Jongste broedermeester Toon van der Zwaan wil traditie in ere houden

19 juni.- Het brinkdorp Laren maakt zich weer op voor het patroonfeest voor Sint Jan de doper, komend weekend. Vooraan bij de processie loopt Toon van der Zwaan (20), de jongste broedermeester van de Broederschap van Sint Jan. Een opsteker voor de broederschap, omdat verjonging moeilijk te vinden is. Voor Toon vooral een grote eer. „Je komt niet er niet zomaar bij.”

Is de broederschap niet een beetje ouderwets en meer iets voor grijze heren?

„Ik kan me voorstellen dat buitenstaanders dat denken, maar ik heb daar geen last van. Ik kom mijn hele leven al in de basiliek, ben misdienaar geweest. Mijn vader en oom zitten bij de broederschap. Mijn neef Gijs is net als ik ook vorig jaar geïnaugureerd, hij is maar een paar jaar ouder. Het is gewoon een leuke club mensen met een groot saamhorigheidsgevoel. De meesten mogen dan zeker dertig jaar ouder zijn dan ik, ik ken ze allemaal goed en kan ze zo bellen voor een biertje.”

Waarom wilde jij bij de broederschap?

„Broedermeester worden heb je niet zelf in de hand, je wordt gevraagd. Ik vind dat een hele eer. Ik ben niet Roomser dan de paus. Ik bid niet voor het eten, ben maar gewoon een hovenier en zit bij de brandweer, maar de kerk is wel een deel van mij. Ik vind het mooi wat de kerk mij leert. Ik heb ook niet voor niets een kruis op mijn borst laten tatoeëren. Als jong misdienaartje keek ik al op tegen de broedermeesters. Dat wilde ik ook wel. Maar je komt er niet zomaar bij. Je moet wel echt een deel van je vrije tijd besteden aan de kerk en Sint Jan. Al vanaf het moment dat ik een beetje kan sjouwen, help ik mee met de opbouw van de processie. Niet omdat het moet, maar omdat ik het echt leuk vind.”

Hoe reageren vrienden?

„De meesten vinden het prachtig. Ze kennen me al langer natuurlijk en ze komen nog kijken ook als er iets bijzonders is. Met de opbouw voor de Sint Jansprocessie of het versieren van de basiliek met kerst sleep ik ook wel vrienden mee, van werk of van de brandweer Blaricum. Dat is gewoon heel gezellig. Broedermeester worden is natuurlijk van een andere orde, maar meehelpen vinden ze vaak leuk. Anders komen ze nooit in de kerk en nu staan ze ineens in de toren. Mooi toch. Ik weet dat veel leeftijdsgenoten zich met andere dingen bezig houden, maar dit past bij mij. Soms voel ik me wel ouder dan ik ben ja.”

Wat houdt de broederschap eigenlijk in?

„Ik zie het als een groep ereleden van de kerk. We hebben een sjerp, een speld en een taak in de hoogmis. De Sint Jansprocessie is wel de belangrijkste gebeurtenis van het jaar. Die organiseren wij en leiden wij in goede banen. Daarnaast is er iedere maand een broederschapsmis waarbij we in processie door de basiliek gaan en het allemaal net iets mooier maken. Het zijn oude tradities die we in ere moeten houden, vind ik. Zeker de Sint Jansprocessie hoort bij Laren. Dat mag niet verdwijnen.”

Heb jij nog een specifieke taak dit jaar?

„Ik zit in vrijwel alle comités voor de opbouw, dus dit is een drukke week. Maandagavond hebben we wimpels opgehangen, donderdag wordt het kerkhof gereed gemaakt, vrijdag bouwen we de bogen en vullen we bloembakken. Vorig jaar was ik een van de baldakijndragers, de partytent boven de patroonheilige noem ik het vaak. Dit jaar loop ik als broedermeester helemaal vooraan met het kruis.”

Wat kun jij bijdragen aan die verjonging?

„Goede vraag. Voor mij is de broederschap bijna iets vanzelfsprekends, maar dat geldt niet voor iedereen. Er zijn ook jongeren die de broederschap eerder als een extra taak zien dan als een eer. Twee jaar geleden ben ik vanuit de kerk mee geweest met een jongerenreis naar Krakau waar we een ontmoeting met de paus hadden. Ik vond dat zo mooi al die jongeren bij elkaar dat ik daarna in het bestuur ben gestapt van het jongerenplatform Bisdom Haarlem - Amsterdam. Dat heb ik een jaar kunnen doen, maar het werd te veel naast zes dagen werken, twee avonden brandweer en het broederschap. Het is ook een dun lijntje tussen jongeren enthousiast maken voor iets en ze iets opleggen, zeker als het om geloof gaat. Maar ik denk niet dat de broederschap snel uitsterft hoor. Er zitten nog altijd heel kranige types tussen. Broederschap is voor het leven, zo zie ik het ook. De meesten gaan door tot ze er bij neervallen.”

Wat is voor jou het mooiste moment deze week?

„Eigenlijk vind ik alles mooi. De opbouw is gewoon heel gezellig en ik ben ook echt trots als ik zie wat we met elkaar kunnen neerzetten. Nu ik bij alle vergaderingen zit, krijg ik pas echt goed mee wat er allemaal bij komt kijken, zeker wat betreft veiligheid. Die taak ligt bij mijn vader, dus daar hebben we het wel over. Bij de processie zelf geniet ik van het moment dat we allemaal weer terugkeren in de kerk, dat alles goed is gegaan en we met elkaar het Sint Janslied zingen. Prachtig.”

Programma

Zaterdag 23 juni

17.00 uur: Klokken luiden het Sint Jansfeest in

19.00 uur: Openingslof in de basiliek

20.00 uur: Rijtuigen rijden de processieroute

Zondag 24 juni

07.00 uur: Eucharistieviering op Sint Janskerkhof

09.00 uur: Latijnse hoogmis in basiliek

11.00 uur: Start processie vanuit basiliek

12.15 uur: Eucharistieviering op kerkhof

13.15 uur: Sacramentsprocessie vanaf kerkhof

14.30 uur: Sluitingslof met optreden op kerkplein
Ga terug

Publicatie datum: 19-6-2018

[Laren in beeld]

[Column]

Larens Behoud: Handen af van de Gooise hei

14 sept.- Larens Behoud heeft met afschuw kennis genomen van de in Hilversum gepresenteerde toekomstvisie waar de gemeente Hilversum aan heeft meegewerkt. Een weg over de hei van de A1 bij Bussum naar het Mediapark in Hilversum , al of niet met kabelba  Lees verder

[Kijk op Laren]

Bedankspeech Sean Bogaers aan vrijwilligers

Larens Behoud-gemeenteraadslid en jongerenwerker  Sean William Bogaers (29)hield  vrijdagavond 7 september 2018 in het Larense Brinkhuis  op jaarlijkse vrijwilligersavond een monumentale blikopener./speechvrijwilligersavond 2018ode aan de vrijwilligerswerk (de Warrekam)   goedenavond dame  Lees verder

[Het weer in Laren]

11°Czo
11°Cma
11°Cdi
11,5°Cwo

[Opinie]

Gooi en Eemlander: Moeder Jaeger verdient Gooise dank

17 sept.- Denken plannenmakers er nu wel of niet aan om asfaltmachines de Westerheide op te sturen om het Mediapark beter bereikbaar te maken voor auto’s? Sinds maandag beroert die vraag de Gooise gemoederen. De Hilversumse wethouder Wimar Jaeger ( zie foto)  verantwoordelijk voor media, en economie,  Lees verder

[Nieuws uitzendingen]

  • Bekijk video beelden van de NOS op nos.nl
  • Bekijk video beelden op RTV NH
  • Bekijk video beelden op de website van Radio 6 FM TV

[Schetsen van Laren]

Bol an (33)

19 sept.-  Toen ik in het najaar van 2001 werd gevraagd de politieke arena van Laren te betreden, vroeg ik mij af of ik het wel kon. Een afweging die altijd mijn drijfveer is geweest.  Ik begon na te denken hoe ik de Laa  Lees verder

[Volg Larens Behoud op]