Bol an (23)

12 juli.- 

De langspeelplatencollectie van mijn vader bevatte naast conferences van Toon Hermans en diverse concerten van dekoninklijke zangvereniging ‘de Maastreechter Staar’ ook het singletje ‘Een pikketanussie gaat er altijd in’, een onvervalste meezinger van Johnny Jordaan.

 

Ik hou me bij één drankje
Een glaasje recht op en neer
Want het liefste word ik teut
Van zo'n Nederlandse neut

 

Een pikketanussie is de Mokumse naam voor jenever. Het komt volgens het etymologisch woordenboek van Pékèt anisé. Pékèt is Waals voor jenever, en rond Maastricht werd het op smaak gebracht met anijs. De klanken pik en anus hebben ongetwijfeld bijgedragen aan de populariteit van dit woord! 

 

Ik zie nog goed voor me, hoe mijn vader nipte aan dat ijskoude half-bolle jeneverglas, breed van boven, smal in het midden en van onderen nog een laatste slok bij het voetje. Mijn schoonvader kauwde zelfs op de ‘weduwe van Schiedam’ voordat hij het ‘stroperige’ vocht tot zich nam. 

 

De meeste Jenever wordt sinds het einde van de negentiende eeuw gemaakt van industrieel geproduceerde alcohol met extracten uit de jeneverbes.  ‘De Panda onder de boomachtige struiken’  las ik onlangs op het internet.  De laatste exemplaren willen zich op de Gooise heide maar niet voortplanten . Verzuring van de bodem leidde er toe dat de kiemkracht van de zaden verminderde. De jeneverbes - de merel, de zanglijster en de kramsvogel snoepen ervan,- is kenmerkend voor voedselarme zandgronden, heidevelden en stuifzanden. 

 

Een kiemplantje op het Sint Janskerkhof deed er wel vijf jaar over om 10 centimeter te groeien.Uit onderzoek blijkt dat alleen de 29 exemplaren op de Zuiderheide en bij de Watertoren van Laren deels oorspronkelijk zijn. Aan de noordrand van het Gooi zijn ze de laatste decennia geleidelijk verdwenen. In de archeologische en ecologische literatuur over het Gooi komt de soort dan ook niet of nauwelijks voor en in de historische archieven en op schilderijen, ansichtkaarten e.d. is de Jeneverbes -sinds 1973 beschermd- opvallend afwezig.

Zonder verdere beheersmaatregelen van het Goois Natuur Reservaat zal de Jeneverbes in de komende decennia geheel uit het Gooi verdwijnen.  

 

De jeneverbes is vochtafdrijvend en ontsmettend. Tot midden 19eeeuw werden in de Franse ziekenhuizen jeneverbestakken verbrand om de pest tegen te gaan. Romeinen gebruikten besjes als vervanging voor de te dure peper en in de Ardennen roken ze er de ham mee. In Twente hangt men jeneverbestakken boven en naast de deur bij het bruidspaar als symbool van levenskracht en vruchtbaarheid.

 

De Juniperus sabina, afgeleid van het Latijnse Sabina ( denk aan de Sabijnse maagdenroof door de Romeinen omdat er in hun jonge stad een groot tekort aan vrouwen was ) wordt ook wel de hoerenboom genoemd omdat de dames van plezier er een mengseltje van brouwden om een eventuele abortus op te wekken. De Engelsen spreken dan ook van ‘bastard-killer’.

 

Komend van het Sint Janskerkhof  is links dichtbij het fietspad even voor ‘t Bluk nog een fraai exemplaar te zien. Zuidelijk daarvan aan beide zijden van het fietspad. 

Ik heb geen trek in zo'n Franse Pernod
Dat witte spul krijg je van mij cadeau
En ook die Deense Aquavit
Die drink ik van m'n leven niet
In plaats van vodka, of English gin
Een pikketanussie, een pikketanussie
Een pikketanussie, gaat er altijd in                    Leo Janssen

 

 

 
Ga terug

Publicatie datum: 12-7-2018

[Laren in beeld]

[Column]

Larens Behoud: Handen af van de Gooise hei

14 sept.- Larens Behoud heeft met afschuw kennis genomen van de in Hilversum gepresenteerde toekomstvisie waar de gemeente Hilversum aan heeft meegewerkt. Een weg over de hei van de A1 bij Bussum naar het Mediapark in Hilversum , al of niet met kabelba  Lees verder

[Kijk op Laren]

Bedankspeech Sean Bogaers aan vrijwilligers

Larens Behoud-gemeenteraadslid en jongerenwerker  Sean William Bogaers (29)hield  vrijdagavond 7 september 2018 in het Larense Brinkhuis  op jaarlijkse vrijwilligersavond een monumentale blikopener./speechvrijwilligersavond 2018ode aan de vrijwilligerswerk (de Warrekam)   goedenavond dame  Lees verder

[Het weer in Laren]

8°Cdi
7,5°Cwo
13°Cdo
15°Cvr

[Opinie]

Gooi en Eemlander: Moeder Jaeger verdient Gooise dank

17 sept.- Denken plannenmakers er nu wel of niet aan om asfaltmachines de Westerheide op te sturen om het Mediapark beter bereikbaar te maken voor auto’s? Sinds maandag beroert die vraag de Gooise gemoederen. De Hilversumse wethouder Wimar Jaeger ( zie foto)  verantwoordelijk voor media, en economie,  Lees verder

[Nieuws uitzendingen]

  • Bekijk video beelden van de NOS op nos.nl
  • Bekijk video beelden op RTV NH
  • Bekijk video beelden op de website van Radio 6 FM TV

[Schetsen van Laren]

Bol an (33)

19 sept.-  Toen ik in het najaar van 2001 werd gevraagd de politieke arena van Laren te betreden, vroeg ik mij af of ik het wel kon. Een afweging die altijd mijn drijfveer is geweest.  Ik begon na te denken hoe ik de Laa  Lees verder

[Volg Larens Behoud op]