Presentatie Jan Timmer - "Die man van Philips"

17 apr.- Woensdag 11 april 2018) was Janneke Nijenhuis van 'Laren in beeld'  bij de boekpresentatie georganiseerd door Annelies Gehring van de Larense Boekhandel van Jan Timmer over zijn boek: Jan Timmer - Die man van Philips. Hierbij een klein verslag van een inspirerend man over ruim 40 jaar Philips en zijn kijk op de wereld.

Jan Timmer, 85 jaar – geboren in Lienden in de Betuwe – gaf een boekpresentatie in Laren georganiseerd door de Larense Boekhandel op 11 april 2018. Jan Timmer – nog altijd heel scherp, helder en inspirerend. Hij was van 1990-1996 president-directeur van  Philips en werkte ruim 40 jaar voor het concern. Hij werd vooral bekend door de grote reorganisatie genaamd Operatie Centurion.

 Waarom de titel – Die man van Philips? Als oud topman van Philips wordt hij nog altijd herkend op straat en hoort hij vaak achter zijn rug, hé dat is toch die man van Philips?

Het boek werd geschreven gebaseerd op herinneringen, gesprekken met oud collega’s in de Philips old fellow club en ook gebaseerd op internet. Met verbazing zag hij dat sommige oud bestuurders 16 pagina’s hadden op Wikipedia. Dhr Timmer heeft zelf nooit een archief opgebouwd – hij ging ervan uit dat nog minstens 25 andere collega’s de stukken wel zou bewaren. Wel vroeg hij bij Philips de jaarverslagen op van de laatste 27 jaar. Bij het lezen verbaasde hij zich over de verschillen in uitspraken over dezelfde onderwerpen door de jaren heen.

Ondanks dat het niet gebruikelijk is je uit te laten over de onderneming na aftreden vond hij het toch wenselijk dat de geschiedenis van Philips vastgelegd werd.

Operatie Centurion

Na een “vooropleiding” van 39 jaar werd hij president van de onderneming en begon aan de operatie Centurion vanwege de slechte resultaten in de jaren 70 en 80. Philips stond toen voor het Europese “Rijnland” model waarbij rekening werd gehouden met alle stakeholders zoals aandeelhouders, personeel, leveranciers. Dit was in zijn ogen te ver doorgevoerd waardoor de bodem in zicht kwam bij Philips. In 1999 gaf hij zijn presentatie over Centurion in het POC (het Philips Ontspannings Centrum – door Wim Kan gekscherend het Philips Ontsnappings centrum genoemd)

Highlights van Centurion waren dat het management weer verantwoordelijk werd en de concurrentie kracht moest worden vergroot. De operatie kostte veel banen maar zette Philips weer op de kaart.

Van Europees Rijnland model naar het Angelsaksische Shareholders model

De Commissie Tabaksblad – met het advies over te stappen naar het Angelsaksische shareholders model heeft negatief uitgepakt voor Philips.

“Weg met conglomeraten” en meer focussen waren de keywords waarbij sommige bedrijven de vergetelheid in werden gefocussed. (Akzo Nobel die de pharma tak afstootte)

Dit is een fundamentele verandering geweest waarin Jan Timmer weinig voordeel ziet. Het shareholders model, de komst van private equity funds, een leger aan adviseurs en consultants en een oneerlijk speelveld waarbij Europa de grenzen openstelde voor spelers uit Japan, China en Korea maar omgekeerd niet hebben slechts negatieve gevolgen gehad.

Bedrijven werden opgesplitst, onderdelen verkocht (ASML-NXP) of gingen ten onder aan de concurrentie (Philips Consumer Electronics)

De Commissie Tabaksblad heeft geen enkele protectie geboden tegen vijandige overnames en noch de politiek noch het publiek blijkt zich te beseffen hoe belangrijk het hebben van grote hoofdkantoren en bedrijven in Nederland is. Prestige – werkgelegenheid en technologische kennis behouden in Nederland is belangrijker dan alleen shareholders value. Blij is hij dan ook met het behoud van Unilever voor Nederland.

The Ugly Face of Capitalism

Als voorbeeld geeft hij de vijandige overname van het Engelse bedrijf GKN – een van de oudste engineering firms in Engeland. Bij de overname werd voor £ 200mln pond aan consultant en advies kosten betaald. 4 Management leden kregen voor £ 285mln aan bonussen. Bij de overname was er geen enkele zorg voor het personeel en inmiddels bestaat GKN niet meer.

De Financial Times schreef hierover een artikel waar Jan Timmer aan refereerde. Te lezen op https://www.ft.com/content/c5151c32-3341-11e8-b5bf-23cb17fd1498

Adviezen Jan Timmer

 • Bouw bedrijven rondom een grote technologische kern (durf hierin langdurig te investeren) met zelfstandige divisies waarbij de Raad van Commissarissen zicht beperkt tot echt grote strategische beslissingen.
 • Consultants met spreadsheets gaan je bedrijf niet redden
 • Alleen afstoten van bedrijfsonderdelen wanneer dit goede redenen heeft
 • Rol van de baas: Inspireren – vertrouwen geven – sfeer creëren waarin mensen vrij kunnen werken – motiveren en geloof in eigen kunnen stimuleren waarin wel ruimte is elkaar de waarheid te vertellen.
 • Raden van Commissarissen moeten oppassen voor een “oude jongens krentenbrood cultuur” en moeten zich blijvend kritisch opstellen. Het is geen erebaan maar vergt kwaliteit om zinvol bij te dragen aan de onderneming. Het is vaak de kunst van het nee zeggen.
 • Het gaat niet om de victorie van de korte termijn – uiteindelijk gaat deze mentaliteit ten koste van de welvaart.

 Door wie wordt Jan Timmer zelf geïnspireerd?

 • Heile Salassie (oud keizer van Ethiopië)- hij noemt hem een mythische man
 • Bill Clinton die hij scherpzinnig noemt met een hoge sociale intelligentie
 • Zijn hoofdonderwijzer op de school in Lienden (Dhr. Engelhart) die hem leerde verder te denken en door te zetten
 • Elton John
 • En enkele bazen in zijn lange looptijd bij Philips die hem leerden niet in hiërarchie te geloven
 

 
Ga terug

Publicatie datum: 17-4-2018

[Laren in beeld]

[Column]

Larens Behoud: Handen af van de Gooise hei

14 sept.- Larens Behoud heeft met afschuw kennis genomen van de in Hilversum gepresenteerde toekomstvisie waar de gemeente Hilversum aan heeft meegewerkt. Een weg over de hei van de A1 bij Bussum naar het Mediapark in Hilversum , al of niet met kabelba  Lees verder

[Kijk op Laren]

Blaricum en Laren liever in Utrecht

26 sept.-Blaricum en Laren willen liever bij Utrecht horen. Dat is de verrassende strekking van de motie die deze week in beide gemeenteraden wordt aangenomen. De colleges moeten de minister een brief schrijven om deze keuze duidelijk te maken.  Een s  Lees verder

[Het weer in Laren]

7°Cwo
7°Cdo
14°Cvr
17°Cza

[Opinie]

Gooi en Eemlander: Moeder Jaeger verdient Gooise dank

17 sept.- Denken plannenmakers er nu wel of niet aan om asfaltmachines de Westerheide op te sturen om het Mediapark beter bereikbaar te maken voor auto’s? Sinds maandag beroert die vraag de Gooise gemoederen. De Hilversumse wethouder Wimar Jaeger ( zie foto)  verantwoordelijk voor media, en economie,  Lees verder

[Nieuws uitzendingen]

 • Bekijk video beelden van de NOS op nos.nl
 • Bekijk video beelden op RTV NH
 • Bekijk video beelden op de website van Radio 6 FM TV

[Schetsen van Laren]

Bol an (33)

19 sept.-  Toen ik in het najaar van 2001 werd gevraagd de politieke arena van Laren te betreden, vroeg ik mij af of ik het wel kon. Een afweging die altijd mijn drijfveer is geweest.  Ik begon na te denken hoe ik de Laa  Lees verder

[Volg Larens Behoud op]