Provincie Noord-Holland maakt het steeds bonter

8 mei.- Veel gekker moet het niet worden. Met verzoeken om openbaarheid van documenten die van groot belang zijn voor inwoners gaan Gedeputeerde Staten (GS) van Noord-Holland inmiddels potsierlijk om. Het vertrouwen van burgers in het openbaar bestuur loopt daardoor alleen maar schade op.

Aan de Dreef in Haarlem, in het prachtige provinciehuis van Noord-Holland, of anders in het ambtelijke onderkomen aan het Houtplein, zitten ergens een of meer mensen met een obsessie voor geheimhouding. Een andere conclusie valt moeilijk te trekken uit de resultaten van recente verzoeken om openbaarmaking van provinciale documenten.

Het gaat om verzoeken uit het Gooi en de Vechtstreek over de door GS voorgenomen fusies van gemeenten. Eerst lokale partij Larens Behoud en vervolgens een onbekende Gooise mevrouw deden een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob). GS reageerden in beide gevallen door stukken openbaar te maken. Maar de cruciale passages in de meest relevante stukken werden zwart gemaakt.

Een rondgang van deze krant langs partijen in Hilversum, Laren, Blaricum en Wijdemeren leverde als commentaar minimaal op dat het wel bijzonder is dat GS weigeren te openbaren wat hun redenering is om in het Gooi en de Vechtstreek fusies erdoor te duwen. Vaker nog vernamen we dat partijen menen dat GS met hun geheimzinnig gedoe vooral de gedachte voeden dat er vuil spel wordt gespeeld. Vermoedens dat gedeputeerde Jack van der Hoek door collega’s en/of commissaris van de Koning Johan Remkes is teruggefloten vielen ook te beluisteren. GS ondergraven daarmee het vertrouwen van Noord-Hollandse burgers in het openbaar bestuur.

Uiteraard zijn er gevallen waarin overheden gegevens geheim willen houden. Als een overheid – het kabinet, de provincie of een gemeente – onderhandelt over een zaak waaraan financiële belangen hangen, dan is het logisch dat de openbaarheid wordt geschuwd zolang dat nuttig is. Onze belastingcenten moeten immers goed worden beheerd. Ook is het logisch dat bij collegevorming in gemeenten op een gegeven moment de deuren dicht gaan. Onderhandelen in volstrekte openbaarheid werkt nu eenmaal niet zo best.

Maar GS in Haarlem voeren de geheimhouding wel erg ver door. Over meningsverschillen over de voorgenomen herindeling in het Gooi en de Vechtstreek mogen burgers blijkbaar niets weten. En dat terwijl het voor kiezers toch heel nuttig kan zijn te weten wie wat vindt. Zoals Gooise partijen al stelden: hoe meer geheimhouding, des te groter het wantrouwen, niet alleen van politieke partijen, maar ook van burgers.

Op het jongste Wob-verzoek van een burger – ’particulier’, ’vrouw’, aldus de provincie – reageerden GS in Haarlem wel heel bizar. Zelfs de handtekeningen van commissaris van de Koning Johan Remkes en van burgemeesters en gemeentesecretarissen uit het Gooi en de Vechtstreek zijn weggelakt. Elders zijn ze gewoon te zien. Heel veel belachelijker kunnen GS zich niet maken. En straks vast klagen dat kiezers niet warm lopen voor de provinciale verkiezingen.

Al een halve eeuw is het slinkende vertrouwen van burgers in het openbaar bestuur onderzoeksstof voor bestuurskundigen. Die wetenschappers zouden eens moeten kijken naar GS van Noord-Holland. Antwoorden op wetenschappelijke vragen zijn dan vrij snel gevonden.

Ronald Frisart  Bron: Gooi en Eemlander
Ga terug

Publicatie datum: 8-5-2018

[Laren in beeld]

[Column]

Larens Behoud: Handen af van de Gooise hei

14 sept.- Larens Behoud heeft met afschuw kennis genomen van de in Hilversum gepresenteerde toekomstvisie waar de gemeente Hilversum aan heeft meegewerkt. Een weg over de hei van de A1 bij Bussum naar het Mediapark in Hilversum , al of niet met kabelba  Lees verder

[Kijk op Laren]

Bedankspeech Sean Bogaers aan vrijwilligers

Larens Behoud-gemeenteraadslid en jongerenwerker  Sean William Bogaers (29)hield  vrijdagavond 7 september 2018 in het Larense Brinkhuis  op jaarlijkse vrijwilligersavond een monumentale blikopener./speechvrijwilligersavond 2018ode aan de vrijwilligerswerk (de Warrekam)   goedenavond dame  Lees verder

[Het weer in Laren]

8°Cdi
7,5°Cwo
13°Cdo
15°Cvr

[Opinie]

Gooi en Eemlander: Moeder Jaeger verdient Gooise dank

17 sept.- Denken plannenmakers er nu wel of niet aan om asfaltmachines de Westerheide op te sturen om het Mediapark beter bereikbaar te maken voor auto’s? Sinds maandag beroert die vraag de Gooise gemoederen. De Hilversumse wethouder Wimar Jaeger ( zie foto)  verantwoordelijk voor media, en economie,  Lees verder

[Nieuws uitzendingen]

  • Bekijk video beelden van de NOS op nos.nl
  • Bekijk video beelden op RTV NH
  • Bekijk video beelden op de website van Radio 6 FM TV

[Schetsen van Laren]

Bol an (33)

19 sept.-  Toen ik in het najaar van 2001 werd gevraagd de politieke arena van Laren te betreden, vroeg ik mij af of ik het wel kon. Een afweging die altijd mijn drijfveer is geweest.  Ik begon na te denken hoe ik de Laa  Lees verder

[Volg Larens Behoud op]