GNR omarmt mountainbikers

23 juli.- Mountainbikers (MTB’ers) hebben - na twee jaar slechts gedoogd te zijn - in het Goois Natuurreservaat voortaan evenveel recht om de paden te gebruiken als ieder ander.

Op de website van het GNR licht boswachter John Didderen het besluit van de natuurorganisatie toe. Dat steeds meer mensen de natuur opzoeken om te sporten, noemt hij ’een reële behoefte uit de samenleving’. ,,Er is zelfs ook sprake van woon-werk verkeer via de mountainbike door onze natuurgebieden. Daarom vinden we dat je als terreinbeheerder moet bekijken hoe je daarop kan inspelen.

VolwaardigHet GNR is daarom twee jaar geleden begonnen met het gedogen van mountainbikers op fiets- en voetpaden. Didderen: ,,Inmiddels zijn de ervaringen zodanig dat we de mountainbikers kunnen verwelkomen als volwaardige gebruikers”. De boswachter beseft dat dit voor wandelaars wennen zal zijn, ’want zij hebben niet langer het alleenrecht op de voetpaden’.

Wrijvingen

Veel wrijvingen tussen wandelaars en MTB’ers komen volgens de boswachter voort uit onduidelijkheid, waardoor wandelaars ’menen in hun recht te staan als zij de paden claimen’. ,,Maar dat is dus verleden tijd.” Het GNR moet haar nieuwe beleid nog wel op alle toegangsbordjes van de natuurgebieden vermelden.

De toestemming geldt alleen voor mountainbikers die zich aan de gedragscode MTB houden. Dee code is ontwikkeld door de Nederlandse Toerfiets-unie (NTFU), de Koninklijke Nederlandse Wielren-Unie (KNWU), Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten.

Op de website laat het GNR vier Gooise mountainbikers aan het woord. Hilversummers Anne Mulder en Rigo Stegeman, Huizer Henk Brandsma en Naarder Pieter Klaver melden dat het hen geen moeite kost om de gedragscode na te leven en dat zij weleens vervelende confrontaties hebben meegemaakt.

Toegesnauwd

Mulder: ,,Je wordt opeens weer ten onrechte door wandelaars toegesnauwd dat je niet op de paden mag fietsen”. Klaver: ,,Of dat wandelaars paden dicht leggen met grote takken waar je vervolgens weer omheen moet rijden, waardoor het pad zich verbreed”.

Gedragscode voor MTB’ers:

1. Fiets alleen waar het is toegestaan

2. Respecteer de natuur (plant én dier)

3. Fiets in kleine groepjes

4. Waarschuw andere recreanten tijdig en vriendelijk

5. Benader andere recreanten en drukke locaties stapvoets

6. Voorkom onnodig remmen: spaar de ondergrond

7. Maak geen onnodig lawaai

8. Laat geen afval achter
Ga terug

Publicatie datum: 23-7-2017

[Laren in beeld]

[Column]

'Planschade' woningbezitters Laren

4 aug.- Elsevier heeft weer de jaarlijkse lijst gepubliceerd van beste gemeenten in Nederland, en we kunnen onszelf feliciteren: Laren staat op de eerste plaats. De uitkomst is een gewogen gemiddelde van wel twintig verschillende aspecten, waarvan er een paa  Lees verder

[Kijk op Laren]

Elephant Parade

6 aug.- Met routebeschrijvingen en camera in de hand, kom je van Singer tot (voorbij) het kermisterrein mensen tegen die genieten van de Elephant Parade. Laren weer op de kaart! Blije mensen, verwonderde mensen, enthousiaste grote én kleine men  Lees verder

[Het weer in Laren]

13°Cdo
14°Cvr
16,5°Cza
17,5°Czo

[Opinie]

Te koop

24 juli.- Mijn jonge verheugde collega vertelde vol trots dat ze haar slag geslagen had in Hilversum! Zelfs voor een geoefende en enthousiaste treinlezeres werden de reiskosten van de dagelijkse woon-werk-afstand Leeuwarden-Amersfoort kosten net iets te begrotelijk. Ze had het hele Gooi afgestroopt op zoek naar een fijne plek. “Maar in Laren staat toch he  Lees verder

[Nieuws uitzendingen]

  • Bekijk video beelden van de NOS op nos.nl
  • Bekijk video beelden op RTV NH
  • Bekijk video beelden op de website van Radio 6 FM TV

[Schetsen van Laren]

Iedere dag een nieuwe ontmoeting

5 juli.-Lekker lopen rennen, althans Kito. En af en toe even een plasje doen tegen een boom. Zich afvragend “heb ik zo hard tegen die boom geplast? Maar kromme bomen zijn toch ook mooi. Op het witte zand staat ook nog een bankje voor de baas. Lekker uitrusten met z’n tweeë  Lees verder

[Volg Larens Behoud op]