Larens Behoud: Handen af van de Gooise hei

14 sept.- Larens Behoud heeft met afschuw kennis genomen van de in Hilversum gepresenteerde toekomstvisie waar de gemeente Hilversum aan heeft meegewerkt. Een weg over de hei van de A1 bij Bussum naar het Mediapark in Hilversum , al of niet met kabelbaan erbij, is in Laren onbespreekbaar. 

‘Heel bezorgd zijn wij dat politiek Hilversum en het hele Gooi niet prompt, unaniem en zonneklaar afstand neemt van deze hei-loze weg’, reageert LB voorzitter Timo Smit boos. “Tientallen miljoenen zijn en worden gespendeerd aan ecoducten, faunatunnels, aansluiting bij de Utrechtse Heuvelrug, en dan komt Hilversum met een ‘visie’ om ons eeuwigdurende erfgoed maar te gaan doorkruisen met een verkeersweg annex kabelbaan ten behoeve van een tijdelijke passant als het Mediapark. Hoe halen ze het in hun hersens?”

 

De inwoners van Laren, de inwoners van het Gooi houden van  hun natuur. Koesteren hun Goois Natuurreservaat. Larens Behoud kan dus kort zijn: we laten de hei niet asfalteren! Nu niet en nooit niet.

Larens Behoud waarschuwt in deze ook vanuit hun strijd voor zelfstandigheid van de bestaande Gooise gemeenten. “Wat dat betreft toont ook dit onzalige plan het grote gevaar aan van één grote Gooise gemeente (Groot Hilversum) ” constateert Timo Smit “ want dan staan we met lege handen bij zo’n voornemen, waar we dit nu vanuit onze zelfstandigheid kunnen en zullen tegenhouden.”

 

 Woordvoerders verbijsterd over luchtfietserij


12 sept. De woordvoerders Ruimtelijke Ordening van de fractie van Larens Behoud, Karel Loeff en Bart Vos, zijn verbijsterd over de Toekomstvisie die Architectenbureau UN studio, het Mediapark en de gemeente Hilversum willen presenteren. Als het gaat om de bereikbaarheid is jaren geleden 50 miljoen euro geïnvesteerd in een betere bereikbaarheid. De files zijn echter niet verdwenen. Toen al werd heel duidelijk gesteld dat er geen weg over de hei zou komen. Het “gebed zonder end” tussen Crailoo en Hilversum is een unieke verbinding voor fietsers, de Gooise natuur kan niet doorsneden worden door nog en weg, aldus Laarder Bart Vos. “Als we kijken naar vervoermiddelen dat kan je straks denken aan een uitgiftepunt voor (elektrische) fietsen op Crailoo, om het Mediapark op die manier bereikbaar te maken. Echter de meeste werknemers komen helemaal niet met de auto maar met het Openbaar Vervoer, en dat zit in Hilversum helaas ook al helemaal klem op twee bovengrondse sporen”. Loeff is bezorgd over de voorgenomen hoogbouw die men mogelijk wil toestaan op het Mediapark. “Torens van maximaal 78 meter! Nog 20 meter er bij en dan hebben we Amsterdamse toestanden, aldus Loeff”. Het Gooi kenmerkt zich juist door bescheiden hoogbouw, waardoor de kerktorens en de TV-toren het enige markeringspunt zijn, bezien vanaf de heide maar ook vanaf het Eemland. Zonder verbetering van het openbaar vervoer is verdichting op deze manier simpelweg ondenkbaar.


Beide Raadsleden verwijzen het plan daarom ook nu al naar de prullenbak. De makers hebben willens en wetens alle rapporten, zoals die van het MIRT (Meerjaren Infrastructuur en Transport) naast zich neergelegd. Het is schadelijk dat Hilversum opnieuw wil meewerken aan groei en uitbreiding zonder te kijken naar de realiteit van de huidige bereikbaarheid en ruimtebeslag. De Laarders zullen zich inzetten voor behoud de natuurwaarden en zichtwaarden binnen het Goois Natuurreservaat, zoals ook afgesproken in het convenant over de ontwikkeling van Crailoo.


Ga terug

Publicatie datum: 14-9-2018

[Laren in beeld]

[Column]

Larens Behoud: Handen af van de Gooise hei

14 sept.- Larens Behoud heeft met afschuw kennis genomen van de in Hilversum gepresenteerde toekomstvisie waar de gemeente Hilversum aan heeft meegewerkt. Een weg over de hei van de A1 bij Bussum naar het Mediapark in Hilversum , al of niet met kabelba  Lees verder

[Kijk op Laren]

Blaricum en Laren liever in Utrecht

26 sept.-Blaricum en Laren willen liever bij Utrecht horen. Dat is de verrassende strekking van de motie die deze week in beide gemeenteraden wordt aangenomen. De colleges moeten de minister een brief schrijven om deze keuze duidelijk te maken.  Een s  Lees verder

[Het weer in Laren]

20,5°Cwo
16,5°Cdo
13°Cvr
11,5°Cza

[Opinie]

Gooi en Eemlander: Moeder Jaeger verdient Gooise dank

17 sept.- Denken plannenmakers er nu wel of niet aan om asfaltmachines de Westerheide op te sturen om het Mediapark beter bereikbaar te maken voor auto’s? Sinds maandag beroert die vraag de Gooise gemoederen. De Hilversumse wethouder Wimar Jaeger ( zie foto)  verantwoordelijk voor media, en economie,  Lees verder

[Nieuws uitzendingen]

  • Bekijk video beelden van de NOS op nos.nl
  • Bekijk video beelden op RTV NH
  • Bekijk video beelden op de website van Radio 6 FM TV

[Schetsen van Laren]

Bol an (33)

19 sept.-  Toen ik in het najaar van 2001 werd gevraagd de politieke arena van Laren te betreden, vroeg ik mij af of ik het wel kon. Een afweging die altijd mijn drijfveer is geweest.  Ik begon na te denken hoe ik de Laa  Lees verder

[Volg Larens Behoud op]