Terug naar de natuur?

20 dec.- Morgen, donderdag 21 december vindt op het gemeentehuis van Laren de ondertekening plaats van de koopovereenkomst Crailo tussen de provincie Noord-Holland en de gemeenten Hilversum, Gooise Meren en Laren. De koopsom voor het 40 hectare tellende gebied (oorspronkelijk 44 ha, maar 4 ha gaat rechtstreeks van de provincie naar de natuur vanwege een HOV compensatie )bedraagt voor het gooise trio gemeenten ongeveer 33 miljoen euro,  4 miljoen meer dan waarvoor de provincie Noord-Holland het voormalig militaire oefenterrein heeft aangekocht van Domeinen, zeg maar het Ministerie van Defensie c.q. Financiën.

Als oud-wethouder Ruimtelijke Ordening van de gemeente Laren tussen 2006 en 2010 toen de ontwikkeling van het ecoduct speelde over de A-1, en destijds als lijsttrekker namens Larens Behoud was ik altijd  een fel voorstander om het Larense deel van Crailo terug te geven aan de natuur.  Ik houd mijn hart vast  over de komende ontwikkeling van dit stuk natuurgrond.

Crailo betekent oorspronkelijk  ‘kraaienbos’, het domein van de meest slimme vogel. Die omschrijving lijkt goed op te gaan voor de gewiekste rijks-overheid  die het terrein aan de provinciale overheid verkocht voor  29,5 miljoen euro.  Op haar beurt verkocht zij het weer door aan de lokale overheid  voor 33 miljoen euro k.k ad 600.000 euro. Totale kosten voor de belastingbetaler van dit stukje Gooi: een slordige 60 miljoen euro.”

En zo betaalt iedere inwoner van de drie Gooise dorpen, ( (Hilversum 90.000, Gooise meren 57.000 en Laren 11.000 inwoners , de kleine gezinsleden meegerekend)  overdrachtelijk gezien maar liefst  200 euro voor iets dat al van hen - als Nederlands staatsburger- was. Per huishouden is het bedrag aanzienlijk hoger ( Hilversum telt 42.000 huishoudens, Gooise Meren 25.000 en Laren 4900) : nml. 458 euro.

 

Maar zullen voorstanders zeggen: “De uitgave van die pas gekochte grond van de provincie gaat de gemeenten toch ook het nodige opleveren? Dat klopt. Overigens ben ik er nog niet zo zeker van of dat lukt. De afgelopen tien jaar is  de provincie er totaal niet in geslaagd de grond te verkopen ondanks vele opties en exploitatiemodellen, rondleidingen aan ondernemers, het vestigen van een crematorium, een oefencentrum voor landelijke brandweercorpsen ( compleet met station, kerktoren), etc, etc.  

En nu mogen de gemeenten er zelf voor opdraaien om het exploitatieverlies  van de provincie te dekken. Dat doen die gemeenten, ook onder druk van de samenwerking in het kader van het hele opgelegde ondemocratische fusiemodel door de provincie. Om te laten zien dat ze heel goed kunnen samenwerken!

Ook argumenten als dat iedere gemeente het anders voor zich zelf zouden moeten uitzoeken, en Hilversum er dan zijn zware industrie kan vestigen, is mijnsinziens een beetje utopia. Dat zou met deze overeenkomst zijn tegengehouden , zeggen de ondertekenaars.

Om de industrie uit het centrum van Hilversum te verplaatsen naar Crailo wilden de verantwoordelijke bestuurders van destijds Crailo al als afvoerputje van hun vuile industrie gebruiken. Ook om het verkeer in het centrum van Hilversum met vrachtverkeer te ontlasten. Goh, wat is er niet allemaal bedacht door ze. Er was zelf een wethouder die voorstelde om er een soort dependance van de Cocon te vestigen om zo de daklozen, etc dagelijks twee keer met een busje op en en neer naar Crailo te vervoeren.  Wat dat betreft is voor Crailo alles al bedacht. Als het maar geld oplevert en problemen oplost. Daar zit dan ook mijn angst.

Er vallen weinig eisen te stellen. Die grond is veel te duur voor lichte ambachtelijke 'schone' industrie . Bedrijven kunnen veel goedkoper terecht richting Almere. Toch moet de 33 miljoen ( en wat er de komende jaren nog bij komt: 3 a 4 miljoen per jaar?) door exploitatie opgebracht worden. De gevolgen kun je raden. Dat wordt winstmaximalisatie.

Om het geld voor het Larense deel nu rond te krijgen, wordt al weer de helft van de grond gebruikt. En zo gaat de natuur er uiteindelijk stuk voor stuk aan. Daar strijd ik op mijn manier tegen.

Ik moet er niet aan denken dat er straks één Gooistad komt en die gemeente zijn gang kan gaan. Dan is Laren, lees het Larense deel, helemaal zijn positie kwijt.  Het is nu redelijk naief te denken dat het binnen 10 jaar allemaal goed komt met de natuur. De provincie heeft zijn mond altijd vol over groen, dan hadden ze dat de afgelopen  tien jaar waar moeten maken. Hun ideeen waren aan niemand te slijten.

De provincie lacht in haar vuistje. Met die 33 miljoen kan ze straks heerlijk de ontvlechting van de BEL –combinatie mee betalen.

Teleurstellend vind ik wel dat de geschiedenis in politiek zo snel wordt vergeten.

De teruggave aan de natuur staat toch duidelijk in het verkiezingsprogramma van Larens Behoud.  Al meer dan een decennium. 

Destijds bij de coalitievorming van het Larens College in 2006 was het bijna een breekpunt voor de VVD  in de onderhandelingen. Uiteindelijk ging de onderhandelaar van de VVD  accoord met een teruggave aan de natuur. Ik heb het briefje altijd bewaard waarop het staat. Oorspronkelijk wilden de liberalen op het Larense deel al jarenlang een distributiecentrum vestigen om het dorp van zwaar vrachtverkeer te ontlasten.

Toch ging deze coalitie tussen Larens Behoud, CDA en VVD niet door omdat de goedkeurende vergadering van LB als eis stelde niet bij de twee al zittende wethouders ( toen VVD en CDA)  aan te schuiven. Er werd dan ook gekozen voor een college van LB, CDA en PVDA.

 

Daarna ging ik als kersvers wethouder van Ruimtelijke Ordening accoord met de exploitatie van 3 van de 12 hectare  Larense Crailogrond ( 1,5 ha bouw en 1,5 ha groen om lichtvervuiling naar het toekomstig ecoduct te vermijden) om er een kantoorgebouw te realiseren en zo het ecoduct over de A-1 mogelijk te maken. Het stijlvolle ecoduct kwam er, het kantoor niet omdat er weer dringend behoefte was aan de opvang van asielzoekers. Overigens heb ik me altijd zeer onprettig gevoeld over dit ‘compromis van 3 ha'  op aanraden van burgemeester Roest om zodoende aan de onderhandelingstafel met de provincie te blijven zitten  en mee te kunnen denken over de toekomst van Crailo.

 

 

20 dec.2107

Leo Janssen, op persoonlijke titel

Ga terug

Publicatie datum: 21-12-2017

[Laren in beeld]

[Column]

Larens Behoud: Handen af van de Gooise hei

14 sept.- Larens Behoud heeft met afschuw kennis genomen van de in Hilversum gepresenteerde toekomstvisie waar de gemeente Hilversum aan heeft meegewerkt. Een weg over de hei van de A1 bij Bussum naar het Mediapark in Hilversum , al of niet met kabelba  Lees verder

[Kijk op Laren]

Blaricum en Laren liever in Utrecht

26 sept.-Blaricum en Laren willen liever bij Utrecht horen. Dat is de verrassende strekking van de motie die deze week in beide gemeenteraden wordt aangenomen. De colleges moeten de minister een brief schrijven om deze keuze duidelijk te maken.  Een s  Lees verder

[Het weer in Laren]

5°Cwo
6,5°Cdo
13°Cvr
17°Cza

[Opinie]

Gooi en Eemlander: Moeder Jaeger verdient Gooise dank

17 sept.- Denken plannenmakers er nu wel of niet aan om asfaltmachines de Westerheide op te sturen om het Mediapark beter bereikbaar te maken voor auto’s? Sinds maandag beroert die vraag de Gooise gemoederen. De Hilversumse wethouder Wimar Jaeger ( zie foto)  verantwoordelijk voor media, en economie,  Lees verder

[Nieuws uitzendingen]

  • Bekijk video beelden van de NOS op nos.nl
  • Bekijk video beelden op RTV NH
  • Bekijk video beelden op de website van Radio 6 FM TV

[Schetsen van Laren]

Bol an (33)

19 sept.-  Toen ik in het najaar van 2001 werd gevraagd de politieke arena van Laren te betreden, vroeg ik mij af of ik het wel kon. Een afweging die altijd mijn drijfveer is geweest.  Ik begon na te denken hoe ik de Laa  Lees verder

[Volg Larens Behoud op]