Wakker worden!

8 febr.-  6 februari was voor mij een belangrijke dag. Voor een ingreep was ik een dag eerder opgenomen in het Academisch Medisch Centrum. Ik was die maandag als eerste aan de beurt. Met een warm dekentje over mijn handen werd ik naar een  kille klinische operatiekamer gereden. Nummer 21. Ze hebben er weliswaar 20 in het AMC, maar nr. 13 bestaat niet. Ik werd op de operatietafel gelegd, een infuus werd aangebracht en de anesthesioloog vroeg: “Heeft u al een droom in gedachten?” Voor ik bevestigend kon antwoorden, was ik al in niemandsland..

 

 

 

“ Mijnheer Janssen’, klonk het anderhalfuur later, “Gaat het een beetje?” Niets gelukzaliger als het weer allemaal voorbij is. Terwijl ik een dag later op mijn kamer nog een beetje dizzy van het uitzicht over het  Bijlmermeerstation genoot, druppelden de app-jes met ‘van harte beterschap’ langzaam binnen. Er was er ook een bij van het bestuur van Larens Behoud.

 

 

 

Opeens herinnerde ik me weer dat het óók voor hen een soort D-day was.

 

Een besluit was gevallen. De Provincie Noord-Holland was een Ahri procedure gestart. Ik was weer helemaal bij.

 

 

 

Wat totaalregisseur Remkes, de  baas van de provincie zichzelf niet had gewenst - 'het  samenvoegen van provincies op advies van minister Plasterk’-  drong hij anderen wél op: een wettelijke procedure voor gemeentelijke herindeling. Dit, zo luidt zijn decreet, om regionale en lokale bestuurskracht te bevorderen. Dat alles moet ingaan op 1 januari 2020, 2021, 2022 of 2023.

 

 

 

“Jeetje”, dacht ik, ik zeg het netjes “Wat een potentaat. Pyongyang in de provincie.”  Eerder was bij een actuele meting naar voren gekomen dat  80% van de Larense bevolking aangaf zelfstandig te willen blijven. En of er niet is geleerd van Brexit of Trump – luisteren naar de bevolking namelijk- constateerde de Commissaris dat de lokale en regionale bestuurskracht moest worden versterkt.  Hoe komen ze op het idee!  Laren, een welvarend, kleinschalig, groen en charmant dorp met nog geen 11.000 inwoners met voorzieningen van een gemiddeld grote stad.

 

Toen ik wethouder was, was het nog allemaal authentiek, kleinschalig en daardoor meer dan werkbaar.  Als bestuurder Ruimtelijke Ordening en cultuur kon je bij een ambtenaar een kamer verder binnenlopen en dan kreeg je snel en accuraat advies.

 

Verhoudingsgewijs naar schaalgrootte had ik ongeveer de grootste juridische afdeling van het land vanwege allerlei juridische planologische procedures die er speelden, maar hoe moeilijk en ingewikkeld ook, ze werden allemaal opgelost. Het dorp was levendiger en vitaler dan ooit.

 

 

 

Eigenlijk is het een heel onrechtvaardig en zeer anti-democratisch besluit .Er is geen enkele legitimering voor van onderop. Alleen bij de bestuurders van de provincie leeft het.

 

 

 

Ik heb mijn buurman nog nooit over herindeling gehoord. Hij wil baas zijn in zijn eigen huis, zijn eigen tuin, zijn eigen dorp. Onlangs nog kreeg Laren van een gerenommeerd onderzoeksbureau als Deloite een meer dan dikke voldoende over hoe  het dorp wordt gerooid.

 

 

 

Wie de geschiedenis van Laren kent, weet dat het vanaf de dertiende eeuw - met Floris V en de erfgooiers als historische voorbeelden -, zijn eigen  broek kan  en heeft kunnen ophouden.

 

 

 

Ik kan me nog goed die megalomane commissaris van Groen Links herinneren die begin eenentwintigste eeuw de colleges uit de Gooi en Vechtstreek bij zich riep op ‘zijn’  provinciale statenjacht en in de hut van de kapitein, gezeten als een pasja in de kussens, ons decreteerde dat de provincie vond dat we moesten herindelen en fuseren.

 

 

 

Tonnen geld heeft dit waanidee inmiddels al gekost. Niemand, geen journalist die er ooit naar vraagt.  Geld dat in de zorg had kunnen worden gestoken of in cultuur. Maar de provincie wilde regeren om te regeren.

 

 

 

Zoals beschreven in het beroemde boek van de filosoof professor Hans Achterhuis ‘De markt van welzijn en geluk’ waarin hij constateert dat in de jaren zestig/zeventig de welzijnssector haar doelgroepen van zich afhankelijk had gemaakt. 

 

 

 

Hetzelfde is nu van toepassing voor de jaren 10 van deze eeuw. Maar het is nu niet de zorgsector, maar de politiek die de burgers afhankelijk van zich maakt, terwijl het juist omgekeerd zou moeten zijn. Dat politici een luisterend oor moeten hebben naar de bevolking.

 

 

 

Dat top-down denken brengt me terug naar de verzuiling uit de jaren vijftig, het tijdperk waar alles nog voor je werd geduid. Al had je de mooiste rapportcijfers, als meisje uit  een lager milieu werd je naar de huishoudschool gestuurd in plaats van naar de MULO. Wat jezelf vond, deed niet terzake.  

 

 

 

Het oudste  dorp in het Gooi wordt als het aan de Commissaris ligt afgeschaft.

 

De Commissaris kan me nog meer vertellen!  

 

 

 

Het wordt tijd dat het dorp de Commissaris afschaft.  Daar is veel méér draagvlak voor onder de bevolking.  De provincie heeft zijn langste tijd gehad. De  bestuurlijke inrichting van Thorbecke uit de negentiende eeuw waar alles  verticaal was geregeld, is allang achterhaald. We zijn inmiddels 150 jaar verder en leven in een horizontale digitale netwerkmaatschappij waar landelijke taken steeds meer naar gemeenten moeten worden overgeheveld. Dichtbij de mensen. Zonder een tussenlaag van welke provincie dan ook.

 

 

 

Jammer dat ik die droom niet heb gedacht op het moment van mijn  anesthesie. Dat was van de week nog veel beter ‘wakker worden’ geweest.

 

 

 

 

 

Leo Janssen, oud-wethouder en loco burgemeester Laren

 



6FM Zaterdag - Leo Janssen over herindeling Gooise gemeenten


Ga terug

Publicatie datum: 8-2-2017

[Laren in beeld]

[Column]

Sancho Panza

23 nov.- In mijn hele leven heb ik nooit een echte mooie grotemensenprijs mogen winnen. Wel een keertje een tekenwedstrijd als kleine broekeman in de tweede klas bij Juf Van den Berg, maar ik denk dat ik de allerlaatste ben die zich dat heugelijke feit nog kan herinneren. Waarschijnlijk ben ik niet ambitieus genoeg of misschien ontbeer ik gewoon de capaciteiten (om m  Lees verder

[Kijk op Laren]

Larens Behoud doet beroep op wet openbaarheid bestuur (WOB)

8 nov. -   Geachte college van Gedeputeerde Staten,   In het kader van de besluitvorming in de ARHI-procedure van de regio Gooi- en Vechtstreek verzoek ik u mij de informatie/documenten te verstrekken die zijn ingebracht in de vergadering van Gedeputeerde Staten van 7 november 2017 ten behoeve van de behandeling van dit onderwerp. Wij doelen hier op de geagendeerde stukken en niet de geamendeerde stukken NA behandeling in de v  Lees verder

[Het weer in Laren]

7°Cvr
7,5°Cza
9°Czo
8°Cma

[Opinie]

Doe wat uw buurman doet!

23 nov.- Nu de spaarrentes in Nederland blijven kelderen (tot nog maar 0,5%!) zoeken steeds meer mensen naar alternatieven voor hun spaargeld. Wist u dat het mogelijk is om maar liefst een rendement van 6% te halen wanneer u   Lees verder

[Nieuws uitzendingen]

  • Bekijk video beelden van de NOS op nos.nl
  • Bekijk video beelden op RTV NH
  • Bekijk video beelden op de website van Radio 6 FM TV

[Schetsen van Laren]

Hoofdpijn of gezichtsverlies

23 nov.- De inwoners hebben er niets aan: het voortdurende gepraat over het opheffen van hun gemeente. Voorstanders vinden dat het nodig is omdat een grote gemeente betere prestaties levert. Op zichze  Lees verder

[Volg Larens Behoud op]