Gerrit Jaspers column Bomen in de Gooi en Eemlander : Ons GNR

24 juli.- Colummist Gerrit Jaspers schrijft wekelijks in de Gooi- en Eemlander over groene zaken.

Soms gebeuren er dingen waar je haren van te berge rijzen. Niet bij iedereen, want er zijn mensen zonder haren. Zoals ik helaas.

Weer serieus.

Ons prachtige Goois Natuurreservaat kreeg een opdonder en moest dat, oh schande, uit onze krant vernemen. Gelukkig dat we de krant hebben. Geen bericht naar het GNR om een overleg te starten. Nee, simpelweg een bericht in de krant dat er van zowel de stad Amsterdam als provincie geen geld meer om dit prachtige gebied op de been te houden te verwachten is.

Schandalig mag ik dat noemen.

Zoals jullie wel weten is ons reservaat al begin jaren 1930 ontstaan omdat na dat de schapen het veld hadden geruimd onze hei zou gaan verdwijnen en in de plaats daarvan alleen maar bos zou ontstaan. Gelukkig kwamen vele mensen in het geweer en zorgden dat linksom of rechtsom de hei moest blijven. En dat gebeurde.

De provincie, de stad Amsterdam en de zes Goois gemeenten richtten samen het Goois Natuurreservaat, GNR, op. Zowel de provincie en de stad Amsterdam gaf te kennen dat veel van hun inwoners graag een uitstapje naar het GNR maakten om te genieten van de prachtige natuur.

Zelfs de twee kampeerterreinen in het GNR waren beide goeddeels bezet door Amsterdammers. De bekende Franse Kamp was voor 99% Amsterdam. En nog steeds is de overgrote meerderheid Amsterdam.

Ik weet niet of er statistieken bestaan waar in te vinden is hoeveel Amserdammers e.o. heden ten dage ons mooie Gooi bezoeken. Dat het er veel zijn denk ik wel zeker.

De acht deelnemers aan het GNR zullen opeens gereduceerd worden tot zes. Dat betekent veel minder geld en dus kan er minder worden gedaan om ons reservaat in goede staat te houden. En heel jammer is dat er zowel vanuit de stad als de provincie heel vrolijk ons mooie gebied gratis en voor niks mogen blijven komen.

Als deze snode plannen worden door gezet stel ik voor om het GNR stevig te omheinen en af te sluiten ingangen te plaatsen. Uiteraard krijgen op de één of andere manier onze Gooiers een gratis toegang. Kijk ik als Eemnesser even zuur! Al krijg ik misschien na veertig jaar voor het GNR gewerkt te hebben mogelijk wel een gratis kaart. Maar alle buitenstaanders moeten betalen. Wat zullen de Amsterdammers e.o. zuur kijken. Vooral de kampeerders op de Franse Kamp. Elke dag betalen?

Nee, provincie en stad, jullie zullen nog eens heel goed moeten bekijken wat jullie je op de hals halen. De 35 procenten die jullie nu bijdragen zijn het dubbel en dwars waard. Voor beide geldt dat het bedrag wat jullie bijdragen maar een peuleschil is op jullie hele budget.

Waarom al dat ongenoegen en vooral wat een ellende voor ons prachtige natuur reservaat. Zonder jullie wordt de pot een heel stuk leger en dat betekent simpelweg dat het veel minder goed zal gaan in het GNR.

U kent ongetwijfeld de mooie slogan ’Bezint eer ge begint’.

Wilt u die nog eens goed lezen en herlezen.

U maakt veel kapot met deze maatregel.

 

 

Bron: Gooi en Eemlander

 
Ga terug

Publicatie datum: 24-7-2018

[Laren in beeld]

[Column]

Waardevol

15 aug.-  Laren, begin augustus, lijkt sereen stil. Veel inwoners liggen elders in de zee, dan wel verzetten hun gedachten door andere culturen op te snuiven. De stilte doet me terugblikken op mijn eerste honderd dagen als wethouder. En alleindrukken  Lees verder

[Kijk op Laren]

Een mooie start

8 juli.- Dit is niet mijn eerste column in het Larens Journaal, maar wel als nieuwbakken wethouder. “Ik ben blij, trots en nederig”, zei Femke Halsema, de nieuwe burgemeester van Amster  Lees verder

[Het weer in Laren]

18,5°Cdo
16,5°Cvr
15°Cza
16,5°Czo

[Opinie]

Vechten voor zelfstandigheid. Juist nu !!

25 juli.- Het wordt er allemaal niet duidelijker op. De minister vertraagt de besluitvorming over fusie. De een legt het uit dat dit vooral betekent dat de koers wordt verlegd naar het faciliteren van&  Lees verder

[Nieuws uitzendingen]

  • Bekijk video beelden van de NOS op nos.nl
  • Bekijk video beelden op RTV NH
  • Bekijk video beelden op de website van Radio 6 FM TV

[Schetsen van Laren]

Bol an (28)

15 aug.-  De rijkdom van Laren schittert  niet zoals veel ‘buitenlanders’ – niet ingezetenen van Laren-  denken aan de volgens hen schijnbaar patserige buitenkant. Wie er woont, weet wel beter. De werkelijke rijkdom van Laren zit aan de binnenkant. Zoveel bijzo  Lees verder

[Volg Larens Behoud op]