Afkoppelen regenwater Laren niet onder dwang

22 juni.- Gaat Laren inwoners nu wel of niet verplichten hun woning af te koppelen van het riool? Dat bleef een beetje onduidelijk afgelopen dinsdagavond bij de bespreking van het gemeentelijk rioleringsplan (GRP).

Met het afkoppelen van hemelwater wil Laren overlast bij hevige regenbuien in de toekomst voorkomen. Bewoners worden middels een verordening in het GRP verplicht mee te doen.

De gemeente draagt zorg voor de afkoppeling en de kosten, die nu geschat worden op ruim tien miljoen euro.

Wethouder Peter Calis liet voor de bespreking van het voorstel weten dat het geen plan van dwang is. ,,Ik hoop op de solidaire medewerking van onze inwoners. Deze verordening helpt om ons verzoek te onderbouwen, maar het betekent niet dat we hoge boetes gaan uitdelen als iemand niet mee wil werken.”

Die verplichting is het meest heikele punt. Volgens bewoner Bart de Nie, voormalig VVD-fractievoorzitter, is er maar weinig ruimte voor eigen inbreng van bewoners en zijn daardoor veel juridische geschillen te verwachten. ,,Draagvlak is essentieel hier en dat bereik je niet met het mes op de keel.”

Mevrouw Van Burg, die insprak namens het bewonerscomité, vindt het een schande dat de verordening nog niet in de prullenbak ligt.

,,De kosten worden veel te laag ingeschat. De gemeente betaalt niet, maar de bewoners via een verhoging van de rioolheffing. Het is nog onduidelijk welke maatregelen waar genomen worden en of die maatregelen wel doelmatig zijn. Niemand weet waar hij aan toe is.”

De insprekers verwoorden daarmee precies het standpunt van Liberaal Laren dat volgende week in de raad met een amendement komt op het punt van de verplichting. Ook het CDA wil dat de verordening van tafel gaat. ,,Waarom vasthouden aan iets wat we niet gaan handhaven?”

Larens Behoud, D66 en VVD kunnen zich grotendeels vinden in het plan. D66 wil wel een meer realistische planning, in vijf jaar afkoppelen is te ambitieus, en ziet graag dat de gemeente het goede voorbeeld geeft door eerst haar eigen gebouwen af te koppelen. VVD pleit voor een pilotgebied om ervaring op te doen.

Volgens wethouder Calis is dat precies hoe de gemeente dit plan wil aanvliegen. ,,Die resultaten leggen we dan weer voor aan de raad.”  Bron: Gooi en Eemlander

Ga terug

Publicatie datum: 22-6-2018

[Laren in beeld]

[Column]

Vechten voor zelfstandigheid. Juist nu !!

12 juli.- Het wordt er allemaal niet duidelijker op. De minister vertraagt de besluitvorming over fusie. De een legt het uit dat dit vooral betekent dat de koers wordt verlegd naar het faciliteren van&  Lees verder

[Activiteiten agenda Laren]

[Kijk op Laren]

Een mooie start

8 juli.- Dit is niet mijn eerste column in het Larens Journaal, maar wel als nieuwbakken wethouder. “Ik ben blij, trots en nederig”, zei Femke Halsema, de nieuwe burgemeester van Amster  Lees verder

[Het weer in Laren]

17°Czo
19°Cma
24°Cdi
27°Cwo

[Opinie]

Opinie Gooi en Eemlander: Provincie moet knip blijven trekken

12 juli.- Het besluit van Gedeputeerde Staten van Noord-Holland om uit het Goois Natuurreservaat te stappen kwam, zo lijkt het, voor het Gooi als een donderslag bij heldere hemel. Dat is vreemd. Hebben rentmeester-directeur Karen Heerschop en voorzitter Kees-Jan Doske  Lees verder

[Nieuws uitzendingen]

  • Bekijk video beelden van de NOS op nos.nl
  • Bekijk video beelden op RTV NH
  • Bekijk video beelden op de website van Radio 6 FM TV

[Schetsen van Laren]

bol an 24

19 juli.- Een van de meest bijzondere monumenten van Laren is de Mauvepomp. Een eerbetoon aan de meesterschilder  Anton Mauve (1838-1888)die de laatste vier jaar van zijn leven in de villa Ariette woonde  aan de Naarderstraat, tegenover het huidige Singermuseum.Hij was beroemd en geliefd bij kunstverzamelaars in binnen- en buitenland. In Amerika waren vooral  Lees verder

[Volg Larens Behoud op]