Eis tegen 20 euroman: maximaal twee jaar in een instelling

6 jan.-  "Ik was zeker van plan het geld terug te betalen, alleen leende mijn situatie zich daarvoor niet." Onderuit gezakt in de rechtbank in Lelystad doet een 30-jarige Hilversummer zijn verhaal. Hij wordt verdacht van vier oplichtingszaken en een diefstal in onder meer Hilversum en Bussum.

De officier van justitie verzocht de Hilversummer te plaatsen in een instelling voor stelselmatige daders (ISD-maatregel) voor maximaal twee jaar. ,,Deze man is de laatste jaren vaker veroordeeld voor vermogensdelicten, maar blijkbaar leert hij niet van zijn fouten”, aldus de officier van justitie.

De thuisloze Hilversummer - eerder bekend als 'de schrik van Laren' en tegenwoordig als '20 euroman' - wordt er van beschuldigd in de periode september tot november vorig jaar vier mensen in Hilversum en Bussum geld afhandig te hebben gemaakt door middel van een babbeltruc. Hij benaderde de slachtoffers met de vraag of zij hem geld konden lenen voor onder meer een treinkaartje.

Trein
In alle vier gevallen belde hij aan met het verhaal dat hij nieuw in de buurt was, dat hij zichzelf had buitengesloten en dat hij geld nodig had voor de trein om de reservesleutels bij zijn familie op te halen. Of in Arnhem of in Alkmaar. In alle vier gevallen beloofde hij de slachtoffers het geld terug te zullen betalen inclusief een bos bloemen.

Bedonderd
,,Schandalig hoe u het vertrouwen van al deze mensen heeft beschaamd." Er staan slechts vier feiten op de dagvaarding maar volgens de officier van justitie heeft de Hilversummer hoogstwaarschijnlijk veel meer mensen in 't Gooi opgelicht met dezelfde babbeltruc. Met mooie, vlotte praatjes haalt hij mensen over hem geld te lenen. ,,Mensen voelen zich bedonderd en hun vertrouwen is door deze meneer geschaad”. Naast de vier oplichtingszaken wordt de Hilversummer ook verdacht van diefstal van lege kratten bier bij de Jumbo in Maartensdijk.

De Hilversummer bood zijn slachtoffers die achter in de zaal zaten, zijn excuses aan. Als hij het geld had zou hij het hen zeker komen terugbetalen. Alleen, dat was het grote probleem. Dat geld had hij niet. Hij vertelde de rechters dat hij vorig jaar een slechte periode doormaakte. Hij had schulden en geen geld om te eten en te slapen.

Trial by media
De advocaat van de verdachte vroeg om strafvermindering. Volgens hem is er een 'Trial by media' aan de gang, waarin veel onwaarheden over zijn cliënt zijn geschreven. Ook wees de raadsman naar een krantenartikel waarin een foto van de Hilversummer is geplaatst. ,,Er is hier sprake van schending van privacy. Mijn cliënt is verdachte in deze zaak en nog niet veroordeeld,", aldus de raadsman.

Over twee weken doet de rechtbank uitspraak.Bron: Laarder Courant de BEl
Dwangmaatregel ISD geëist tegen 30-jarige Gooise veelpleger 


6 jan.- Vrijdag heeft het Openbaar Ministerie (OM) Midden-Nederland heeft vandaag de maatregel Inrichting Stelselmatige Daders (ISD) geëist tegen een 30-jarige man uit Hilversum. 'Hij stond terecht voor een aantal oplichtingen in Hilversum en Bussum en een diefstal in Maartensdijk', meldt het OM vrijdag.


Bijnaam ‘de schrik van Laren’


De man heeft de afgelopen jaren voor veel onrust gezorgd in het Gooi. In februari 2017 werd hij veroordeeld tot vier maanden celstraf en een forse werkstraf voor een aantal gevallen van intimidatie, overlast, insluiping en diefstal in vooral Laren. De man joeg de bewoners van Laren zoveel angst aan dat hij de bijnaam ‘de schrik van Laren’ kreeg.

Geld aftroggelen


Na zijn vrijlating ging hij in Hilversum wonen, waar hij zich weer schuldig maakte aan een groot aantal strafbare feiten. In de maanden september en oktober troggelde hij mensen geld af door bijvoorbeeld te vertellen dat zijn deur was dichtgewaaid en geld te vragen voor een treinkaartje om bij zijn ouders de reservesleutel op te halen. Hij beloofde dan steeds het geld terug te betalen maar deed dit niet. Zodoende kreeg hij de nieuwe bijnaam ‘de 20 euro man’. Vier van dergelijke feiten stonden vandaag op de tenlastelegging, alsmede een diefstal van kratten met lege flesjes in Maartensdijk.

Dwangmaatregel ISD


De officier van justitie vond op basis van de vele getuigenverklaringen de feiten bewezen en hield rekening met de andere gevallen van oplichting die in het dossier zaten. Hij eiste dat de man veroordeeld zou worden tot de dwangmaatregel ISD. Deze maatregel houdt in dat een veroordeelde voor een periode van maximaal twee jaar in een inrichting wordt geplaatst. 

Patroon doorbreken


Doel hiervan is het patroon van vastzitten, vrijkomen en terugvallen te doorbreken door een langdurig, intensief programma. Dit programma is gericht op de problematiek van de veroordeelde en op het verminderen van recidive. De maatregel is bedoeld voor stelselmatige daders, die veel antecedenten hebben en voor veel onveiligheid zorgen. Op 19 januari doet de rechtbank uitspraak. Bron: Gooi en Eemlander

Ga terug

Publicatie datum: 6-1-2018

[Laren in beeld]

[Column]

Bedroefd om CDA Laren

21 jan.- Het moet me toch van het hart. Als landelijk lid van het CDA en als geboren en getogen Laarder. Het CDA, vroeger AR, CHU en in Laren de grote KVP, heeft een prachtig en betekenisvol verleden i  Lees verder

[Kijk op Laren]

Politiek bestuur dichter bij mensen...de schijndemocratie van een CDK

20 jan.-  De Commissaris van de Koning in Noord-Holland Johan Remkes pleitte in zijn Nieuwjaarsspeech dat burgers in Noord-Holland en dus ook in de Gooi en Vechtstreek meer invloed moeten hebben.   Ik moest er even van bijkomen. Het klonk als muziek in de oren. Wat een ommekeer .   Lees verder

[Het weer in Laren]

8°Cma
6,5°Cdi
6°Cwo
6°Cdo

[Opinie]

Ollongren: Zonder draagvlak kan het niet

22 jan.- Karin van Hunnik is nummer 2 op de kandidatenlijst van Larens Behoud in Laren. Met vijf zetels is deze partij een zeer belangrijke factor in de Larense politiek. De partij vecht fanatiek tegen de van bovenaf opgelegde fusie met Huizen. Daarbij is men in goed  Lees verder

[Nieuws uitzendingen]

  • Bekijk video beelden van de NOS op nos.nl
  • Bekijk video beelden op RTV NH
  • Bekijk video beelden op de website van Radio 6 FM TV

[Schetsen van Laren]

Afstand voel je van onderaf.

21 jan.- Slecht bestuur is geen kwestie van schaal.’ Grotere gemeenten zien zich voor grotere problemen gesteld, en hebben daarvoor geen grotere oplossingen. Burgers zien de afstand tot het lokale bestuur groeien: Spreuk van de dag: ‘Afstand voel j  Lees verder

[Volg Larens Behoud op]