Streep door fusie van Laren/Blaricum/Huizen - Meesten halen opgelucht adem

6 dec.- Op het gemeentehuis is de stemming euforisch. Het kan echt niet mooier klinken' 

Nu fusie is afgeblazen, halen de meeste politieke partijen opgelucht adem. De BEL-colleges - en ook die van Huizen - zijn blij. Weg onzekerheid! 

Larens Behoud had vorige week een ledenavond. Er werd een feestje gevierd. Foto: Bob Awick 

BEL De blijdschap over de stap van de provincie overheerst. "We blijven zelfstandig!", juicht het Blaricumse college. "Dat betekent dat we onze dienstverlening via de BEL Combinatie aan onze inwoners kunnen blijven leveren. Met dit besluit is een einde gekomen aan een periode van onzekerheid. Zowel bestuurlijk als voor het personeel van de BEL Combinatie." 

Anne-Marie Kennis, portefeuillehouder Arhi voor Blaricum, werd door gedeputeerde Jack van der Hoek gebeld met het fantastische nieuws: "Eindelijk duidelijkheid. 

Eindelijk een einde aan de onzekerheid, ook voor onze ambtelijke organisatie. Vanaf nu alleen nog maar positieve energie. Ik was en ben ervan overtuigd dat Blaricum heel goed in staat is zelfstandig te blijven. Samen met Laren en Eemnes investeren in de BEL Combinatie en gezamenlijk met onze collega's in de regio ook blijven investeren in de regionale samenwerking." 

D66 Blaricum-Laren, groot voorstander van zelfs één Gooistad, kijkt de fusiestop met lede ogen aan. "Wij zijn teleurgesteld. Het staat als een paal boven water dat de gebrekkige regionale bestuurskracht hiermee niet wordt versterkt. De vraag om als Laren en Blaricum naar de provincie Utrecht te gaan, zal hoogstwaarschijnlijk worden ingetrokken. De door de coalitie voorgestelde raadpleging van de inwoners omarmen wij nog steeds. Dan kunnen we, met duidelijke steun van de inwoners, onze gezamenlijke toekomst beter vormgeven." 

In Laren was het met name Larens Behoud (LB) die zich hard heeft gemaakt voor de zelfstandigheid. Noem het toeval of niet, maar op de dag dat de stekker uit de fusie getrokken werd, had LB haar ledenavond. Daar werd de champagne ontkurkt en taart gegeten. "Dit is een historische dag. De jarenlange strijd is geluk: we hebben eindelijk gewonnen", zegt Leo Janssen van Larens Behoud. "Ik kom net van het gemeentehuis en daar is de stemming euforisch. Het kan echt niet mooier klinken", zei hij vorige week. 

Rinske Kruisinga, waarnemend burgemeester van Laren, ziet weer een horizon. Er ligt nu een schone taak om de samenwerking in de regio vorm te geven. Laren moet overigens op zoek naar een nieuwe burgemeester, want Kruisinga was aangesteld voor de duur van het fusieproces. Kruisinga heeft aangegeven niet te solliciteren naar de burgemeestersbaan. 

Eemnes is vooral opgetogen over het feit dat de BEL Combinatie kan worden voortgezet. "We houden samen de eigen regie en kunnen nu door met het versterken van onze organisatie. Verder zijn we een grensgemeente die al intensief samenwerkt in het Sociaal Domein met Huizen/Gooi & Vechtstreek en dat blijven we doen. Ook zetten we door op de samenwerking met Baarn op inhoud en regionale thema's", aldus het Eemnesser college.
Het college in Huizen waardeert de duidelijkheid die er nu is gekomen. "Het nieuwe 

beleidskader hecht aan draagvlak", aldus wethouder Bert Rebel. "Als het aan Huizen ligt, zetten we de nauwe samenwerking in HBEL-verband voort." 

  Bron: Laarder Courant de Bel
Ga terug

Publicatie datum: 6-12-2018

[Laren in beeld]

[Column]

Zelfstandigheid Landgraaf was ook opsteker voor Laren

21 nov.- “Geweldig nieuws!! Minister van Binnenlandse zaken Ollongren (D66) heeft duidelijk gesproken: “ Voor een bestuurlijke herindeling in Parkstad Limburg is geen draagvlak en wordt ook de nut en noodzaak niet gezien. Wel moeten de betrokken zes gemeenten hun gemeentelijke samenwerking per 2020 versterken”.  Lees verder

[Activiteiten agenda Laren]

[Kijk op Laren]

Laren blijft zelfstandig ! Feestje voorbij, nu aan de bak

23 nov.- Nog nagenietend van ons feestje in Ons Genoegen op woensdagavond 21 november (Laren’s “Independence Day” zoals Karel Loeff het noemde), een feestje dat verrassend en geweldig werd opgeleukt door ons Laarder mannenkoor “ De Speuit” , volgt nu weer de realiteit van de dag.   Toch eerst nog even dit. Jarenlang werd Larens Behoud afgedaan als ‘vechters teg  Lees verder

[Het weer in Laren]

7°Cma
6°Cdi
5,5°Cwo
6°Cdo

[Opinie]

Fusieplannen Gooi nu definitief van de baan

21 nov.- Vandaag, 21 november 2018, vijf jaar nadat de provincie Noord-Holland startte met de pogingen om een einde te maken aan de zelfstandigheid van goed werkende gemeenten in het Gooi, wordt de arhi-procedure officieel gestaakt. Het was al heel lang een kansloze missie. Vooral de keuze om tot drie gemeenten te komen was een  Lees verder

[Nieuws uitzendingen]

  • Bekijk video beelden van de NOS op nos.nl
  • Bekijk video beelden op RTV NH
  • Bekijk video beelden op de website van Radio 6 FM TV

[Schetsen van Laren]

Bol an 44

6 dec.- Een van de beroemdste schrijvers aller tijden, de Engelse auteur Charles Dickens, had in zijn testament laten opnemen 'hem onder geen enkele voorwaarde onderwerp te maken van een monument, herdenkingsteken, of welk eerbewijs dan ook.'  Ruim honderd jaar later interpreteerde Dickens’ achterkleinzoon David het heel  Lees verder

[Volg Larens Behoud op]