Voetbalclub Laren haalt velden leeg om vandalisme in zomer te voorkomen

7 juni.- De losse goals worden samengebonden met metalen kettingen, de netten verwijderd uit alle doelen en zelfs de vaste doelen worden uit de grond getakeld en opgeborgen. Voetbalclub SV ’99 in Laren probeert haar complex er vanaf volgende week, als er niet meer gespeeld wordt, zo onaantrekkelijk mogelijk uit te laten zien in de hoop dat er deze zomer minder vernield wordt.

Afgelopen weekend werd een metalen pupillendoel in elkaar getrapt. Een schadepost van zeker achthonderd euro. Volgens voorzitter Andre Resing zijn vernielingen meer regel dan uitzondering.

Brandplekken

„Ik denk dat de schade van dit seizoen een paar duizend euro bedraagt. Netten die kapotgesneden worden of met aanstekers doorgebrand, brandplekken in het kunstgras van sigaretten, nu weer een vernield metalen doel. Pure opzet, want daar is nogal wat kracht voor nodig. We hebben aangifte gedaan, maar verwachten niet dat daar iets uit gaat komen. En dan heb ik het nog niet over de hoeveelheid troep en afval dat op de velden wordt achtergelaten. Bij mooi weer wordt dat dagelijks door onze vrijwilligers opgeruimd. Het is om moedeloos van te worden.”

De rommel die achtergelaten wordt op een gemiddelde avond.

De problemen komen volgens Resing doordat het complex niet is afgesloten. Iedereen die een balletje wil trappen - of kattenkwaad wil uithalen - kan de velden vrijelijk betreden. Met name in het zomerseizoen als het langer licht is en er op de velden niet meer gespeeld of getraind wordt, is het raak.

Naar het verbodsbord bij de ingang kijkt niemand, de borden met regels voor het gebruik van het kunstgras worden niet nageleefd en met de vier camera’s die zijn opgehangen kan niet het hele complex in de gaten gehouden worden.

De regels voor het gebruik van kunstgras.

„Het is voor ons ondoenlijk om continu langs te rijden en jongeren van de velden te jagen. Het zijn echt niet alleen clubleden of jongeren uit Laren. De voetbalvelden in Eemnes zijn bijvoorbeeld wel afgesloten met een hekwerk, daar kan niemand op. Dan is het makkelijk om naar ons te komen.”

Als het puur bij een balletje trappen zou blijven, zou Resing het nog niet eens zo heel erg vinden. „Zoveel mogelijkheden om elders lekker buiten te voetballen zijn er namelijk niet, maar ons kunstgras slijt op deze manier wel heel snel. Het huidige kunstgrasveld ligt er nu bijna vier jaar en zou dertien jaar mee moeten gaan. Maar het vertoont nu al slijtageplekken. Hoe moet dat straks als vervanging al na acht of tien jaar nodig is? Wie gaat dat dan betalen? Het houdt voor de leden van de club ook een keer op.”

Omheinen

Resing zegt de problemen al diverse malen bij de gemeente te hebben neergelegd, maar steun is tot nu toe uitgebleven. Het zou volgens hem al helpen als de gemeente het probleem erkent en helpt bij het vergoeden van de schade of zorgt voor betere controle op en rond de velden. „Het hele complex omheinen is bij ons lastig, maar een goed afsluitbaar hekwerk bij de entree zou al veel mensen weerhouden denk ik.”

Tot die tijd kan SV ’99 niets anders doen dan haar spullen zo veel mogelijk opbergen en onaantrekkelijk maken. „Veel werk, maar het is niet anders. Laten we hopen dat we straks zonder schade aan het nieuwe seizoen kunnen beginnen.” Bron: Gooi en eemlander
Ga terug

Publicatie datum: 7-6-2018

[Laren in beeld]

[Column]

Vechten voor zelfstandigheid. Juist nu !!

12 juli.- Het wordt er allemaal niet duidelijker op. De minister vertraagt de besluitvorming over fusie. De een legt het uit dat dit vooral betekent dat de koers wordt verlegd naar het faciliteren van&  Lees verder

[Kijk op Laren]

Een mooie start

8 juli.- Dit is niet mijn eerste column in het Larens Journaal, maar wel als nieuwbakken wethouder. “Ik ben blij, trots en nederig”, zei Femke Halsema, de nieuwe burgemeester van Amster  Lees verder

[Het weer in Laren]

20°Cdi
18°Cwo
15°Cdo
15,5°Cvr

[Opinie]

Gerrit Jaspers column Bomen in de Gooi en Eemlander : Ons GNR

24 juli.- Colummist Gerrit Jaspers schrijft wekelijks in de Gooi- en Eemlander over groene zaken. Soms gebeuren er dingen waar je haren van te berge rijzen. Niet bij iedereen, want er  Lees verder

[Nieuws uitzendingen]

  • Bekijk video beelden van de NOS op nos.nl
  • Bekijk video beelden op RTV NH
  • Bekijk video beelden op de website van Radio 6 FM TV

[Schetsen van Laren]

Bol an (27)

10 aug.-  Vakantie  is ook een tijd om je door die stapel inmiddels aangeschafte, maar ongelezen boeken te slaan uit Annelies’ Larense Boekhandel. Bovenop;  ‘De schepping van een aards paradijs, Piet Mondriaan 1919-1933’,  Lees verder

[Volg Larens Behoud op]