Tergooi staat fors onder druk

22 juni.- Ziekenhuis Tergooi moet alle zeilen bijzetten om financieel op koers te blijven. De winst kelderde vorig jaar naar een half miljoen euro. En een van de drie voorwaarden van de banken voor financiering van de nieuwbouw in Hilversum is een probleem.

Dat blijkt uit de jaarcijfers die het ziekenhuis donderdag publiceerde. Het resultaat 2017 was begroot op vier miljoen euro, maar kwam 3,5 miljoen lager uit: vijf ton. In 2016 was er 15,1 miljoen winst, maar zonder een schenking 1,8 miljoen. In 2015 was het resultaat 4,4 miljoen.

In het gisteren uitgegeven persbericht staat: ’De nieuwbouw loopt volgens plan: de bouw en ook de financiering liggen op schema’.

In datzelfde persbericht staat echter ook dat het nodig is ’tot een beter financieel resultaat te komen om binnen de begroting ruimte te maken om de kosten van de nieuwbouw op te vangen’. Het financiële resultaat moet dus worden opgekrikt om de nieuwbouw veilig te stellen.

Uit de jaarrekening blijkt dat Tergooi ruim voldoet aan twee van de drie heel technische voorwaarden die ABN Amro en ING stellen aan financiering van de eerste fase van het nieuwe ziekenhuis in Hilversum.

Ook aan de derde voorwaarde (Ebitda ofwel winst vóór rentelasten, belastingen en afschrijvingen) voldoet Tergooi, maar alleen door de eenmalige opbrengst van de verkoop van het Janshuis, het voormalige zusterhuis bij Tergooi Blaricum.

Ebitda moet van de banken minimaal 17 miljoen euro zijn. Dankzij verkoop van het Janshuis was het vorig jaar 18,8 miljoen. Maar zonder die eenmalige opbrengst zou het krap 16,5 miljoen zijn geweest - te weing.

Al sinds vorig jaar is Tergooi bezig aan een bezuinigingsoperatie. Die loopt nog steeds. Bron: Gooi en Eemlander
Ga terug

Publicatie datum: 22-6-2018

[Laren in beeld]

[Column]

Larens Behoud: Handen af van de Gooise hei

14 sept.- Larens Behoud heeft met afschuw kennis genomen van de in Hilversum gepresenteerde toekomstvisie waar de gemeente Hilversum aan heeft meegewerkt. Een weg over de hei van de A1 bij Bussum naar het Mediapark in Hilversum , al of niet met kabelba  Lees verder

[Kijk op Laren]

Bedankspeech Sean Bogaers aan vrijwilligers

Larens Behoud-gemeenteraadslid en jongerenwerker  Sean William Bogaers (29)hield  vrijdagavond 7 september 2018 in het Larense Brinkhuis  op jaarlijkse vrijwilligersavond een monumentale blikopener./speechvrijwilligersavond 2018ode aan de vrijwilligerswerk (de Warrekam)   goedenavond dame  Lees verder

[Het weer in Laren]

11°Czo
11°Cma
11°Cdi
11,5°Cwo

[Opinie]

Gooi en Eemlander: Moeder Jaeger verdient Gooise dank

17 sept.- Denken plannenmakers er nu wel of niet aan om asfaltmachines de Westerheide op te sturen om het Mediapark beter bereikbaar te maken voor auto’s? Sinds maandag beroert die vraag de Gooise gemoederen. De Hilversumse wethouder Wimar Jaeger ( zie foto)  verantwoordelijk voor media, en economie,  Lees verder

[Nieuws uitzendingen]

  • Bekijk video beelden van de NOS op nos.nl
  • Bekijk video beelden op RTV NH
  • Bekijk video beelden op de website van Radio 6 FM TV

[Schetsen van Laren]

Bol an (33)

19 sept.-  Toen ik in het najaar van 2001 werd gevraagd de politieke arena van Laren te betreden, vroeg ik mij af of ik het wel kon. Een afweging die altijd mijn drijfveer is geweest.  Ik begon na te denken hoe ik de Laa  Lees verder

[Volg Larens Behoud op]