De 5 smaken van Joel, een serie om je vingers bij af te likken, start vandaag

2 jan.- De aanvankelijk voor dit najaar geprogrammeerde serie De 5 smaken van Joël zal vanaf vandaag, dinsdag 2 januari (21.15 uur NPO 2) worden uitgezonden. Op die datum is de eerste aflevering van de serie te zien, over zoet: waarom houden wij van zoet? Gisterenavond was er een promo bij Jinek met Marcel Hilhorst, directeur van de Poffertjeskraam.

In de 5 smaken van Joël neemt zelfverklaard alleseter en culinair journalist Joël Broekaert de kijker mee in een avontuurlijk onderzoek naar de wereld en de geschiedenis achter de vijf basissmaken. Joël wijdt zijn leven aan alles wat met eten, proeven en smaak te maken heeft. Maar wat zijn zoet, zout, zuur, bitter en umami precies? Waarom bestaan die smaken? Waarom proeven we ze? Waarom zijn we altijd op zoek naar zoetigheid, waarom zijn we toch bitter gaan eten en waarom was zout vroeger zo schaars? 

Joël neemt de kijker mee naar wetenschappers, chefs en smaakmakers en reist af naar bijzondere plekken in de wereld, waar iets unieks te leren valt over de smaak van die aflevering. In elke aflevering staat één basissmaak centraal. 

In de eerste aflevering ontdekt Joël waarom iedereen houdt van zoet, jong en oud, overal op de wereld. Zoet is de eerste smaak die we tot ons krijgen. Joël gaat daarom terug naar de roots van onze liefde voor zoet en proeft of moedermelk nog steeds een fijn gevoel geeft. In Ethiopië, de grootste honingproducent van Afrika, gaat Joël mee op een gevaarlijke tocht, én de plek waar nog op authentieke wijze verse boshoning wordt geoogst. Om dat te proeven blijkt Joël heel wat pijnlijke ontberingen te moeten doorstaan.

Op een oude suikerrietplantage in Suriname ontdekt hij hoe we als mens steeds efficiënter zijn geworden in het produceren van suiker. Op onze eigen Hollandse velden worden jaarlijks vele miljoenen suikerbieten geoogst en dat levert weer nieuwe uitdagingen op – hoe voorkomen we dat onze liefde voor zoet te ver gaat?




 

Ga terug

Publicatie datum: 2-1-2018

[Laren in beeld]

[Column]

Geen coalitie Larens Behoud met Liberaal Laren

11 apr.-Het zou ook wel een huzarenstuk geweest zijn!  Direct na de verkiezingswinst van beide partijen schreef ik al in mijn column op deze site (“Succes informateur Leo”) dat de kiezer met die winst het draagvlak vóór zelfstandigheid overduidelijk heeft vastgelegd.  Maar ook schreef ik toen al dat het toch wel heel moeilijk, welhaast ongeloofwaardig , zou  Lees verder

[Kijk op Laren]

Wegwezen...!!!

6 apr.- Enkele weken geleden was er een informeel gesprek tussen de fractievoorzitters van de Larense partijen en burgemeester Rinske Kruisinga om terug te blikken op haar eerste halfjaar als burgemeester. Ik heb toen de wens uitgespreken dat ze zo snel mogelijk vertrokken zou zijn. Zeker niet vanwege  Lees verder

[Het weer in Laren]

23°Cdo
19°Cvr
17°Cza
15°Czo

[Opinie]

Biodiversiteit.

9 apr.- Bij het algemene adres van Larens Behoud (info@larensbehoud.nl) kwam er een warm pleidooi binnen voor voortzetting van het vorig jaar gestarte plan “(N)Iets doen.   En inwoonster schreef ons:   Een tuin vol biodiversiteit is een prachtig idee, al  Lees verder

[Nieuws uitzendingen]

  • Bekijk video beelden van de NOS op nos.nl
  • Bekijk video beelden op RTV NH
  • Bekijk video beelden op de website van Radio 6 FM TV

[Schetsen van Laren]

Bol an (12)

19 apr.- Dorpskarakters kleuren het dorp. De 77-jarige Harry Ligter ,“ Bonjour, monsieur”, die  samen met zijn  vrouw Meity woont in dat monumentje van een  arbeidershuisje (1771) op de hoek  van het Wagenpad en het Zevenend, is er zo een.  Of je Harry nu tegenkomt op de weekmarkt met zijn 14-jarige keffende Moos óf he  Lees verder

[Volg Larens Behoud op]