Geen coalitie Larens Behoud met Liberaal Laren

11 apr.-Het zou ook wel een huzarenstuk geweest zijn!  Direct na de verkiezingswinst van beide partijen schreef ik al in mijn column op deze site (“Succes informateur Leo”) dat de kiezer met die winst het draagvlak vóór zelfstandigheid overduidelijk heeft vastgelegd. 

Maar ook schreef ik toen al dat het toch wel heel moeilijk, welhaast ongeloofwaardig , zou worden om met Liberaal Laren (LL) een bestuurlijke coalitie aan te gaan.

Want wat zou u zelf doen als je 8 jaar bestuurlijke verantwoording draagt en  in LL louter tegenstand hebt ontmoet?  LL was voortdurend een ‘teugenpartij”. Teugen kadernota, teugen centrumplan , teugen locatie scouting Maggy Lekeux, teugen waterafkoppeling, etc etc  en ook nog eens jaarlijks teugen onze begrotingen. Pas bij de laatste begroting, toen de huidige coalitie en met name Larens Behoud wethouder Tijmen Smit, Laren van een financieel wankele tot een gezonde gemeente had omgevormd, pas toen stemde LL een keertje voor. Maar in de opbouw daar naartoe dus steeds ‘teugen’.

En daarbij viel LL ook nog eens even regelmatig als ongegrond de integriteit van diverse verantwoordelijkheid dragende bestuurders uit de coalitie aan. 

Zou u dan vervolgens met droge ogen alles uitpoetsen en samen gaan besturen?

Terwijl je ook verder kan met een coalitiepartner VVD met wie het goed en betrouwbaar samenwerken was? Die dan maar afdanken?

En toch heeft informateur Leo Janssen oprecht gepolst of samen besturen inhoudelijk, maar ook qua onderling vertrouwen en chemie, mogelijk zou zijn. 

 

Om tot de conclusie te komen dat dit voor de komende 4 jaar nog niet het geval is. Hij telde de zegening van een krachtige bijna raadsbrede steun voor zelfstandigheid en constateert dat daarin ook echt gezamenlijk zal en kan worden opgetrokken.

Maar samen besturen , vanuit zo’n enorm  inhoudelijk verschillend verleden en aangetast vertrouwen dat tijdens de besprekingen ook  te weinig perspectief kreeg, dat bleek voor nu toch echt een  brug te ver.

 

Verder dus met de VVD, althans daar gaan de formateurs Leo Janssen en Peter Calis nu aan werken. Daarbij zijn best nog wat harde noten te kraken. Met name de aanpak wateroverlast en wat meer behoedzaamheid, meer toetsing vooraf,  bij het lanceren van ruimtelijke ordening voornemens behoeven aandacht. Behoud van charme en bijzonderheid van ons dorp, met veilig wandelen en fietsen, zal in de onderhandelingen centraal staan. 

 

Larens Behoud wenst de onderhandelaars van beide partijen veel succes.

 

Timo Smit

Voorzitter Larens Behoud

 

 
Ga terug

Publicatie datum: 11-4-2018

[Laren in beeld]

[Column]

Larens Behoud: Handen af van de Gooise hei

14 sept.- Larens Behoud heeft met afschuw kennis genomen van de in Hilversum gepresenteerde toekomstvisie waar de gemeente Hilversum aan heeft meegewerkt. Een weg over de hei van de A1 bij Bussum naar het Mediapark in Hilversum , al of niet met kabelba  Lees verder

[Kijk op Laren]

Bedankspeech Sean Bogaers aan vrijwilligers

Larens Behoud-gemeenteraadslid en jongerenwerker  Sean William Bogaers (29)hield  vrijdagavond 7 september 2018 in het Larense Brinkhuis  op jaarlijkse vrijwilligersavond een monumentale blikopener./speechvrijwilligersavond 2018ode aan de vrijwilligerswerk (de Warrekam)   goedenavond dame  Lees verder

[Het weer in Laren]

10,5°Cma
13,5°Cdi
14°Cwo
13,5°Cdo

[Opinie]

Gooi en Eemlander: Moeder Jaeger verdient Gooise dank

17 sept.- Denken plannenmakers er nu wel of niet aan om asfaltmachines de Westerheide op te sturen om het Mediapark beter bereikbaar te maken voor auto’s? Sinds maandag beroert die vraag de Gooise gemoederen. De Hilversumse wethouder Wimar Jaeger ( zie foto)  verantwoordelijk voor media, en economie,  Lees verder

[Nieuws uitzendingen]

  • Bekijk video beelden van de NOS op nos.nl
  • Bekijk video beelden op RTV NH
  • Bekijk video beelden op de website van Radio 6 FM TV

[Schetsen van Laren]

Bol an (33)

19 sept.-  Toen ik in het najaar van 2001 werd gevraagd de politieke arena van Laren te betreden, vroeg ik mij af of ik het wel kon. Een afweging die altijd mijn drijfveer is geweest.  Ik begon na te denken hoe ik de Laa  Lees verder

[Volg Larens Behoud op]