Wilde schoonheid als levend kunstwerk

2 juni.- In 2007 wordt de beeldentuin van Singer Laren helemaal leeggeroofd. Het grasveld blijft troosteloos achter vol lege sokkels. Singer koopt en ontvangt in de afgelopen jaren nieuwe beelden die nu hun welverdiende plek krijgen in een natuurlijk kunstwerk: de door de bekende tuin- en landschapsarchitect Piet Oudolf ontworpen binnentuin en dakterras.

Van het oorspronkelijke tuinontwerp van Leonard Springer is op dat moment al tientallen jaren niets meer over.

De beeldentuin bij villa De Wilde Zwanen van William en Anna Singer in Laren is verworden tot een keurig Goois gazon met dito borders. „Handig voor feesten en partijen, maar verder was het niks natuurlijk”, zegt De Lorm uit de grond van zijn hart.

Singer Laren is dan ook dolblij dat Oudolf het ontwerp wil maken. Het museum benadert hem in eerste instantie alleen voor het dakterras, maar Oudolf biedt aan om ook de tuin te doen. „Zo krijg je een geheel. Hij heeft om die reden ook zijn visie gegeven op het voorplein.”

Asymmetrie

Net als bij het originele ontwerp van Springer zijn er weer paden en vakken aangebracht, maar dan zonder de klassieke invulling. Beelden staan niet keurig middenin een plantenvak of midden op een kruispunt van paden.

„Er is meer asymmetrie en ook de plantkeuze van Oudolf is totaal anders. Hij reist de hele wereld over voor de meest bijzondere plantjes. Van luxe bloemen tot een simpel bermplantje. Het verwordt samen tot een wilde schoonheid. Zijn ontwerpen ademen natuur, alsof je door een wuivend lentelandschap rijdt. Het is moeilijk om niet verliefd te worden op zijn werk”, zegt De Lorm.

Toch blijft het spannend voor het museum hoe de tuin zich precies gaat ontwikkelen.

„Het is een levend kunstwerk, waarvan wij niet weten hoe het er over twee maanden bij staat. Kenmerkend voor het werk van Oudolf is dat het in alle seizoenen iets te bieden heeft. Dat maakt het spannend en interessant om vaker te bekijken.”

Kleurenpalet

Nu zijn de plantjes echter nog klein en zijn het kleurenpalet en de compositie van vormen die Oudolf voor de beeldentuin bedacht, niet goed te zien. Zo steken de geharnaste schapen van Guido Geelen, geïnspireerd op de beeldenroof uit 2007, ruim boven het groen uit.

Het dakterras biedt wel al een klein voorproefje. Dat werd vorig jaar al beplant en daar zijn de wollige grassoorten al zo hoog opgeschoten dat ’Koorddanseres’ van Kees Verkade eerder op het gras lijkt te dansen dan op een koord. De Lorm: „Misschien moet er toch een sokkel onder.”

Oudolf heeft in zijn ontwerp ook ruimte gemaakt voor een nieuwe kas, recht achter het theehuisje van Anna Singer. In haar tijd stond daar ook al een kas waar ze planten in kweekte. Dat gaat Singer niet doen. Het museum gaat de kas gebruiken voor kinderactiviteiten, workshops, lezingen en af en toe een dinertje.

Voor de kas, op bijna dezelfde plek waar het elf jaar geleden ernstig werd toegetakeld, staat het gerestaureerde beeld ’De bevrijding’ van Martin Borgord, huisvriend en leraar van William Singer.

Toernooiridders

Verderop in de tuin vinden we ’Toernooiridders’ van Eric Claus. Het enige beeld dat door de dieven over het hoofd werd gezien in 2007. De diefstal en verminking van De Denker van Rodin kreeg landelijke aandacht. Het teruggevonden en herstelde beeld staat nu binnen en komt nooit meer buiten.

De oude werken worden vergezeld door nieuwe grootheden zoals een statig beeld van Armando direct bij het betreden van de tuin. Pépé Grégoire, de maker van het enorme beeld ’Hand en voet in omhelzing’ bij de entree van het museum, is in de tuin iets kleiner en subtieler aanwezig met ’Windkracht 20’. „Die staat er sinds twee weken”, zegt De Lorm. „Als laatste is deze week een keramiek van de Larense kunstenares Mieke Pontier geplaatst.”

De reuzenbramen van Maria Roosen liggen nog in een stukje oude tuin. Hier moet later de Nardinc vleugel verrijzen met daarin de onlangs geschonken collectie van Jaap en Els Blokker.

Volgens De Lorm was het voor Oudolf zelf ook een bijzondere klus.

„Niet eerder werkte hij zo direct met kunst. De tuin moet de beelden dienen en andersom, pars pro toto. Natuur en cultuur raken elkaar. Hij heeft er ook met zijn neus bovenop gezeten. Geen plantje ging de grond in zonder zijn uitdrukkelijke toestemming. Oudolf schildert met planten en bloemen en componeert met vormen en kleuren. Een waar kunstenaar.”

Internationaal

De in 1944 in Haarlem geboren Piet Oudolf is een internationaal bekende Nederlandse tuinarchitect. Sinds 1982 woont en werkt hij in Hummelo in het oosten van het land. Oudolf is vooral bekend in Groot-Brittanië, Zweden en Amerika. Zo tekende hij voor de High Line, Battery Park en de Gardens of Remembrance in New York en Serpentine Gallery en Scampston Hall in Engeland.

Oudolf is een van de vertegenwoordigers van The Dutch Wave, een stroming binnen de Nederlandse tuincultuur die zich kenmerkt door het gebruik van vaste planten, grassen en het spelen met de seizoenen.

Bij de keuze van zijn planten houdt Oudolf rekening met de levenscyclus van een plant, de structuur en het karakter.

Voor zijn werk ontving hij diverse prijzen waaronder een gouden medaille voor ’Best of show’ op de Chelsea Flower Show in 2000 en de Rotterdam-Maaskantprijs in 2014. Inmiddels heeft hij de Singer Prijs die tweejaarlijks wordt uitgereikt aan dat rijtje mogen toevoegen. Piet Oudolf ontvangt de prijs morgen bij de officiële opening van de tuin en de nieuwe tentoonstelling.

Expositie

Van 5 juni t/m 26 augustus is in de Van den Brink Galerij van Singer Laren een overzicht te zien van het werk van Piet Oudolf in binnen- en buitenland. Deze tentoonstelling is tegelijk met de expositie ’Geschilderde tuinen’ met werken van onder andere Leo Gestel, Max Liebermann, Carel Willink en William Singer.

 

Ga terug

Publicatie datum: 2-6-2018

[Laren in beeld]

[Column]

Waardevol

15 aug.-  Laren, begin augustus, lijkt sereen stil. Veel inwoners liggen elders in de zee, dan wel verzetten hun gedachten door andere culturen op te snuiven. De stilte doet me terugblikken op mijn eerste honderd dagen als wethouder. En alleindrukken  Lees verder

[Kijk op Laren]

Een mooie start

8 juli.- Dit is niet mijn eerste column in het Larens Journaal, maar wel als nieuwbakken wethouder. “Ik ben blij, trots en nederig”, zei Femke Halsema, de nieuwe burgemeester van Amster  Lees verder

[Het weer in Laren]

22°Cdo
18,5°Cvr
16,5°Cza
15°Czo

[Opinie]

Vechten voor zelfstandigheid. Juist nu !!

25 juli.- Het wordt er allemaal niet duidelijker op. De minister vertraagt de besluitvorming over fusie. De een legt het uit dat dit vooral betekent dat de koers wordt verlegd naar het faciliteren van&  Lees verder

[Nieuws uitzendingen]

  • Bekijk video beelden van de NOS op nos.nl
  • Bekijk video beelden op RTV NH
  • Bekijk video beelden op de website van Radio 6 FM TV

[Schetsen van Laren]

Bol an (28)

15 aug.-  De rijkdom van Laren schittert  niet zoals veel ‘buitenlanders’ – niet ingezetenen van Laren-  denken aan de volgens hen schijnbaar patserige buitenkant. Wie er woont, weet wel beter. De werkelijke rijkdom van Laren zit aan de binnenkant. Zoveel bijzo  Lees verder

[Volg Larens Behoud op]