Imkerwedstrijd
op 9 december 2019
 
Dit is de tweede en laatste aankondiging van onze verenigingsavond van 2019; 9 december in de Blokhut van 'Ons Genoegen' aan de Smeekweg 104 te Laren vanaf 20.00 uur. Voorlopig ziet het eruit dat we een prachtig gevulde avond tegemoet kunnen zien. Terwijl onze werkgroep 'Vitale Bijen' zich inspant om varroa-tolerantie te bevorderen is Bijen@wur alweer een stapje verder; verwildering van varroa-tolerante honingbijen! Tjeerd Blacquière komt vertellen over geleide natuurlijke selectie voor varroa-tolerantie en verwildering van deze bijen in ‘holle boom’ kasten. Verder honingproeverij voor het vaststellen van de publieksfavoriet en een verslag van VBBN Laren-Blaricum buiten de grenzen; onderwijs project in Nepal onder initiatief van Pim Hattink en PUM uitzending van Bart Vos voor verbetering van wasproductie in Ethiopië. Voor het onderwijs project in Nepal zal een collectebus worden geplaatst, om geld op te halen voor een bijenkast ter waarde van € 100,=. Vergeet geen (klein)geld mee te nemen wanneer je graag een bijdrage zou willen leveren.

Honingkeuring

Niet in de laatste plaats wordt op deze avond de uitslag bekendgemaakt van onze imker wedstrijd; de honingkeuring. De jury-keuring van de honing vindt woensdag 4 december plaats van 10.00u – 13.00u.

Inleveren van de honing

kan vanaf vrijdag 29.11 tot woensdagochtend 04.12 om 10.00u op afspraak. Inleveren op: IJsbaanweg 8 (Johan Calis) of Melkweg 12 (Bart Vos).

Iedereen mag meedoen: dat houdt in leden en donateurs; wel mag er alleen Gooische honing worden ingebracht. Voor iedere inzending wordt € 1,= gerekend. Er wordt getoetst aan het reglement dat bij deze aan de leden wordt toegestuurd en is na te lezen op website van onze vereniging bij http://www.vbbnlarenblaricum.nl/Home/documenten.

Publieksfavoriet

Zoals we gewend zijn zal het publiek als keurings-panel de publieksfavoriet aanwijzen. Meestal is de publiekskeuring van belang voor het vaststellen van de winnaar in één van de categorieën of zelfs de eindwinnaar van de fel begeerde Bep Vos Wisselbokaal. Zonder inzending geen wedstrijd! Pak allen drie potjes van de plank en doe méé! Elke inzending krijgt een keuringsrapport waarmee de imker voordeel kan doen bij de presentatie van zijn prachtige product. Naast honing zijn natuurlijk ook andere bijenproducten zoals bijenwas, mede en vlechtwerk in beeld voor de keuring! (zie bijgevoegd reglement)

Heidebokaal
Dit jaar hebben we in verenigingsverband heidehoning, de koningin van de honingen, kunnen oogsten, waarvan een prachtig verslag in de Gooi en Eemlander is verschenen: zie bijgevoegde pdf! Dankzij het beheer van de vroegere gemeene gronden van de erfgooiers door het Gooisch Natuur Reservaat is het heideareaal sinds eeuwen vrijwel intact gebleven. We beschouwen ons als ambassadeurs van het GNR en zijn erg dankbaar voor het beheer met besef van cultuurhistorie van de gronden van het Gooi. Na de droogte van vorig jaar leek een snel herstel van de heide niet voor de hand liggend, maar vanaf half juli kwam er volop stuifmeel van de heide binnen en vanaf het weekend van 10 en 11 augustus geurden de bijenstanden van de binnengebrachte heidenectar. Het verenigings-observatie-volk van slechts twee ramen bijen heeft naar schatting 4 kilo heidehoning verzameld vanuit de tuin van de voorzitter. Het ligt voor de hand dat de bijenstand in de wijde omgeving van het Gooi van de heidedracht heeft geprofiteerd. Word allen begunstiger van het GNR! Ook die niet-imkers die de heide-honing zo waarderen! Zonder GNR géén heide en géén heidehoning! Dankzij ons verenigings-kolb-apparaat dat we enige jaren geleden hebben kunnen aanschaffen door een donatie van het Coöperatiefonds van de Rabobank hebben we geheel in het verlengde van de coöperatieve gedachte in verenigingsverband de heide-honing en heide-melange-honing kunnen scheiden én oogsten. We roepen iedereen op om drie potjes heide-honing en heide-melange te reserveren voor de honingkeuring zodat we een waardige winnaar van de speciaal in het leven geroepen Heidebokaal kunnen huldigen.

Hoort zegt het voort: publiek van buiten is meer dan welkom


Johan Calis

namens het bestuur van de VBBN Laren-Blaricum

Ga terug of bekijk naar jaaroverzicht van 2020,2021

[Laren in beeld]

[Column]

Nee!

20 mei.- Nee!''Als je dat zou doen, roept iedereen dat je een middelvinger opsteekt naar de zorg!''Of ze vragen zich openlijk af of niemand in jouw omgeving bezweken is aan het verwoestende virus.' De heftige reactie kwam na een avond wijn aan de lange tafel. In een moment van totale oprechth  Lees verder

[Activiteiten agenda Laren]

September

[19]

[Kijk op Laren]

Geen windturbines op de Gooise hei

20 mei. Wat moeten we toch aan met die provincie van ons? Enkele jaren geleden wilde de provincie ons Goois Natuur Reservaat (GNR) via de PWN inlijven wat vooral door Goois burgerverzet is voorkomen. Larens Behoud speelde daarin  daar een belangrijke rol. Het GNR bleef tenslotte zelfsta  Lees verder

[Het weer in Laren]

13°Cma
17,5°Cdi
18,5°Cwo
18,5°Cdo

[Opinie]

Opinie Het Parool: De wereld zou China moeten aanklagen wegens laakbaar gedrag

21 mei.- China beloofde beterschap na het Sars-virus, maar daar is weinig van terechtgekomen, schrijft Simone Eckhardt. In 2004 ontstond op een wildlife-markt in China het Sars-virus. De Chinese regering beloofde  Lees verder

[Nieuws uitzendingen]

  • Bekijk video beelden van de NOS op nos.nl
  • Bekijk video beelden op RTV NH
  • Bekijk video beelden op de website van Radio 6 FM TV

[Schetsen van Laren]

Bol an 120 Ria en Evert II

21 mei.- Wie destijds de auto op het grind achter de ketting bij ‘Oud Laren’ aan de Naarderstraat 39 parkeerde, wachtte  bij binnenkomst een ouderwetse sfeer in het café-petit restaurant van Ria en Evert’ waar op de menukaart – 4 gangen voor 20 euro- biefstuk met sla en appelmoes stond, vooraf gegaan door tomatensoep met balletjes in een zilmeta soepkom van Gero- ‘De Maggie staat op tafel’- en als nagerecht een toetje uit de koelkast van Albert Heijn met koffie toe.    Na hun verhuizing met een vrachtwagen van Blokker in december 2010 naar Rheden-, w  Lees verder

[Volg Larens Behoud op]