Imkerwedstrijd
op 9 december 2019
 
Dit is de tweede en laatste aankondiging van onze verenigingsavond van 2019; 9 december in de Blokhut van 'Ons Genoegen' aan de Smeekweg 104 te Laren vanaf 20.00 uur. Voorlopig ziet het eruit dat we een prachtig gevulde avond tegemoet kunnen zien. Terwijl onze werkgroep 'Vitale Bijen' zich inspant om varroa-tolerantie te bevorderen is Bijen@wur alweer een stapje verder; verwildering van varroa-tolerante honingbijen! Tjeerd Blacquière komt vertellen over geleide natuurlijke selectie voor varroa-tolerantie en verwildering van deze bijen in ‘holle boom’ kasten. Verder honingproeverij voor het vaststellen van de publieksfavoriet en een verslag van VBBN Laren-Blaricum buiten de grenzen; onderwijs project in Nepal onder initiatief van Pim Hattink en PUM uitzending van Bart Vos voor verbetering van wasproductie in Ethiopië. Voor het onderwijs project in Nepal zal een collectebus worden geplaatst, om geld op te halen voor een bijenkast ter waarde van € 100,=. Vergeet geen (klein)geld mee te nemen wanneer je graag een bijdrage zou willen leveren.

Honingkeuring

Niet in de laatste plaats wordt op deze avond de uitslag bekendgemaakt van onze imker wedstrijd; de honingkeuring. De jury-keuring van de honing vindt woensdag 4 december plaats van 10.00u – 13.00u.

Inleveren van de honing

kan vanaf vrijdag 29.11 tot woensdagochtend 04.12 om 10.00u op afspraak. Inleveren op: IJsbaanweg 8 (Johan Calis) of Melkweg 12 (Bart Vos).

Iedereen mag meedoen: dat houdt in leden en donateurs; wel mag er alleen Gooische honing worden ingebracht. Voor iedere inzending wordt € 1,= gerekend. Er wordt getoetst aan het reglement dat bij deze aan de leden wordt toegestuurd en is na te lezen op website van onze vereniging bij http://www.vbbnlarenblaricum.nl/Home/documenten.

Publieksfavoriet

Zoals we gewend zijn zal het publiek als keurings-panel de publieksfavoriet aanwijzen. Meestal is de publiekskeuring van belang voor het vaststellen van de winnaar in één van de categorieën of zelfs de eindwinnaar van de fel begeerde Bep Vos Wisselbokaal. Zonder inzending geen wedstrijd! Pak allen drie potjes van de plank en doe méé! Elke inzending krijgt een keuringsrapport waarmee de imker voordeel kan doen bij de presentatie van zijn prachtige product. Naast honing zijn natuurlijk ook andere bijenproducten zoals bijenwas, mede en vlechtwerk in beeld voor de keuring! (zie bijgevoegd reglement)

Heidebokaal
Dit jaar hebben we in verenigingsverband heidehoning, de koningin van de honingen, kunnen oogsten, waarvan een prachtig verslag in de Gooi en Eemlander is verschenen: zie bijgevoegde pdf! Dankzij het beheer van de vroegere gemeene gronden van de erfgooiers door het Gooisch Natuur Reservaat is het heideareaal sinds eeuwen vrijwel intact gebleven. We beschouwen ons als ambassadeurs van het GNR en zijn erg dankbaar voor het beheer met besef van cultuurhistorie van de gronden van het Gooi. Na de droogte van vorig jaar leek een snel herstel van de heide niet voor de hand liggend, maar vanaf half juli kwam er volop stuifmeel van de heide binnen en vanaf het weekend van 10 en 11 augustus geurden de bijenstanden van de binnengebrachte heidenectar. Het verenigings-observatie-volk van slechts twee ramen bijen heeft naar schatting 4 kilo heidehoning verzameld vanuit de tuin van de voorzitter. Het ligt voor de hand dat de bijenstand in de wijde omgeving van het Gooi van de heidedracht heeft geprofiteerd. Word allen begunstiger van het GNR! Ook die niet-imkers die de heide-honing zo waarderen! Zonder GNR géén heide en géén heidehoning! Dankzij ons verenigings-kolb-apparaat dat we enige jaren geleden hebben kunnen aanschaffen door een donatie van het Coöperatiefonds van de Rabobank hebben we geheel in het verlengde van de coöperatieve gedachte in verenigingsverband de heide-honing en heide-melange-honing kunnen scheiden én oogsten. We roepen iedereen op om drie potjes heide-honing en heide-melange te reserveren voor de honingkeuring zodat we een waardige winnaar van de speciaal in het leven geroepen Heidebokaal kunnen huldigen.

Hoort zegt het voort: publiek van buiten is meer dan welkom


Johan Calis

namens het bestuur van de VBBN Laren-Blaricum

Ga terug of bekijk naar jaaroverzicht van 2020,2021

[Laren in beeld]

[Column]

Vrijheid

18 jan.- Elk jaar, om precies te zijn op 5 mei, gaan mijn gedachten uit naar de woorden van mijn oma: 'Toen de jeeps kwamen, begon mijn strijd voor echte vrijheid.' Een opmerkelijke uitspraak voor een toen nog jonge vrouw, die de Tweede Wereldoorlog aan den lij  Lees verder

[Kijk op Laren]

De ambstwoning in de verkoop?

18 jan.- Dat de ambtswoning waarschijnlijk verkocht zou moeten worden, leek onontkoombaar. Maar het besluit verrast de raadsleden en de fractie van Larens Behoud. Dat zegt Karel Loeff in een reactie op de brief aan de gemeenteraad waarin het besluit van het co  Lees verder

[Het weer in Laren]

8°Cma
7,5°Cdi
7°Cwo
5,5°Cdo

[Opinie]

Van fractievoorzitter Karel Loeff

15 dec.- Per oktober heb ik het fractievoorzitterschap van onze partij mogen overnemen van Wim van der Zwaan. Een bijzondere taak, die ik naar eer en geweten zal vervullen. Vanaf deze plek wil ik Wim danken  Lees verder

[Nieuws uitzendingen]

  • Bekijk video beelden van de NOS op nos.nl
  • Bekijk video beelden op RTV NH
  • Bekijk video beelden op de website van Radio 6 FM TV

[Schetsen van Laren]

Bol an 103 Chinees Nieuwjaar

22 jan.- Welkom in ‘Het jaar van de rat’ ( 25 januari - 11 februari 2021). Een Chinese vriendin maakte mij erop attent. Nieuwjaar is de belangrijkste Chinese feestperiode die zich kenmerkt door maaltijden met de famil  Lees verder

[Volg Larens Behoud op]