HLB Academie en Stichting Vrienden van de Bibliotheek Huizen met: Microbiologe en NRC-columnist Rosanne Hertzberger

10 okt.- Waarom e-nummers, kant-en-klaarmaaltijden en conserveermiddelen ons leven beter maken. Microbiologe, NRC-columnist en VPRO’s Zomergast Rosanne Hertzberger is niet bang om de controverse op te zoeken in haar columns, wanneer ze bijvoorbeeld schrijft over vaccinaties,  E-nummers of seksisme. Met haar laatste boek, Ode aan de E-nummers, gaat ze de confrontatie aan met zelfverklaarde voedingsdeskundigen en foodies.

 

Als we de kookgoeroes moeten geloven, is er niets erger dan een bakje magnetronlasagne en bestaat er geen grotere zonde dan diepvriesspinazie of saus uit een pakje. Voedsel zou vooral op ouderwetse wijze bereid worden met simpele, verse en onbewerkte ingrediënten. Laat er geen chemie of technologie aan te pas komen.

Maar is onbewerkt voedsel echt beter voor je? En voor het milieu? Rosanne Hertzberger beweert het tegendeel en laat op overtuigende wijze zien dat kunstmatige kleurstoffen niet ongezonder zijn dan natuurlijke. Dat aardappelpuree uit een zakje niet slechter is dan die van onbespoten aardappelen en dat de reageerbuisgroente in onze supermarkt de mensheid een enorme dienst kan bewijzen…

Rosanne Hertzberger (1984) studeerde Life Science & Technology aan de TU Delft en de Universiteit Leiden. Tijdens haar studie schreef ze columns voor het Leidse studentenblad Mare. In 2014 promoveerde ze aan de Universiteit van Amsterdam in de moleculaire microbiologie. Ze verhuisde met haar man naar de VS na haar promotie en werkte even bij het Centre for Women’s Infectious Disease Research aan de Washington University in St. Louis. In 2016 keerde ze terug naar Nederland.

De schrijfster probeert de lezer op onderhoudende wijze duidelijk te maken dat de angst en obsessie voor E-nummers, kleurstoffen, conserveermiddelen, kant-en-klaarmaaltijden, kunstmestgebruik en zaadveredeling niet realistisch is. In zes hoofdstukken beschrijft ze, soms met scheikundige uitleg, en na bestudering van de literatuur hoe ze tot deze conclusie komt. De huidige voedselproductie kan niet zonder voedseltechnologie wil de mensheid niet van honger omkomen. In het zevende en laatste hoofdstuk ontkracht ze de Paleo-leefwijze die alleen leidt tot energieverspilling door het adviseren van veel vlees. Zijdelings wordt het gebruik van suiker, zout, alcohol en tabak giftiger genoemd dan additieven in ons voedsel. Meer weten of vragen stellen aan de auteur zelf? Reserveer dan snel kaarten via www.bibliotheekhlb.nl .

 




Ga terug

Publicatie datum: 10-10-2017

[Laren in beeld]

[Column]

(N)iets doen loont enorm de moeite

13 okt.- Onkruid bestaat niet. Het is alleen maar een aanduiding voor planten die groeien op plekken waar we het liever niet hebben. Klaver in een weiland wordt gewaardeerd door boer en koe, maar die zelfde klaver wordt in gazons  Lees verder

[Kijk op Laren]

Laren blijft zelfstandig!

9 okt.- De Provincie Noord-Holland heeft ons dorp het voorlopige vertrouwen gegeven om zelfstandig te blijven. Dat betekent dat Laren, maar ook Blaricum en Eemnes een eigen bestuur kunnen houden met een eigen  Lees verder

[Het weer in Laren]

12°Czo
11°Cma
11°Cdi
11°Cwo

[Opinie]

Meer op menselijke maat gesneden

In de Gooi en eemlander een opiniestuk van Os­car Lo­pes Car­dozo, ge­pen­si­o­neerd oog­arts en  op­rich­ter van het Oog­zie­ken­huis Zon­ne­straal.Hij pleit in zijn stuk dat Tergooi groot genoeg kan zijn en heeft het de titel meegegeven : &  Lees verder

[Nieuws uitzendingen]

  • Bekijk video beelden van de NOS op nos.nl
  • Bekijk video beelden op RTV NH
  • Bekijk video beelden op de website van Radio 6 FM TV

[Schetsen van Laren]

Vakantie in Bretagne

8 okt.- Laren is een mooi dorpEens per jaar ruilen we Laren in Voor een andere plaatsNa zo&rsqu  Lees verder

[Volg Larens Behoud op]