Opinie Gooi en Eemlander: Provincie moet knip blijven trekken

12 juli.- Het besluit van Gedeputeerde Staten van Noord-Holland om uit het Goois Natuurreservaat te stappen kwam, zo lijkt het, voor het Gooi als een donderslag bij heldere hemel. Dat is vreemd.

Hebben rentmeester-directeur Karen Heerschop en voorzitter Kees-Jan Dosker van het GNR zitten slapen? Hebben de Hilversumse wethouder Jan Kastje en de andere vertegenwoordigers van de Gooise gemeenten niet geluisterd? Of is er sprake van - zoals de SP meent - een overval-tactiek van ’Haarlem’. Die vraag is lastig te beantwoorden.

Verdeelsleutel

Duidelijk is wel dat de participanten al anderhalf jaar lang samen aan het bekijken zijn hoe de samenstellingsovereenkomst (SOK) uit 1992 kan worden aangepast. Daarin is vastgelegd hoe het jaarlijkse exploitatietekort van het GNR over de participanten wordt verdeeld.

Aanleiding vormden kampeerterreinen De Fransche Kamp en De Heidebloem, die zorgden voor een flink deel van de 1,8 miljoen gulden, die het GNR jaarlijks tekort kwam. Na onder meer het afstoten van beide terreinen werd dit teruggebracht naar 1,4 miljoen.

Bijdrage

Volgens de SOK-verdeelsleutel nam de provincie voortaan een kwart van het tekort voor haar rekening. Vanaf de oprichting van het GNR tot 1982 was dat ’slechts’ 16 2/3 procent. De bijdrage van Amsterdam was in de loop der jaren in fasen flink gedaald: van vijftig naar tien procent. En die van het Goois juist fors gestegen: van 33 1/3 naar 65 procent. Begin jaren negentig zijn ook de statuten van het GNR herzien. Daarmee werden de verhoudingen binnen algemeen en dagelijks bestuur aangepast. Kort gezegd leverde Amsterdam, dat een stuk minder ging betalen, macht en invloed in, ten gunste van de Gooise gemeenten.

Overigens had Hilversum, dat erg krap bij kas zat, in 1987 eenzijdig besloten haar bijdrage fors te verlagen. Het GNR startte een Arob-procedure, waarna Hilversum fluks op haar schreden terugkwam.

Jaap Bond

Financiën speelden ook een belangrijke rol bij het besluit van Amsterdam (eind 2011) om uit het GNR te stappen. GNR-voorzitter Jaap Bond reageerde teleurgesteld. De Noord-Hollandse gedeputeerde wilde proberen Amsterdam van haar vermaledijde plan af te brengen.

Toen de kwestie uitliep op een tijdrovend juridisch gevecht, stond de provincie dan ook - schouder aan schouder met de Gooise gemeenten - pal: Amsterdam mocht en zou niet vertrekken. Nu willen GS niet alleen het voorbeeld van de hoofdstad volgen, maar zelfs gezamenlijk optrekken richting uitgang. ’Gelijkberechtiging’ en ’good governance’ staan daarbij volgens gedeputeerde Adnan Tekin hoog in het vaandel.

Molensteen

Maar GS en Amsterdam willen vooral heel graag af van de financiële molensteen het open einde-SOK uit ’92. Ondanks de handtekeningen van de toenmalige commissaris van de Koning, Jos van Kemenade, en de burgemeester van Amsterdam Ed van Thijn, die eronder staan.

Wondertje

Provincie en hoofdstad zijn in 1932 met het volle verstand met het GNR begonnen, en zestig jaar later in de SOK gestapt. Daar kunnen ze nu niet eenzijdig op terugkomen. Tenzij zich bij het gerechtshof in Den Haag een juridisch wondertje voltrekt, moeten Haarlem en Amsterdam elk jaar de knip blijven trekken. Maar het is op alle fronten verstandiger dat het Gooi akkoord gaat met twee (zeer) forse afkoopsommen.  Bron: Gooi en Eemlander 

Ga terug

Publicatie datum: 12-7-2018

[Laren in beeld]

[Column]

Larens Behoud: Handen af van de Gooise hei

14 sept.- Larens Behoud heeft met afschuw kennis genomen van de in Hilversum gepresenteerde toekomstvisie waar de gemeente Hilversum aan heeft meegewerkt. Een weg over de hei van de A1 bij Bussum naar het Mediapark in Hilversum , al of niet met kabelba  Lees verder

[Kijk op Laren]

Bedankspeech Sean Bogaers aan vrijwilligers

Larens Behoud-gemeenteraadslid en jongerenwerker  Sean William Bogaers (29)hield  vrijdagavond 7 september 2018 in het Larense Brinkhuis  op jaarlijkse vrijwilligersavond een monumentale blikopener./speechvrijwilligersavond 2018ode aan de vrijwilligerswerk (de Warrekam)   goedenavond dame  Lees verder

[Het weer in Laren]

8°Cdi
7,5°Cwo
13°Cdo
15°Cvr

[Opinie]

Gooi en Eemlander: Moeder Jaeger verdient Gooise dank

17 sept.- Denken plannenmakers er nu wel of niet aan om asfaltmachines de Westerheide op te sturen om het Mediapark beter bereikbaar te maken voor auto’s? Sinds maandag beroert die vraag de Gooise gemoederen. De Hilversumse wethouder Wimar Jaeger ( zie foto)  verantwoordelijk voor media, en economie,  Lees verder

[Nieuws uitzendingen]

  • Bekijk video beelden van de NOS op nos.nl
  • Bekijk video beelden op RTV NH
  • Bekijk video beelden op de website van Radio 6 FM TV

[Schetsen van Laren]

Bol an (33)

19 sept.-  Toen ik in het najaar van 2001 werd gevraagd de politieke arena van Laren te betreden, vroeg ik mij af of ik het wel kon. Een afweging die altijd mijn drijfveer is geweest.  Ik begon na te denken hoe ik de Laa  Lees verder

[Volg Larens Behoud op]