'Betrokkenheid inwoners bij een fusie ontstaat niet vanzelf'

22 febr.- De argwaan en de boosheid die de afgelopen jaren zijn gegroeid wat betreft Europa liggen ook op de loer bij gemeentelijke schaalvergroting in de Gooi en Vechtstreek. Het risico bestaat dat het voor de inwoners een ver-van-mijn-bedshow wordt, omdat het gemeentebestuur letterlijk op grote afstand komt te staan. Denk goed na over welke voorwaarden nodig zijn om na een fusie goed te blijven functioneren.

Dat is het punt dat Burgerdenktank Schaalvergroting Gooi en Vechtstreek aan de kaak stelt. Deze inwoners van Hilversum hebben zich verdiept in de gemeentelijke herindeling in deze regio. De meesten van hen hebben in hun beroep te maken gehad met fusies en splitsingen van grote organisaties.

Zweep
Ze kennen het klappen van de zweep en hebben gezien dat het lang niet altijd even goed gaat. Meest belangrijke is dat de regio-inwoners bij een gemeentelijke fusie niet letterlijk en figuurlijk op een (grotere) afstand moeten worden gezet van het bestuur.

1 gemeente
De provincie Noord-Holland wil dat er drie sterke gemeenten komen in de Gooi en Vechtstreek. Hilversum en Wijdemeren moeten in 2021 een van die drie nieuwe gemeenten gaan vormen. Na deze herindelingen zou het nog een mogelijkheid zijn om tot één grote nieuwe gemeente te komen.

Stip
Die stip op de horizon, zoals vaak klinkt in het raadhuis, is niet weg, maar is nu niet aan de orde. Dat bevestigde burgemeester Pieter Broertjes vorige week nog tijdens 'Het gesprek met'.

Naar voren
Wat de leden van de onafhankelijke denktank betreft, is er onvoldoende aandacht voor de gevolgen van de schaalvergroting. Dat komt niet naar voren in de vele nota's, rapporten, onderzoeksopdrachten en besluiten over de gemeentelijke herindeling. Een 'Europa-effect' is niet ondenkbaar, zeker als schaalvergroting inderdaad betekent dat inwoners zich minder betrokken en vertegenwoordigd voelen bij het bestuur. 

Noodzakelijke eis
"Men had kunnen en moeten onderzoeken hoe parallel aan schaalvergroting tegelijkertijd kleinschalige initiatieven kunnen worden ontwikkeld, meldt de denktank. "Initiatieven die de betrokkenheid van en het draagvlak onder inwoners versterken. Dat is in onze ogen een noodzakelijke eis aan het gemeentelijk beleid in de komende periode."

Lees verder in de digitale editie

Bron: Laarder Courant de Bel 

 

 Ga terug

Publicatie datum: 22-2-2018

[Laren in beeld]

[Column]

De Geuzen van D66

10 mrt.- Dezer dagen kregen meerdere Larense leden van D66 van landelijke partijvoorzitter Letty Demmers een brief. Met de mededeling: omdat u lid bent van Larens Behoud royeren wij u uit D66! Daar sta je dan met  Lees verder

[Kijk op Laren]

Nu of nooit..Stem Larens Behoud Lijst 1

10 mrt.-Vier jaar geleden schreef ik als lijstduwer van Larens Behoud in het campagneboekje. ‘Het is voor mij een vreemd en onbestemd gevoel dat mijn directe betrokkenheid bij de Larense politiek voorbij is. Ik heb het niet echt gewild, maar een chronische ziekte maakte het ondoenlijk.’ Nu vier ja  Lees verder

[Het weer in Laren]

-3,5°Cma
-3°Cdi
-1°Cwo
0,5°Cdo

[Opinie]

Te Laren op de Brink

11 mrt.- Gelukkig dat besloten is om het centrum een facelift te geven want een opfrisbeurt is wel een beetje nodig. De Brink wordt nu vooral gedomineerd door een donker bos. Een somber bos met een flink aantal dod  Lees verder

[Nieuws uitzendingen]

  • Bekijk video beelden van de NOS op nos.nl
  • Bekijk video beelden op RTV NH
  • Bekijk video beelden op de website van Radio 6 FM TV

[Schetsen van Laren]

Bol an (6)

15 mrt.- Van meesterschilder Mauve is bekend hoe hij onder de indruk raakte van Laren nadat het eerder was ontdekt door collega-Haagse Schoolschilders Jozef Israëls en Albert Neuhuys. Aan zijn vrouw Ariëtte schreef Anton in 1882 na een eerste bezoek aan ons dorp  “  Lees verder

[Volg Larens Behoud op]