Gynaecoloog Tergooi: Situatie was dreigender dan ik had beoordeeld

19 apr.- De verantwoordelijk gynaecoloog maakte mogelijk een inschattingsfout bij de fatale bevalling van baby Charlotte in ziekenhuis Tergooi in Blaricum.

,,De situatie duurde langer en was dreigender dan ik had beoordeeld”, zegt hij nu, doelend op de dalende hartslag van het kind.

Bijna vijf jaar na de dood van Charlotte verscheen de inmiddels gepensioneerde gynaecoloog dinsdag voor het Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg Amsterdam.Ouders Konrad en Paulien van Eck verwijten hem dat hij geen zorg verleende. ,,Zijn afwachtende houding is Charlotte fataal geworden”, zegt Konrad van Eck, zonder echtgenote op de zitting. ,,Het ging haar toch niet lukken.” Rechter Renate Dozy spreekt van een ’ontzettend trieste zaak’.

Lees ook: ’Door fout op fout is onze dochter dood’

Andere operatie

13 augustus 2013: de hoogzwangere Paulien van Eck moet met hoge bloeddruk naar het ziekenhuis. Haar vliezen worden doorgeprikt. Om 18.01 ziet Konrad van Eck op de monitor de hartslag van hun ongeboren baby omlaag duiken. Paniek. Hij vraagt om de gynaecoloog, maar die komt niet omdat hij ’vaststaat’ in een andere operatie.

Als de toestand verslechtert belt de verloskundige opnieuw de gynaecoloog. Het gesprek verloopt via een operatiemedewerker. De arts heeft de mogelijkheid het hartritmefilmpje op afstand te volgen, maar dat gebeurt niet.

Een andere gynaecoloog komt van huis voor de spoedkeizersnede. Om 18.54 uur wordt Charlotte levenloos uit de buik gehaald. Na 23 minuten reanimeren krijgt ze hartslag. De baby overlijdt de volgende avond ten gevolge van ernstig zuurstoftekort.

,,Er was sprake van foetale nood, dan moet er zo snel mogelijk geboren worden”, zegt de verantwoordelijk gynaecoloog. ,,Als ik erbij had gestaan was het besluit vijf minuten eerder genomen. Nu is door heen en weer bellen een aantal minuten verloren gegaan.” Volgens Van Eck is veel meer onnodig tijdverlies geleden.

,,Was u er met uw hoofd niet bij?”, wil rechter Dozy van de gynaecoloog weten, omdat hij op het moment van de calamiteit een andere patiënt opereerde. ,,Ik was er goed bij met mijn hoofd”, zegt hij.

Communicatie

Een ander lid van het tuchtcollege heeft het ’gevoel dat de logistiek en organisatie tekortschoten’. De gynaecoloog zegt dat het voorstel van de verloskundige om bloedonderzoek te doen hem ’op het verkeerde been zette’. En: ,,Achteraf is de communicatie niet optimaal verlopen.”

Van Eck verwijt de arts dat hij zich had ’vastgezet’ in een andere operatie. ,,Wij weten zeker dat Charlotte om 18.10 uur nog te redden was geweest.”

,,U heeft sterk het gevoel dat er van alles in de doofpot is gestopt”, stelt rechter Dozy. Van Eck: ,,Dat is geen gevoel, het is klip en klaar dat er onwaarheden worden verteld.”

De gynaecoloog besluit: ,,Het spijt me zeer dat het zo gelopen is. Dit wil niemand.”

Uitspraak: uiterlijk 29 mei. Bron: Gooi en Eemlander
Ga terug

Publicatie datum: 19-4-2018

[Laren in beeld]

[Column]

Waardevol

15 aug.-  Laren, begin augustus, lijkt sereen stil. Veel inwoners liggen elders in de zee, dan wel verzetten hun gedachten door andere culturen op te snuiven. De stilte doet me terugblikken op mijn eerste honderd dagen als wethouder. En alleindrukken  Lees verder

[Kijk op Laren]

Een mooie start

8 juli.- Dit is niet mijn eerste column in het Larens Journaal, maar wel als nieuwbakken wethouder. “Ik ben blij, trots en nederig”, zei Femke Halsema, de nieuwe burgemeester van Amster  Lees verder

[Het weer in Laren]

11,5°Cza
14,5°Czo
20°Cma
21°Cdi

[Opinie]

Vechten voor zelfstandigheid. Juist nu !!

25 juli.- Het wordt er allemaal niet duidelijker op. De minister vertraagt de besluitvorming over fusie. De een legt het uit dat dit vooral betekent dat de koers wordt verlegd naar het faciliteren van&  Lees verder

[Nieuws uitzendingen]

  • Bekijk video beelden van de NOS op nos.nl
  • Bekijk video beelden op RTV NH
  • Bekijk video beelden op de website van Radio 6 FM TV

[Schetsen van Laren]

Bol an (28)

15 aug.-  De rijkdom van Laren schittert  niet zoals veel ‘buitenlanders’ – niet ingezetenen van Laren-  denken aan de volgens hen schijnbaar patserige buitenkant. Wie er woont, weet wel beter. De werkelijke rijkdom van Laren zit aan de binnenkant. Zoveel bijzo  Lees verder

[Volg Larens Behoud op]