Bol an 44

6 dec.- Een van de beroemdste schrijvers aller tijden, de Engelse auteur Charles Dickens, had in zijn testament laten opnemen 'hem onder geen enkele voorwaarde onderwerp te maken van een monument, herdenkingsteken, of welk eerbewijs dan ook.'  Ruim honderd jaar later interpreteerde Dickens’ achterkleinzoon David het heel anders: “Algemeen wordt aangenomen dat hij in zijn testament bescheiden was, toch bedoelde hij meer: ‘'Als jullie erop stáán. . .” Een‘tongue in cheek‘ vanEngelands populairste schrijver die eigenlijk heel graag een standbeeld wilde, maar dat niet rechtstreeks dorst te vragen. Dickens was namelijk gek op publiciteit.

 

Vijf jaar geleden werd op Guildhall Square in Porthmouth door de 9-jarige Oliver Dickens  het standbeeld van zijn  over-over-overgrootvader- met een boek in de hand en een stapel boeken naast hem - vlakbij het geboortehuis onthuld. “To express Dickens's energy, the richness of his imagination and the abundance of his output", aldus maker Martin Jennings. 

 

Die output is deze Kersttijd ‘in overvloed’ te vinden.  Zoveel wordt er rond de man ‘who invented Christmas’, georganiseerd.  Struin rond op één van de kerstmarkten in Victoriaanse stijl, schreeuwen de plaatselijke VVV’s. Ontmoet Dickens’ personages  als Scrooge, Oliver Twist, en Mr. Pickwick. Verdwaal tussen  weeskinderen, kantoorklerken, deftige lieden en Christmas Carol Singers. In  Deventer, Steenwijk, Leeuwarden, Krommenie, Tiel, Pernis en noem maar op. U kunt zelfs een Dickens’ Kerst beleven door de ogen van Vincent van Gogh! Kerstmarktenin Dickensstijl zijn er genoeg! www.dagjeweg.nl

 

Ik moet toegeven dat ik weinig werk van de beste Victoriaanse auteurtot mij heb genomen. Op ‘Oliver Twist’, gezien als musical, zijn komische schetsen in de ‘Pickwick Papers’ en ‘A Christmas Carol’ na.

 

De laatste jaren is mijn perfecte entree naar een vrolijk Victoriaans Kerstfeest dichtbij huis; in Laren. Tijdens één van die intieme voorstellingen in het sfeervolle Dickenstheatertje met de Laterna Magica, de toverlantaarn met een unieke glasplatenverzameling. Een visitekaartjevoor ons dorp. Het bevlogen initiatief in de achtertuin van de voormalige elektriciteitswinkel van Henk Calis aan de PC van den Brinkweg 11 van twee enthousiaste Laarders: de dramaturge, vertaler, bewerkster en schrijfster Else Flim en haar man historisch researcher en acteur Aad Kok, oud-directeur organisatie ABN AMRO. Dagelijks investeren zij veel energie en research in het bewerken en spelen van het oeuvre van de wereldberoemde schrijver. 

 

Net zoals Singer Laren, komt het publiek inmiddels uit heel Nederland.  "En héél het Gooi", zoals de lantaarniste het publiek tot grote hilariteit voorhoudt.

Gelukkig dat deze  begeesterde Dickensfans niet alleen nationaal, maar ook inmiddels internationaal zijn opgevallen in de verschillende Dickensgenootschappen en daarvoor in Amerika als beste zijn onderscheidente midden van 200 internationale wetenschappers en performers tijdens de conventie van  The Magic Lantern Society USA & Canada in New Orleans. Een geweldige bevestiging.

 

Zoals het Victoriaanse publiek  in de tijd van Dickens ieder jaar reikhalzend uitkeek naar een nieuw kerstverhaal, zo verheug ik mij nu weer op de komende kerstvoorstellingen vol heerlijke behaaglijkheid, sentimentaliteit, Dickens’ strijd tegen sociaal onrecht, de unieke glasplaten uit de toverlantaarn en vooral veel verwondering.   

 

De speellijst: 14 dec. 20.00 uur, 23 dec. en Tweede Kerstdag 14.00 uur dickens@ziggo.nl 035- 8872376  entree € 15 ( incl. consumptie)  www.dickenstheater.nl  Rennen mensen!

 

 

 

Leo Janssen 

 

 

 
Ga terug

Publicatie datum: 6-12-2018

[Laren in beeld]

[Column]

Zelfstandigheid Landgraaf was ook opsteker voor Laren

21 nov.- “Geweldig nieuws!! Minister van Binnenlandse zaken Ollongren (D66) heeft duidelijk gesproken: “ Voor een bestuurlijke herindeling in Parkstad Limburg is geen draagvlak en wordt ook de nut en noodzaak niet gezien. Wel moeten de betrokken zes gemeenten hun gemeentelijke samenwerking per 2020 versterken”.  Lees verder

[Activiteiten agenda Laren]

[Kijk op Laren]

Laren blijft zelfstandig ! Feestje voorbij, nu aan de bak

23 nov.- Nog nagenietend van ons feestje in Ons Genoegen op woensdagavond 21 november (Laren’s “Independence Day” zoals Karel Loeff het noemde), een feestje dat verrassend en geweldig werd opgeleukt door ons Laarder mannenkoor “ De Speuit” , volgt nu weer de realiteit van de dag.   Toch eerst nog even dit. Jarenlang werd Larens Behoud afgedaan als ‘vechters teg  Lees verder

[Het weer in Laren]

7°Cma
6°Cdi
5,5°Cwo
6°Cdo

[Opinie]

Fusieplannen Gooi nu definitief van de baan

21 nov.- Vandaag, 21 november 2018, vijf jaar nadat de provincie Noord-Holland startte met de pogingen om een einde te maken aan de zelfstandigheid van goed werkende gemeenten in het Gooi, wordt de arhi-procedure officieel gestaakt. Het was al heel lang een kansloze missie. Vooral de keuze om tot drie gemeenten te komen was een  Lees verder

[Nieuws uitzendingen]

  • Bekijk video beelden van de NOS op nos.nl
  • Bekijk video beelden op RTV NH
  • Bekijk video beelden op de website van Radio 6 FM TV

[Schetsen van Laren]

Bol an 44

6 dec.- Een van de beroemdste schrijvers aller tijden, de Engelse auteur Charles Dickens, had in zijn testament laten opnemen 'hem onder geen enkele voorwaarde onderwerp te maken van een monument, herdenkingsteken, of welk eerbewijs dan ook.'  Ruim honderd jaar later interpreteerde Dickens’ achterkleinzoon David het heel  Lees verder

[Volg Larens Behoud op]