Bol an (23)

12 juli.- 

De langspeelplatencollectie van mijn vader bevatte naast conferences van Toon Hermans en diverse concerten van dekoninklijke zangvereniging ‘de Maastreechter Staar’ ook het singletje ‘Een pikketanussie gaat er altijd in’, een onvervalste meezinger van Johnny Jordaan.

 

Ik hou me bij één drankje
Een glaasje recht op en neer
Want het liefste word ik teut
Van zo'n Nederlandse neut

 

Een pikketanussie is de Mokumse naam voor jenever. Het komt volgens het etymologisch woordenboek van Pékèt anisé. Pékèt is Waals voor jenever, en rond Maastricht werd het op smaak gebracht met anijs. De klanken pik en anus hebben ongetwijfeld bijgedragen aan de populariteit van dit woord! 

 

Ik zie nog goed voor me, hoe mijn vader nipte aan dat ijskoude half-bolle jeneverglas, breed van boven, smal in het midden en van onderen nog een laatste slok bij het voetje. Mijn schoonvader kauwde zelfs op de ‘weduwe van Schiedam’ voordat hij het ‘stroperige’ vocht tot zich nam. 

 

De meeste Jenever wordt sinds het einde van de negentiende eeuw gemaakt van industrieel geproduceerde alcohol met extracten uit de jeneverbes.  ‘De Panda onder de boomachtige struiken’  las ik onlangs op het internet.  De laatste exemplaren willen zich op de Gooise heide maar niet voortplanten . Verzuring van de bodem leidde er toe dat de kiemkracht van de zaden verminderde. De jeneverbes - de merel, de zanglijster en de kramsvogel snoepen ervan,- is kenmerkend voor voedselarme zandgronden, heidevelden en stuifzanden. 

 

Een kiemplantje op het Sint Janskerkhof deed er wel vijf jaar over om 10 centimeter te groeien.Uit onderzoek blijkt dat alleen de 29 exemplaren op de Zuiderheide en bij de Watertoren van Laren deels oorspronkelijk zijn. Aan de noordrand van het Gooi zijn ze de laatste decennia geleidelijk verdwenen. In de archeologische en ecologische literatuur over het Gooi komt de soort dan ook niet of nauwelijks voor en in de historische archieven en op schilderijen, ansichtkaarten e.d. is de Jeneverbes -sinds 1973 beschermd- opvallend afwezig.

Zonder verdere beheersmaatregelen van het Goois Natuur Reservaat zal de Jeneverbes in de komende decennia geheel uit het Gooi verdwijnen.  

 

De jeneverbes is vochtafdrijvend en ontsmettend. Tot midden 19eeeuw werden in de Franse ziekenhuizen jeneverbestakken verbrand om de pest tegen te gaan. Romeinen gebruikten besjes als vervanging voor de te dure peper en in de Ardennen roken ze er de ham mee. In Twente hangt men jeneverbestakken boven en naast de deur bij het bruidspaar als symbool van levenskracht en vruchtbaarheid.

 

De Juniperus sabina, afgeleid van het Latijnse Sabina ( denk aan de Sabijnse maagdenroof door de Romeinen omdat er in hun jonge stad een groot tekort aan vrouwen was ) wordt ook wel de hoerenboom genoemd omdat de dames van plezier er een mengseltje van brouwden om een eventuele abortus op te wekken. De Engelsen spreken dan ook van ‘bastard-killer’.

 

Komend van het Sint Janskerkhof  is links dichtbij het fietspad even voor ‘t Bluk nog een fraai exemplaar te zien. Zuidelijk daarvan aan beide zijden van het fietspad. 

Ik heb geen trek in zo'n Franse Pernod
Dat witte spul krijg je van mij cadeau
En ook die Deense Aquavit
Die drink ik van m'n leven niet
In plaats van vodka, of English gin
Een pikketanussie, een pikketanussie
Een pikketanussie, gaat er altijd in                    Leo Janssen

 

 

 
Ga terug

Publicatie datum: 12-7-2018

[Laren in beeld]

[Column]

Vechten voor zelfstandigheid. Juist nu !!

12 juli.- Het wordt er allemaal niet duidelijker op. De minister vertraagt de besluitvorming over fusie. De een legt het uit dat dit vooral betekent dat de koers wordt verlegd naar het faciliteren van&  Lees verder

[Activiteiten agenda Laren]

[Kijk op Laren]

Een mooie start

8 juli.- Dit is niet mijn eerste column in het Larens Journaal, maar wel als nieuwbakken wethouder. “Ik ben blij, trots en nederig”, zei Femke Halsema, de nieuwe burgemeester van Amster  Lees verder

[Het weer in Laren]

19°Czo
24°Cma
27°Cdi
27°Cwo

[Opinie]

Opinie Gooi en Eemlander: Provincie moet knip blijven trekken

12 juli.- Het besluit van Gedeputeerde Staten van Noord-Holland om uit het Goois Natuurreservaat te stappen kwam, zo lijkt het, voor het Gooi als een donderslag bij heldere hemel. Dat is vreemd. Hebben rentmeester-directeur Karen Heerschop en voorzitter Kees-Jan Doske  Lees verder

[Nieuws uitzendingen]

  • Bekijk video beelden van de NOS op nos.nl
  • Bekijk video beelden op RTV NH
  • Bekijk video beelden op de website van Radio 6 FM TV

[Schetsen van Laren]

bol an 24

19 juli.- Een van de meest bijzondere monumenten van Laren is de Mauvepomp. Een eerbetoon aan de meesterschilder  Anton Mauve (1838-1888)die de laatste vier jaar van zijn leven in de villa Ariette woonde  aan de Naarderstraat, tegenover het huidige Singermuseum.Hij was beroemd en geliefd bij kunstverzamelaars in binnen- en buitenland. In Amerika waren vooral  Lees verder

[Volg Larens Behoud op]