Frank van den Wall Bake: Vrouwenvoetbal wordt groot

10 aug.- Hij geeft het eerlijk toe, voordat het EK vrouwenvoetbal begon, was Laarder Frank van den Wall Bake een beetje sceptisch. Was het nou echt serieus te nemen, konden de ’Oranje Leeuwinnen’ hem boeien en de aandacht vasthouden? Na de eerste wedstrijd tegen Noorwegen was hij om en daarna heeft de bijna 73-jarige Laarder geen minuut gemist. „Het is leuk en interessant om naar te kijken.”

Van den Wall Bake is al een leven gek op sport en werkt nog steeds. De man die bijvoorbeeld het Holland Heineken House bedacht en het ’promodorp’ bij sportevenementen. Hij adviseert, is consultant sport en commercie met een mooi woord. Tevens is hij bestuurslid van het Watersportverbond en van de Gehandicaptensportbond. „Ik ben verslaafd aan mijn werk, altijd geweest. Ik zou eigenlijk gezien mijn leeftijd wat gas moeten terugnemen, maar ik doe het nog zo graag.”

Op het moment van het interview moest de halve finale tegen Engeland nog gespeeld worden, toch denkt hij dat ook als Oranje het toernooi niet zou hebben gewonnen het vrouwenvoetbal definitief op de kaart is gezet. „Je kunt het niet tegenhouden, dit is een volwaardige sport geworden. De erkenning van een sport hangt samen met het feit of de top in een land zaken serieus neemt. Ik moet Ajax nageven, dat heeft toch een meer vooruitziende blik gehad dan Feyenoord. In Rotterdam zullen ze misschien nu ook de conclusie trekken dat er ook daar een team de eredivisie in moet.”

Jarenlang hoor je dezelfde argumenten als het over vrouwenvoetbal ging in de top van de eredivisie: geen prioriteit, we steken ons geld liever in andere zaken. „Ik vind het eigenlijk gewoon onterecht. Feyenoord heeft nota bene Opel als hoofdsponsor en in ieder huishouden is de stem van de vrouw bij het aanschaffen van een auto heel belangrijk. Je ziet ook naar verhouding veel meer vrouwen in de stadions in vergelijking met twintig jaar geleden. De maatschappelijke verhoudingen zijn gewoon ingrijpend veranderd. De vrouw heeft ook haar plek verworven in een voorheen puur door mannen gedomineerde sport.”

Vrouwenvoetbal zal ook in de toekomst niet een gelijkwaardige positie innemen naast het mannenvoetbal. „Nee, daar geloof ik niet in. Dat is ook niet in het hockey gebeurd, ondanks al die successen van de Oranje-vrouwen. Dat komt denk ik dat liefhebbers van sport toch graag een fysieke krachtmeting zien. Maar vrouwenvoetbal wordt groot, voorspel ik. Over een aantal jaar wordt er ook bij de vrouwen onderhandeld over tv-contracten, dat hou je niet tegen.”

Van den Wall Bake merkt het in het dorp waar hij woont. „Als in Laren iemand twintig jaar terug op straat tegenkwam en die had het erover dat hij zijn kind op een sportclub wilde doen, dan was het een uitgemaakte zaak: hockey. Dat is echt niet meer zo. Voetbal is een serieuze optie geworden, ook voor Laarders en Blaricummers. Het zal ook niet zo lang meer duren voordat vrouwenvoetbal het vrouwenhockey in aantallen voorbij zal streven. Het is nu nog 155.000 om 170.000. Dat gaat gebeuren.”

De KNVB zal na het EK aan de slag moeten, is de stellige overtuiging van Van den Wall Bake. „Er had toch allang een bestuurslid of directielid in Zeist moeten zeggen: geef mij die portefeuille vrouwenvoetbal en ik ga dat tot een succes maken. De KNVB heeft vrouwenvoetbal veel te lang gezien als vijfde wiel aan de wagen. Bij de bond hadden ze ook veel beter moeten luisteren naar iemand als Vera Pauw. Maar ja, die was te lastig. En Minke Booij vertrekt al weer snel uit Zeist. Ik vermoed dat die haar ei niet kwijt kon.”

Een eventuele EK-winst betekent niet automatische een enorme injectie voor de sport. „Nee, dat kun je niet zeggen. Wint Sven Kramer de olympische tien kilometer dan gaan niet ineens veel meer jongetjes tien kilometer schaatsen. Maar het helpt wel natuurlijk.” De groeiende populariteit is mede een gevolg van de puurheid van vrouwenvoetbal. „Geen kaarten aansmeren, niet zeiken tegen de scheidsrechter, veel sportiever. Er is meer ergernis over mannenvoetbal. Neymar voor 220 miljoen naar Paris Saint Germain, daar worden voetbalfans toch een beetje ziek van. Het gevoel is dat het daar toch wel erg uit de hand is gelopen.”  Bron: Gooi en Eemlander
Ga terug

Publicatie datum: 10-8-2017

[Laren in beeld]

[Column]

(N)iets doen loont enorm de moeite

13 okt.- Onkruid bestaat niet. Het is alleen maar een aanduiding voor planten die groeien op plekken waar we het liever niet hebben. Klaver in een weiland wordt gewaardeerd door boer en koe, maar die zelfde klaver wordt in gazons  Lees verder

[Kijk op Laren]

Laren blijft zelfstandig!

9 okt.- De Provincie Noord-Holland heeft ons dorp het voorlopige vertrouwen gegeven om zelfstandig te blijven. Dat betekent dat Laren, maar ook Blaricum en Eemnes een eigen bestuur kunnen houden met een eigen  Lees verder

[Het weer in Laren]

15°Cdi
16°Cwo
17°Cdo
16,5°Cvr

[Opinie]

Meer op menselijke maat gesneden

In de Gooi en eemlander een opiniestuk van Os­car Lo­pes Car­dozo, ge­pen­si­o­neerd oog­arts en  op­rich­ter van het Oog­zie­ken­huis Zon­ne­straal.Hij pleit in zijn stuk dat Tergooi groot genoeg kan zijn en heeft het de titel meegegeven : &  Lees verder

[Nieuws uitzendingen]

  • Bekijk video beelden van de NOS op nos.nl
  • Bekijk video beelden op RTV NH
  • Bekijk video beelden op de website van Radio 6 FM TV

[Schetsen van Laren]

Vakantie in Bretagne

8 okt.- Laren is een mooi dorpEens per jaar ruilen we Laren in Voor een andere plaatsNa zo&rsqu  Lees verder

[Volg Larens Behoud op]