GNR omarmt mountainbikers

23 juli.- Mountainbikers (MTB’ers) hebben - na twee jaar slechts gedoogd te zijn - in het Goois Natuurreservaat voortaan evenveel recht om de paden te gebruiken als ieder ander.

Op de website van het GNR licht boswachter John Didderen het besluit van de natuurorganisatie toe. Dat steeds meer mensen de natuur opzoeken om te sporten, noemt hij ’een reële behoefte uit de samenleving’. ,,Er is zelfs ook sprake van woon-werk verkeer via de mountainbike door onze natuurgebieden. Daarom vinden we dat je als terreinbeheerder moet bekijken hoe je daarop kan inspelen.

VolwaardigHet GNR is daarom twee jaar geleden begonnen met het gedogen van mountainbikers op fiets- en voetpaden. Didderen: ,,Inmiddels zijn de ervaringen zodanig dat we de mountainbikers kunnen verwelkomen als volwaardige gebruikers”. De boswachter beseft dat dit voor wandelaars wennen zal zijn, ’want zij hebben niet langer het alleenrecht op de voetpaden’.

Wrijvingen

Veel wrijvingen tussen wandelaars en MTB’ers komen volgens de boswachter voort uit onduidelijkheid, waardoor wandelaars ’menen in hun recht te staan als zij de paden claimen’. ,,Maar dat is dus verleden tijd.” Het GNR moet haar nieuwe beleid nog wel op alle toegangsbordjes van de natuurgebieden vermelden.

De toestemming geldt alleen voor mountainbikers die zich aan de gedragscode MTB houden. Dee code is ontwikkeld door de Nederlandse Toerfiets-unie (NTFU), de Koninklijke Nederlandse Wielren-Unie (KNWU), Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten.

Op de website laat het GNR vier Gooise mountainbikers aan het woord. Hilversummers Anne Mulder en Rigo Stegeman, Huizer Henk Brandsma en Naarder Pieter Klaver melden dat het hen geen moeite kost om de gedragscode na te leven en dat zij weleens vervelende confrontaties hebben meegemaakt.

Toegesnauwd

Mulder: ,,Je wordt opeens weer ten onrechte door wandelaars toegesnauwd dat je niet op de paden mag fietsen”. Klaver: ,,Of dat wandelaars paden dicht leggen met grote takken waar je vervolgens weer omheen moet rijden, waardoor het pad zich verbreed”.

Gedragscode voor MTB’ers:

1. Fiets alleen waar het is toegestaan

2. Respecteer de natuur (plant én dier)

3. Fiets in kleine groepjes

4. Waarschuw andere recreanten tijdig en vriendelijk

5. Benader andere recreanten en drukke locaties stapvoets

6. Voorkom onnodig remmen: spaar de ondergrond

7. Maak geen onnodig lawaai

8. Laat geen afval achter
Ga terug

Publicatie datum: 23-7-2017

[Laren in beeld]

[Column]

Wat veel mensen weten (maar niet mogen weten) over de provincie Noord-Holland en de fusies in het Gooi

23 apr.- Op 7 november 2017 lag de gevoelstemperatuur buiten maar net boven het vriespunt. Maar binnen, in de statige collegekamer in het provinciehuis van Noord-Holland steeg de temperatuur wellicht; in ieder geval zal er een verhitte discussie plaats hebben gevonden. In de iPads zat het voorstel van de portefeuillehouder herindeling Gooi, maar het kon niet op gen  Lees verder

[Kijk op Laren]

Karin en Peter en fractie van harte gefeliciteerd

10 mei. Gisterenavond zijn maar liefst twee wethouders van Larens Behoud voor het nieuwe college van B&W van Laren beëdigd. Voor de geschiedenis van Larens grootste politieke vereniging een historische avond. Nooit waren  Lees verder

[Het weer in Laren]

29,5°Cza
29°Czo
27,5°Cma
23°Cdi

[Opinie]

Opinie: Akkoord Gooistad door HvH is regelrecht kiezersbedrog

5 mei.- Als Hart voor Hilversum, zoals het nu lijkt, definitief akkoord gaat met het opgaan van Hilversum in één regiogemeente, is dat niets minder dan kiezersbedrog. Bronnen die direct betrokken zijn bij formatiegesprekken in de mediastad melden dat HvH, D  Lees verder

[Nieuws uitzendingen]

  • Bekijk video beelden van de NOS op nos.nl
  • Bekijk video beelden op RTV NH
  • Bekijk video beelden op de website van Radio 6 FM TV

[Schetsen van Laren]

Bol an (16)

24 mei.- In de zomermaanden van 1887 zag het huidige Museumplein er uit als de sprookjeswereld van Anton Pieck.  In Amsterdam werd de Internationale tentoonstelling van Voedingsmiddelen gehouden. All  Lees verder

[Volg Larens Behoud op]