GNR omarmt mountainbikers

23 juli.- Mountainbikers (MTB’ers) hebben - na twee jaar slechts gedoogd te zijn - in het Goois Natuurreservaat voortaan evenveel recht om de paden te gebruiken als ieder ander.

Op de website van het GNR licht boswachter John Didderen het besluit van de natuurorganisatie toe. Dat steeds meer mensen de natuur opzoeken om te sporten, noemt hij ’een reële behoefte uit de samenleving’. ,,Er is zelfs ook sprake van woon-werk verkeer via de mountainbike door onze natuurgebieden. Daarom vinden we dat je als terreinbeheerder moet bekijken hoe je daarop kan inspelen.

VolwaardigHet GNR is daarom twee jaar geleden begonnen met het gedogen van mountainbikers op fiets- en voetpaden. Didderen: ,,Inmiddels zijn de ervaringen zodanig dat we de mountainbikers kunnen verwelkomen als volwaardige gebruikers”. De boswachter beseft dat dit voor wandelaars wennen zal zijn, ’want zij hebben niet langer het alleenrecht op de voetpaden’.

Wrijvingen

Veel wrijvingen tussen wandelaars en MTB’ers komen volgens de boswachter voort uit onduidelijkheid, waardoor wandelaars ’menen in hun recht te staan als zij de paden claimen’. ,,Maar dat is dus verleden tijd.” Het GNR moet haar nieuwe beleid nog wel op alle toegangsbordjes van de natuurgebieden vermelden.

De toestemming geldt alleen voor mountainbikers die zich aan de gedragscode MTB houden. Dee code is ontwikkeld door de Nederlandse Toerfiets-unie (NTFU), de Koninklijke Nederlandse Wielren-Unie (KNWU), Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten.

Op de website laat het GNR vier Gooise mountainbikers aan het woord. Hilversummers Anne Mulder en Rigo Stegeman, Huizer Henk Brandsma en Naarder Pieter Klaver melden dat het hen geen moeite kost om de gedragscode na te leven en dat zij weleens vervelende confrontaties hebben meegemaakt.

Toegesnauwd

Mulder: ,,Je wordt opeens weer ten onrechte door wandelaars toegesnauwd dat je niet op de paden mag fietsen”. Klaver: ,,Of dat wandelaars paden dicht leggen met grote takken waar je vervolgens weer omheen moet rijden, waardoor het pad zich verbreed”.

Gedragscode voor MTB’ers:

1. Fiets alleen waar het is toegestaan

2. Respecteer de natuur (plant én dier)

3. Fiets in kleine groepjes

4. Waarschuw andere recreanten tijdig en vriendelijk

5. Benader andere recreanten en drukke locaties stapvoets

6. Voorkom onnodig remmen: spaar de ondergrond

7. Maak geen onnodig lawaai

8. Laat geen afval achter
Ga terug

Publicatie datum: 23-7-2017

[Laren in beeld]

[Column]

Bedroefd om CDA Laren

21 jan.- Het moet me toch van het hart. Als landelijk lid van het CDA en als geboren en getogen Laarder. Het CDA, vroeger AR, CHU en in Laren de grote KVP, heeft een prachtig en betekenisvol verleden i  Lees verder

[Kijk op Laren]

Politiek bestuur dichter bij mensen...de schijndemocratie van een CDK

20 jan.-  De Commissaris van de Koning in Noord-Holland Johan Remkes pleitte in zijn Nieuwjaarsspeech dat burgers in Noord-Holland en dus ook in de Gooi en Vechtstreek meer invloed moeten hebben.   Ik moest er even van bijkomen. Het klonk als muziek in de oren. Wat een ommekeer .   Lees verder

[Het weer in Laren]

6,5°Cma
7°Cdi
6,5°Cwo
5°Cdo

[Opinie]

Ollongren: Zonder draagvlak kan het niet

22 jan.- Karin van Hunnik is nummer 2 op de kandidatenlijst van Larens Behoud in Laren. Met vijf zetels is deze partij een zeer belangrijke factor in de Larense politiek. De partij vecht fanatiek tegen de van bovenaf opgelegde fusie met Huizen. Daarbij is men in goed  Lees verder

[Nieuws uitzendingen]

  • Bekijk video beelden van de NOS op nos.nl
  • Bekijk video beelden op RTV NH
  • Bekijk video beelden op de website van Radio 6 FM TV

[Schetsen van Laren]

Afstand voel je van onderaf.

21 jan.- Slecht bestuur is geen kwestie van schaal.’ Grotere gemeenten zien zich voor grotere problemen gesteld, en hebben daarvoor geen grotere oplossingen. Burgers zien de afstand tot het lokale bestuur groeien: Spreuk van de dag: ‘Afstand voel j  Lees verder

[Volg Larens Behoud op]