Bronsbruin: Gooise heide kan het hebben

9 aug.- Als heidefans uit het hele land de boswachter bellen of ze al kunnen afreizen naar het Gooi voor een wandel- of fietstocht door de diep paars bloeiende velden, moet het Goois Natuurreservaat ze dit jaar teleurstellen. Door de extreme droogte is de beroemde Gooise hei dit jaar bronsbruin. „Het duurt zeker twee jaar voordat de hei weer mooi paars bloeit, maar deze aanblik heeft ook echt wel wat”, zegt Jaap Vlaanderen van het GNR.

Een grote stofwolk stijgt op achter de brommer van de postbode. Hij rijdt het zandpad op achter restaurant La Place bij de Westerheide.Gortdroog is de natuur na de lange periode zonder noemenswaardige regen. De heidestruiken zijn asgrauw en verpulveren tussen je vingers. Jaap Vlaanderen van het Goois Natuurreservaat staat dinsdagochtend met een groep vrijwilligers op de Westerheide. Normaal zou de struikheide nu uitbundig paars gaan kleuren en duizenden liefhebbers uit het hele land trekken. „We zijn nog niet gebeld door de heidefans. Ik denk dat de meesten wel weten dat het dit jaar niet mooi is. Alhoewel, nu de hei in de spaarbranderstand is, kleurt hij bronsbruin. Ook prachtig. Zeker met de groene boomgroepen ertussen en de grafheuvels. Een andere aanblik maar ook de moeite waard”, vindt Vlaanderen.

De Gooise hei heeft een flinke klap gehad door de droogte. Hij verwacht dat het zeker twee jaar duurt voordat de struikheide weer mooi paars bloeit. „De heidestruiken zijn niet dood. De wortels kunnen heel wat hebben. Die regenereren de heide. Dit hoort bij de grilligheid van de natuur. De afgelopen twee jaar heeft de hei prachtig paars gebloeid. Met een record opbrengst aan heidehoning. Dat is een graadmeter. Dit jaar zullen de imkers hun kasten niet op de hei zetten”, voorspelt Vlaanderen.

Daarvoor was het de heidekever die de struiken aantastte en bruin maakte . „Het is een cyclus. Om de vijf à zeven jaar slaat het beestje toe en daarna herstelt de heide weer. De natuur kan heel wat hebben. Door de droogte zijn alle bomen, struiken en planten in de spaarbranderstand gegaan. Het draait om overleven. De natuur snakt naar water. En dan het liefst geen heftige tropische buien maar, wat wij noemen, een mals regentje. Dat kan de droge grond veel beter aan. Dan zakt het water erin. Bij een harde bui spoelt het water alleen maar weg over de kurkdroge grond naar de dieper gelegen delen.” Het grondwaterpeil in het gebied is behoorlijk gezakt. Zeker tien tot twintig centimeter schat Vlaanderen. Het duurt lang voordat het weer op niveau is. „Het is een enorm oppervlak. Het grondwaterpeil reageert traag op regenvloed. Maar de hei is niet afhankelijk van het grondwater”, legt Vlaanderen uit.

Wortelstelsel

„Hei leeft van regen. De wortels zitten niet diep. Maar dat geldt ook voor veel bomen. Ik zie hier een vliegden. Die wortels zitten ook niet acht meter diep hoor.” Ook al hoort droogte bij de grilligheid van de natuur, Vlaanderen is blij dat er eindelijk wat regen valt deze week. „Ook om het brandgevaar tegen te gaan. Er zijn af en toe kleine brandjes geweest. Het blijft oppassen met open vuur en sigaretten. Ook weggegooid glas kan met deze temperaturen brand veroorzaken.”

De Gooise hei komt er de komenden jaren weer bovenop, verzekert Vlaanderen. Lachend: „Het blijft hier mooi, alleen de paarse kleur moet je er nu bij verzinnen.”

Heideloop

De Gooise Heideloop zal dit jaar door de lange droogte een andere aanblik bieden. Op woensdag 29 augustus vindt het wandel- en hardloopevenement plaats. De Gooise Heideloop is een samenwerking tussen de Gooise atletiekverenigingen GAC, Zuidwal en Tempo en het GNR. De opbrengst van de loop gaat naar het in stand houden van het ruim 2.800 hectare tellende Goois Natuurreservaat.

Meer info en inschrijven: www.gnr.nl en www.inschrijven.nl   Bron: Gooi en Eemlander

Ga terug

Publicatie datum: 9-8-2018

[Laren in beeld]

[Column]

Waardevol

15 aug.-  Laren, begin augustus, lijkt sereen stil. Veel inwoners liggen elders in de zee, dan wel verzetten hun gedachten door andere culturen op te snuiven. De stilte doet me terugblikken op mijn eerste honderd dagen als wethouder. En alleindrukken  Lees verder

[Kijk op Laren]

Een mooie start

8 juli.- Dit is niet mijn eerste column in het Larens Journaal, maar wel als nieuwbakken wethouder. “Ik ben blij, trots en nederig”, zei Femke Halsema, de nieuwe burgemeester van Amster  Lees verder

[Het weer in Laren]

18,5°Cdo
16,5°Cvr
15°Cza
16,5°Czo

[Opinie]

Vechten voor zelfstandigheid. Juist nu !!

25 juli.- Het wordt er allemaal niet duidelijker op. De minister vertraagt de besluitvorming over fusie. De een legt het uit dat dit vooral betekent dat de koers wordt verlegd naar het faciliteren van&  Lees verder

[Nieuws uitzendingen]

  • Bekijk video beelden van de NOS op nos.nl
  • Bekijk video beelden op RTV NH
  • Bekijk video beelden op de website van Radio 6 FM TV

[Schetsen van Laren]

Bol an (28)

15 aug.-  De rijkdom van Laren schittert  niet zoals veel ‘buitenlanders’ – niet ingezetenen van Laren-  denken aan de volgens hen schijnbaar patserige buitenkant. Wie er woont, weet wel beter. De werkelijke rijkdom van Laren zit aan de binnenkant. Zoveel bijzo  Lees verder

[Volg Larens Behoud op]