Vergunning voor aanpassing opritten A1 Laren hoogst onzeker

12 jan.- Het werk is intussen al jaren klaar. Maar de vergunning voor de aanpassing van de N525 tussen Hilversum en Laren en de opritten naar de A1 is onderuit gehaald door de Utrechtse rechtbank. Feitelijk is het hele project nu illegaal.

Daarom stapten de gemeente Laren en de provincie vrijdag naar de Raad van State om in een hoger beroep de vergunning weer tot leven te laten wekken. "We willen een definitief goedgekeurde vergunning", verklaarde de advocaat van de provincie.

Maar vooral ook omdat de gemeente en de provincie anders in grote problemen dreigen te komen als de Raad van State het eens is met de vernietiging van de vergunning door de rechtbank. In dat geval moet namelijk de hele vergunningprocedure over. En dan kan zich een reeks nieuwe bezwaarmakers melden, omdat hun woningen volgens cijfers van de provincie zelf ook zwaar worden belast door het toegenomen verkeer.

Jammerlijk
De vergunning werd door de rechtbank vernietigd na bezwaren van enkele bewoners van de Hilversumseweg en de Vredelaan. De rechtbank had de gemeente en de provincie nota bene een kans gegeven om gebreken bij de vergunningverlening te herstellen. Maar die reparatiepoging mislukte jammerlijk. De rechtbank kon van de aangeleverde verkeersgegevens en de daarop gebaseerde berekening van het verwachte verkeerslawaai geen brood bakken.

Plattelandsgemeente
Woordvoerders van de provincie en de gemeente probeerden bij de Raad van State aan te tonen dat de verkeerscijfers en de geluidsberekeningen toch echt deugen. Volgens de woordvoerder van de gemeente is het lawaai bij de woningen aan de Vredelaan en de Hilversumseweg inderdaad hoog. Maar Laren is volgens hem geen plattelandsgemeente. "Men leeft nu eenmaal in de buurt van de snelwegen A1 en A27. Daarom is de hoge geluidsbelasting aanvaardbaar."

Het is zeer de vraag of de Raad van State daarmee genoegen neemt. Volgens de bewoners bewijzen de cijfers van de provincie dat de situatie al overbelast was voordat de weg werd aangepast. Het lawaai is alleen maar toegenomen, blijkt alleen al uit berekeningen.

Bevestigd zien
Daarbij willen de bewoners ook nog geluidsmetingen om dat nog eens bevestigd te zien. Maar de gemeente en de provincie zien daar niets in. Metingen hebben volgens hen geen zin, omdat die niet kunnen worden vergeleken met metingen van vóór de wegaanpassing. "Die zijn namelijk niet gedaan, omdat dat niet gebruikelijk is", zegt de woordvoerder van de gemeente.

De bewoners moeten het nu doen zonder enige maatregel om het lawaai bij hun woningen te beperken. De provincie zegt wel te willen meewerken aan de bouw van een extra geluidsscherm, hoewel de regels de provincie daar niet toe verplichten. Maar Rijkswaterstaat ligt dwars, want het geluidsscherm moet dan op grond van Rijkswaterstaat komen. En die wil de grond vrijhouden.

De Raad doet over zes weken uitspraak.

 
 
 

Ga terug

Publicatie datum: 12-1-2019

[Laren in beeld]

[Column]

Regionale Bestuurskracht

18 jan.-  De minister van Binnenlandse Zaken, Kajsa Ollongren, heeft een brief geschreven aan de Gooise gemeenten, met kopie aan Gedeputeerde Staten van de Provincie Noord Holland en de Tweede Kamer. Daarin stelt ze ondermeer dat een provinciale grenswijziging pas aan de orde is, wanneer gemeent  Lees verder

[Kijk op Laren]

Fusieproblemen?

18 jan.- Ik moet u iets bekennen. Ik vind die Kajsa Olongren wel erg spannend. Onze minister van Binnenlandse zaken heeft echt alles mee. Ze is mooi, ze is - toe maar- van adel en de camera 'loves her'. Omgekeerd ook!. Ze straalt. Als  Lees verder

[Het weer in Laren]

-1°Cza
-4°Czo
-5°Cma
-5,5°Cdi

[Opinie]

Bestuurlijke impotentie

6 jan.- Beroepschauffeurs staan op non-actief omdat het CBR niet in staat is hun rijbewijs tijdig te verlengen. Wie daarover bij het CBR verhaal wil halen hangt 1,5 uur onbeantwoord aan de telefoon. Burgeme  Lees verder

[Nieuws uitzendingen]

  • Bekijk video beelden van de NOS op nos.nl
  • Bekijk video beelden op RTV NH
  • Bekijk video beelden op de website van Radio 6 FM TV

[Schetsen van Laren]

Bol an 50

17 jan.- Nog even deze januariweek volhouden! Daarna zal het leven u toelachen. Maar eerst door ‘Blue Monday’ heen. Deze ‘blauwe maandag’, bedacht door Cliff Arnall en PR bureau Porter Novelli, is zo o  Lees verder

[Volg Larens Behoud op]