Politiek bestuur dichter bij mensen...de schijndemocratie van een CDK

20 jan.-  De Commissaris van de Koning in Noord-Holland Johan Remkes pleitte in zijn Nieuwjaarsspeech dat burgers in Noord-Holland en

dus ook in de Gooi en Vechtstreek meer invloed moeten hebben.

 

Ik moest er even van bijkomen. Het klonk als muziek in de oren. Wat een ommekeer .  Eerder had hij nog volop getrompetterd over herindeling van ons dorp Laren in een fusie met Blaricum en Huizen als aanloop naar een Groot Gooistad. ( 21 september horen we het mogelijk echt).

Maar nu in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart kwam hij met dé handreiking naar de burger.  Het politieke bestuur dichter bij de mensen. Het stond er echt!

 

De opwinding bleef totdat mijn vrouw - met haar cotonnetje Doortje aan haar voeten-  mij ontnuchterend met beide benen weer op de grond probeerde te zetten.

 

Niet omdat ze mij deze ommezwaai van de Commissaris niet gunde,

maar…. terwijl ze haar tekenpotloden even neerlegde: ”Omdat ik  nou eenmaal beter reken dan jij.”Ze las me de speech nog eens voor en citeerde

 

Hoewel soms beelden ons nog wel eens anders willen laten geloven, liet het eind 2017 gepubliceerde langlopende onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau zien dat de tevredenheid van de Nederlandse burgers over onze binnenlandse democratische instituties de afgelopen 25 jaar niet is gedaald. Het onderzoek laat echter ook zien dat een stevig deel van de bevolking het gevoel heeft te weinig invloed te hebben. Daar ligt zeker op gemeentelijk en provinciaal niveau de komende jaren een boeiende uitdaging.’

“Nou zie je wel”, probeerde ik opnieuw. “Wat een leuke man, wat een helder inzicht. Ik zou bijna VVD gaan stemmen.”

 

Ze las verder’ Als er sprake is van relatief lage opkomstpercentages en als dat beeld ook de resultaten van 21 maart bepaalt, heeft dat gevolgen voor de legitimatie waarmee gemeenteraden hun werk kunnen doen. Dat vraagt om een ruimere toepassing van experimenten om burgers bij het bestuur en het werk van de gemeenteraden te betrekken.”

 

Opnieuw sloeg ik bijna onze tafel met mijn beide handen doormidden van de pret. De tekenpotloden vlogen alle kanten op. Mijn vrouw knikte meewarig. “Snap je het dan niet. Kun je echt niet rekenen? Mag ik even een verhelderend rekensommetje met je doen?”

En ze begon uit te rekenen hoe Laarders straks vertegenwoordigd gaan worden in heringedeelde gemeenteraden van bijvoorbeeld Groot Gooistad of een gefuseerd Laren, Blaricum, en Huizen.

 

“Het sommetje”, begon ze en ik pakte mijn telmachine.

“Op basis van de huidige getallen heeft Huizen 41.432 inwoners en 27 raadsleden.  Laren heeft 11.079 inwoners en 15 raadsleden  (738 burgers per raadslid),  Blaricum heeft 10.300 inwoners (van 13 naar) en 15 raadsleden. Totaal maakt dat 62.811 inwoners.”  

Meer dan 60k inwoners geeft recht op vertegenwoordiging in de ‘nieuwe’ gemeenteraad van  33 raadsleden.(1.903 burgers per raadslid)., telde ik na . Op basis van het inwoneraantal gaat Laren dan dus terug van 15 naar 6 raadsleden (van de 33). Pfffft… en zou Larens Behoud dus maar 1 zetel hebben.  Het sommetje drukte mijn stemming al enigszins.

De irritatie over het besluit van de  Commissaris kreeg weer zijn oude vorm.

 

“Komt er een Gooistad”, vervolgde mijn vrouw. De hond gromde. ( Zoals CDA, PVDA en D66 in ieder geval willen, dacht ik.) “Dan bestaat deze gemeente uit 250.000 inwoners en heeft ze een maximum van 45 raadsleden. (5.555 burgers per raadslid), waarvan 11/250 x 45 is 2 zetels voor Laren.” Het duizelde me even. Ze ging te snel. Toen ze het me nog een keer vertelde bedacht ik me en riep: “Dat is 1 ARMLEUNING voor Larens Behoud!”

 

“Als de commissaris dat met experimenteren bedoelt om burgers dichter bij het bestuur en het werk van de gemeenteraden te betrekken, dan is dat toch één grote schijndemocratie!, Dan is dat toch ’afstands bevorderend’ in plaats van ‘dichtbij betrekkend’, dat druist dan toch in tegen het vertegenwoordigen de Larense belangen?” “Heel goed ,jongen”, verzuchtte mijn vrouw, terwijl ze de hond uitliet om mij even wat stoom te laten afblazen.

 

“Dus is het belangrijk dat Laren zich en masse verzet tegen dit soort vernederingen” riep ik haar en de hond nog na.  Larens Behoud in beide opties met slechts 1 zetel of met 1 armleuning vertegenwoordigd!  

 

Laren laat zich niet piepelen met deze mooie woorden van de Commissaris.  Op de pdf van de Nieuwjaarsspeech las ik het binnen aan tafel nog een keer. ‘Het onderzoek laat echter ook zien dat een stevig deel van de bevolking het gevoel heeft te weinig invloed te hebben. Daar ligt zeker op gemeentelijk en provinciaal niveau de komende jaren een boeiende uitdaging.’

 

Inderdaad. Daar ligt onze uitdaging, dat we dit soort megalomaan herindelings- denken van de provincie op 21 maart a.s. terugdraaien door ‘en masse’ op Larens Behoud te stemmen. Een politieke vereniging die midden tussen de mensen staat. En het belang van Laren altijd voorop heeft gesteld. Die laat zich straks niet vertegenwoordigen door 1 zetel op de 33. Of door een armleuning.

 

Laren is straks niet alleen het rijkeluis buurtje van Groot Gooistad dat alles al heeft en waar van dat alles straks best wel iets vanaf kan. Dat alles, dat zij al decennia lang in eigendom heeft, wil Larens Behoud  beschermen  en de belangen ervan vertegenwoordigen en behartigen.

 

Van harte en met passie. Van Laren blijf je af.  Mijn vrouw kwam weer binnen en glimlachte. “ Het hart klopt”, zei ze. “Nu de kiezers nog.  Laren heeft toch altijd zijn broek op kunnen houden en kunnen samenwerken met anderen!.” De hond kwispelde.

 

 

 

Leo Janssen, secretaris Larens Behoud Lijst 1
Ga terug

Publicatie datum: 20-1-2018

[Laren in beeld]

[Column]

Vechten voor zelfstandigheid. Juist nu !!

12 juli.- Het wordt er allemaal niet duidelijker op. De minister vertraagt de besluitvorming over fusie. De een legt het uit dat dit vooral betekent dat de koers wordt verlegd naar het faciliteren van&  Lees verder

[Kijk op Laren]

Een mooie start

8 juli.- Dit is niet mijn eerste column in het Larens Journaal, maar wel als nieuwbakken wethouder. “Ik ben blij, trots en nederig”, zei Femke Halsema, de nieuwe burgemeester van Amster  Lees verder

[Het weer in Laren]

20°Cdi
18°Cwo
15°Cdo
15,5°Cvr

[Opinie]

Gerrit Jaspers column Bomen in de Gooi en Eemlander : Ons GNR

24 juli.- Colummist Gerrit Jaspers schrijft wekelijks in de Gooi- en Eemlander over groene zaken. Soms gebeuren er dingen waar je haren van te berge rijzen. Niet bij iedereen, want er  Lees verder

[Nieuws uitzendingen]

  • Bekijk video beelden van de NOS op nos.nl
  • Bekijk video beelden op RTV NH
  • Bekijk video beelden op de website van Radio 6 FM TV

[Schetsen van Laren]

Bol an (27)

10 aug.-  Vakantie  is ook een tijd om je door die stapel inmiddels aangeschafte, maar ongelezen boeken te slaan uit Annelies’ Larense Boekhandel. Bovenop;  ‘De schepping van een aards paradijs, Piet Mondriaan 1919-1933’,  Lees verder

[Volg Larens Behoud op]