Geen coalitie Larens Behoud met Liberaal Laren

11 apr.-Het zou ook wel een huzarenstuk geweest zijn!  Direct na de verkiezingswinst van beide partijen schreef ik al in mijn column op deze site (“Succes informateur Leo”) dat de kiezer met die winst het draagvlak vóór zelfstandigheid overduidelijk heeft vastgelegd. 

Maar ook schreef ik toen al dat het toch wel heel moeilijk, welhaast ongeloofwaardig , zou worden om met Liberaal Laren (LL) een bestuurlijke coalitie aan te gaan.

Want wat zou u zelf doen als je 8 jaar bestuurlijke verantwoording draagt en  in LL louter tegenstand hebt ontmoet?  LL was voortdurend een ‘teugenpartij”. Teugen kadernota, teugen centrumplan , teugen locatie scouting Maggy Lekeux, teugen waterafkoppeling, etc etc  en ook nog eens jaarlijks teugen onze begrotingen. Pas bij de laatste begroting, toen de huidige coalitie en met name Larens Behoud wethouder Tijmen Smit, Laren van een financieel wankele tot een gezonde gemeente had omgevormd, pas toen stemde LL een keertje voor. Maar in de opbouw daar naartoe dus steeds ‘teugen’.

En daarbij viel LL ook nog eens even regelmatig als ongegrond de integriteit van diverse verantwoordelijkheid dragende bestuurders uit de coalitie aan. 

Zou u dan vervolgens met droge ogen alles uitpoetsen en samen gaan besturen?

Terwijl je ook verder kan met een coalitiepartner VVD met wie het goed en betrouwbaar samenwerken was? Die dan maar afdanken?

En toch heeft informateur Leo Janssen oprecht gepolst of samen besturen inhoudelijk, maar ook qua onderling vertrouwen en chemie, mogelijk zou zijn. 

 

Om tot de conclusie te komen dat dit voor de komende 4 jaar nog niet het geval is. Hij telde de zegening van een krachtige bijna raadsbrede steun voor zelfstandigheid en constateert dat daarin ook echt gezamenlijk zal en kan worden opgetrokken.

Maar samen besturen , vanuit zo’n enorm  inhoudelijk verschillend verleden en aangetast vertrouwen dat tijdens de besprekingen ook  te weinig perspectief kreeg, dat bleek voor nu toch echt een  brug te ver.

 

Verder dus met de VVD, althans daar gaan de formateurs Leo Janssen en Peter Calis nu aan werken. Daarbij zijn best nog wat harde noten te kraken. Met name de aanpak wateroverlast en wat meer behoedzaamheid, meer toetsing vooraf,  bij het lanceren van ruimtelijke ordening voornemens behoeven aandacht. Behoud van charme en bijzonderheid van ons dorp, met veilig wandelen en fietsen, zal in de onderhandelingen centraal staan. 

 

Larens Behoud wenst de onderhandelaars van beide partijen veel succes.

 

Timo Smit

Voorzitter Larens Behoud

 

 
Ga terug

Publicatie datum: 11-4-2018

[Laren in beeld]

[Column]

Wat veel mensen weten (maar niet mogen weten) over de provincie Noord-Holland en de fusies in het Gooi

23 apr.- Op 7 november 2017 lag de gevoelstemperatuur buiten maar net boven het vriespunt. Maar binnen, in de statige collegekamer in het provinciehuis van Noord-Holland steeg de temperatuur wellicht; in ieder geval zal er een verhitte discussie plaats hebben gevonden. In de iPads zat het voorstel van de portefeuillehouder herindeling Gooi, maar het kon niet op gen  Lees verder

[Kijk op Laren]

Karin en Peter en fractie van harte gefeliciteerd

10 mei. Gisterenavond zijn maar liefst twee wethouders van Larens Behoud voor het nieuwe college van B&W van Laren beëdigd. Voor de geschiedenis van Larens grootste politieke vereniging een historische avond. Nooit waren  Lees verder

[Het weer in Laren]

17,5°Cdo
21,5°Cvr
23°Cza
22°Czo

[Opinie]

Opinie: Akkoord Gooistad door HvH is regelrecht kiezersbedrog

5 mei.- Als Hart voor Hilversum, zoals het nu lijkt, definitief akkoord gaat met het opgaan van Hilversum in één regiogemeente, is dat niets minder dan kiezersbedrog. Bronnen die direct betrokken zijn bij formatiegesprekken in de mediastad melden dat HvH, D  Lees verder

[Nieuws uitzendingen]

  • Bekijk video beelden van de NOS op nos.nl
  • Bekijk video beelden op RTV NH
  • Bekijk video beelden op de website van Radio 6 FM TV

[Schetsen van Laren]

Bol an (16)

24 mei.- In de zomermaanden van 1887 zag het huidige Museumplein er uit als de sprookjeswereld van Anton Pieck.  In Amsterdam werd de Internationale tentoonstelling van Voedingsmiddelen gehouden. All  Lees verder

[Volg Larens Behoud op]