Meer weten of vragen stellen aan de auteur zelf? Reserveer dan snel kaarten via www.bibliotheekhlb.nl .

 




Ga terug

Publicatie datum: 10-10-2017

[Laren in beeld]

[Column]

Ollongrens NEEN tegen Limburgse fusie: eindigt herindeling Gooi in Landgraaf?

9 dec.- De provincie Limburg wilde Landgraaf, waar velen van ons mooie muzikale herinneringen aan hebben, fuseren met Heerlen. De Raad van State adviseerde eerder negatief. Waarom? De Raad zelf zei het zo: “Artikel 8 v  Lees verder

[Kijk op Laren]

Ruime voldoendes voor Laren!

12 dec.- In Friesland zijn op 22 november gemeenteraadsverkie- zingen geweest voor de uitgebreide herindelingen die daar per 1 januari 2018 aan de orde zijn. Een van de betrokken burgemeesters zei: ‘Zelfstandig- heid kan alleen blijven bestaan als e  Lees verder

[Het weer in Laren]

3°Cdo
1°Cvr
-0,5°Cza
0°Czo

[Opinie]

Larens Behoud-voorzitter Timo Smit: 'Gemeentelijke fusies zijn briljante mislukking'

8 dec.- Larens Behoud heeft donderdag 7 december uitgeroepen tot de Dag van de Briljante mislukkingen. "Een mooi initiatief om foute beslissingen, verkeerde inschattingen, aannames die totaal anders u  Lees verder

[Nieuws uitzendingen]

  • Bekijk video beelden van de NOS op nos.nl
  • Bekijk video beelden op RTV NH
  • Bekijk video beelden op de website van Radio 6 FM TV

[Schetsen van Laren]

Wild-West cultuur bij herindeling

7 dec.- De provincie Limburg wil dat de gemeenten Heerlen en Landgraaf fuseren. Beide gemeenten hebben allerlei varianten van fusie en samenwerking besproken. Begin 2017 stelden de beide colleges een fusie voor, maar de gemeenteraad van Landgraaf stak daar  Lees verder

[Volg Larens Behoud op]