Herindeling Gooi mogelijk maanden later

6 juni.- De procedures voor de gemeentelijke herindeling in het Gooi zijn verlengd. Tot wanneer is onduidelijk. Dat hangt af van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Dat heeft de provincie Noord-Holland bekendgemaakt. Het gaat om de fusie van Hilversum met Wijdemeren en Huizen met Laren en Blaricum. Volgens planning zou Gedeputeerde Staten in september een besluit nemen over de (omstreden) herindeling, maar dat is nu verlengd. Zeker met enkele maanden.

Aanleiding het regeerakkoord van het kabinet Rutte III, waarin is opgenomen dat de provincies een andere rol krijgen bij gemeentelijke herindelingen. Daarom heeft de provincie contact opgenomen met Den Haag, er staan immers twee flinke herindelingen op stapel. Met op de achtergrond een fusie van de drie daarna overgebleven gemeenten tot één grote gemeente in Gooi en Vechtstreek. Naar aanleiding van dat gesprek heeft de minister de provincie laten weten dat ze een nieuw beleidskader gaat formuleren over de rol van de provincies, en dat de totstandkoming daarvan naar verwachting nog enige maanden in beslag neemt. Wel laat ze al weten dat dat nieuwe beleidskader leidend is voor de al gestarte procedure voor de beide herindelingen.

Gedeputeerde Staten hebben voor de zorgvuldigheid van het proces ervoor gekozen de herindeling te vertragen. De bestuurlijke voorbereiding gaat overigens wel door. Zodra het nieuwe beleid bekend is, wil Haarlem de herindeling van de vijf Gooise gemeenten afronden. Bron: Gooi en Eemlander

Procedures gemeentelijke herindeling Gooi en Vechtstreek verlengd

6 juni.- De procedures voor de fusie van de gemeenten Blaricum-Huizen-Laren en de gemeenten Hilversum-Wijdemeren in de Gooi en Vechtstreek worden verlengd.Gedeputeerde Staten (GS) van Noord-Holland hebben dit besloten in afwachting van het nieuwe beleidskader voor gemeentelijke herindeling dat de minister van Binnenlandse Zaken Koninkrijksrelaties (BZK) vorig jaar heeft aangekondigd en waarin meer duidelijkheid zal worden gegeven over de rol van provincies bij gemeentelijke herindelingen.
 
De minister van BZK heeft in 2013 de provincie Noord-Holland om advies gevraagd over de bestuurlijke toekomst van Muiden en Weesp. Daarop is de provincie de procedure voor beide gemeentelijke herindelingen gestart, om zo een bestuurlijke oplossing te vinden die past binnen een lange termijn perspectief voor de gehele Gooi en Vechtstreek.
 
In het regeerakkoord van het Kabinet-Rutte III is sprake van een andere rol voor provincies bij gemeentelijke herindelingen. Daarom is de provincie een bestuurlijk gesprek aangegaan met de minister van BZK. Op basis daarvan heeft de minister van BZK een brief gestuurd, waarin zij schrijft dat de totstandkoming van het nieuwe beleidskader naar verwachting nog enige maanden in beslag neemt. Ook heeft de minister aangegeven dat het nieuwe beleidskader leidend zal zijn voor de reeds gestarte procedure voor beide gemeentelijke herindelingen in de Gooi en Vechtstreek.
 
In verband met de zorgvuldigheid van het proces hebben GS besloten om de twee herindelingsprocedures te verlengen. Zodra de minister het nieuwe beleidskader heeft vastgesteld, zullen GS op basis van dit kader en de nadere toelichting van de minister daarop de herindelingsontwerpen voor de vijf gemeenten afronden. Als er duidelijkheid van de minister is zullen ook bijeenkomsten voor de inwoners van de gemeenten worden gehouden. GS zullen tot die tijd voor zo ver mogelijk doorgaan met de voorbereiding van de herindelingsontwerpen.
 
GS hopen dat zij in het belang van de gemeenten en haar inwoners snel duidelijkheid krijgen over het nieuwe beleidskader en de rol die de minister ziet voor de provincies bij gemeentelijke herindelingen, omdat het later vaststellen van het herziene beleidskader Herindelingen gevolgen kan hebben voor het opgestelde tijdpad voor de herindelingsvoorstellen.  Bron: Bericht provincie Noord-Holland

 

 

 

 
Besluit over herindeling 't Gooi maanden later


7 juni.- De procedures voor de veelbesproken fusie van de verschillenden gemeenten in 't Gooi en de Vechtstreek zijn verlengd. Dat meldt de provincie Noord-Holland. Het is nu wachten op het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK).Het gaat om de fusies Blaricum-Huizen-Laren en Hilversum-Wijdemeren. Het was de bedoeling dat de provincie na de zomervakantie een besluit zal nemen over het samenvoegen van deze gemeenten, maar dat feest is voorlopig uitgesteld. Gedeputeerde Staten (GS) van Noord-Holland wachten eerst op het nieuwe beleidskader voor gemeentelijke herindeling dat minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken Koninkrijksrelaties (BZK) vorig jaar heeft aangekondigd en waarin meer duidelijkheid moet worden gegeven over de rol van provincies bij gemeentelijke herindelingen.


De minister van BZK heeft in 2013 de provincie Noord-Holland om advies gevraagd over de bestuurlijke toekomst van Muiden en Weesp. Daarop is de provincie de procedure voor beide gemeentelijke herindelingen gestart, om zo een bestuurlijke oplossing te vinden die past binnen een lange termijn perspectief voor de gehele Gooi en Vechtstreek.


In het regeerakkoord van het Kabinet-Rutte III is sprake van een andere rol voor provincies bij gemeentelijke herindelingen. Daarom is de provincie een bestuurlijk gesprek aangegaan met de minister. "Op basis daarvan heeft de minister van BZK een brief gestuurd, waarin zij schrijft dat de totstandkoming van het nieuwe beleidskader naar verwachting nog enige maanden in beslag neemt", meldt Haarlem in een persbericht. "Ook heeft de minister aangegeven dat het nieuwe beleidskader leidend zal zijn voor de reeds gestarte procedure voor beide gemeentelijke herindelingen in de Gooi en Vechtstreek."


In verband met de zorgvuldigheid van het proces hebben GS besloten om de twee herindelingsprocedures te verlengen. Zodra de minister het nieuwe beleidskader heeft vastgesteld, zullen GS op basis van dit kader en de nadere toelichting van de minister daarop de herindelingsontwerpen voor de vijf gemeenten afronden.


Als er duidelijkheid van de minister is, komen er ook bijeenkomsten voor de inwoners van de gemeenten. GS willen tot die tijd voor zo ver mogelijk doorgaan met de voorbereiding van de herindelingsontwerpen Bron: Laarder ourant de BelGa terug

Publicatie datum: 6-6-2018

[Laren in beeld]

[Column]

Waardevol

15 aug.-  Laren, begin augustus, lijkt sereen stil. Veel inwoners liggen elders in de zee, dan wel verzetten hun gedachten door andere culturen op te snuiven. De stilte doet me terugblikken op mijn eerste honderd dagen als wethouder. En alleindrukken  Lees verder

[Kijk op Laren]

Een mooie start

8 juli.- Dit is niet mijn eerste column in het Larens Journaal, maar wel als nieuwbakken wethouder. “Ik ben blij, trots en nederig”, zei Femke Halsema, de nieuwe burgemeester van Amster  Lees verder

[Het weer in Laren]

16°Cdo
15°Cvr
16°Cza
22,5°Czo

[Opinie]

Vechten voor zelfstandigheid. Juist nu !!

25 juli.- Het wordt er allemaal niet duidelijker op. De minister vertraagt de besluitvorming over fusie. De een legt het uit dat dit vooral betekent dat de koers wordt verlegd naar het faciliteren van&  Lees verder

[Nieuws uitzendingen]

  • Bekijk video beelden van de NOS op nos.nl
  • Bekijk video beelden op RTV NH
  • Bekijk video beelden op de website van Radio 6 FM TV

[Schetsen van Laren]

Bol an (28)

15 aug.-  De rijkdom van Laren schittert  niet zoals veel ‘buitenlanders’ – niet ingezetenen van Laren-  denken aan de volgens hen schijnbaar patserige buitenkant. Wie er woont, weet wel beter. De werkelijke rijkdom van Laren zit aan de binnenkant. Zoveel bijzo  Lees verder

[Volg Larens Behoud op]