GNR omarmt mountainbikers

23 juli.- Mountainbikers (MTB’ers) hebben - na twee jaar slechts gedoogd te zijn - in het Goois Natuurreservaat voortaan evenveel recht om de paden te gebruiken als ieder ander.

Op de website van het GNR licht boswachter John Didderen het besluit van de natuurorganisatie toe. Dat steeds meer mensen de natuur opzoeken om te sporten, noemt hij ’een reële behoefte uit de samenleving’. ,,Er is zelfs ook sprake van woon-werk verkeer via de mountainbike door onze natuurgebieden. Daarom vinden we dat je als terreinbeheerder moet bekijken hoe je daarop kan inspelen.

VolwaardigHet GNR is daarom twee jaar geleden begonnen met het gedogen van mountainbikers op fiets- en voetpaden. Didderen: ,,Inmiddels zijn de ervaringen zodanig dat we de mountainbikers kunnen verwelkomen als volwaardige gebruikers”. De boswachter beseft dat dit voor wandelaars wennen zal zijn, ’want zij hebben niet langer het alleenrecht op de voetpaden’.

Wrijvingen

Veel wrijvingen tussen wandelaars en MTB’ers komen volgens de boswachter voort uit onduidelijkheid, waardoor wandelaars ’menen in hun recht te staan als zij de paden claimen’. ,,Maar dat is dus verleden tijd.” Het GNR moet haar nieuwe beleid nog wel op alle toegangsbordjes van de natuurgebieden vermelden.

De toestemming geldt alleen voor mountainbikers die zich aan de gedragscode MTB houden. Dee code is ontwikkeld door de Nederlandse Toerfiets-unie (NTFU), de Koninklijke Nederlandse Wielren-Unie (KNWU), Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten.

Op de website laat het GNR vier Gooise mountainbikers aan het woord. Hilversummers Anne Mulder en Rigo Stegeman, Huizer Henk Brandsma en Naarder Pieter Klaver melden dat het hen geen moeite kost om de gedragscode na te leven en dat zij weleens vervelende confrontaties hebben meegemaakt.

Toegesnauwd

Mulder: ,,Je wordt opeens weer ten onrechte door wandelaars toegesnauwd dat je niet op de paden mag fietsen”. Klaver: ,,Of dat wandelaars paden dicht leggen met grote takken waar je vervolgens weer omheen moet rijden, waardoor het pad zich verbreed”.

Gedragscode voor MTB’ers:

1. Fiets alleen waar het is toegestaan

2. Respecteer de natuur (plant én dier)

3. Fiets in kleine groepjes

4. Waarschuw andere recreanten tijdig en vriendelijk

5. Benader andere recreanten en drukke locaties stapvoets

6. Voorkom onnodig remmen: spaar de ondergrond

7. Maak geen onnodig lawaai

8. Laat geen afval achter




Ga terug

Publicatie datum: 23-7-2017

[Laren in beeld]

[Column]

(N)iets doen loont enorm de moeite

13 okt.- Onkruid bestaat niet. Het is alleen maar een aanduiding voor planten die groeien op plekken waar we het liever niet hebben. Klaver in een weiland wordt gewaardeerd door boer en koe, maar die zelfde klaver wordt in gazons  Lees verder

[Kijk op Laren]

Laren blijft zelfstandig!

9 okt.- De Provincie Noord-Holland heeft ons dorp het voorlopige vertrouwen gegeven om zelfstandig te blijven. Dat betekent dat Laren, maar ook Blaricum en Eemnes een eigen bestuur kunnen houden met een eigen  Lees verder

[Het weer in Laren]

15°Cdi
16°Cwo
17°Cdo
16,5°Cvr

[Opinie]

Meer op menselijke maat gesneden

In de Gooi en eemlander een opiniestuk van Os­car Lo­pes Car­dozo, ge­pen­si­o­neerd oog­arts en  op­rich­ter van het Oog­zie­ken­huis Zon­ne­straal.Hij pleit in zijn stuk dat Tergooi groot genoeg kan zijn en heeft het de titel meegegeven : &  Lees verder

[Nieuws uitzendingen]

  • Bekijk video beelden van de NOS op nos.nl
  • Bekijk video beelden op RTV NH
  • Bekijk video beelden op de website van Radio 6 FM TV

[Schetsen van Laren]

Vakantie in Bretagne

8 okt.- Laren is een mooi dorpEens per jaar ruilen we Laren in Voor een andere plaatsNa zo&rsqu  Lees verder

[Volg Larens Behoud op]