Singer: Wat ik moest verzwijgen VERVALT
op 3 mei
 
Op de avond van de Nationale Dodenherdenking op 4 mei zetten theatermakers en artiesten in heel Nederland zich in om deze dag van extra betekenis te voorzien. Singer Laren doet dat dit jaar met de wereldpremière van de toneelvoorstelling Wat ik moest verzwijgen. Een indringend toneelstuk, dat geschreven is door Edwin de Vries in samenwerking met Mette Bouhuijs en gebaseerd is op het gelijknamige boek van Ariëlla Kornmehl. Deze toneelproductie is een samenwerking tussen Singer Laren, regisseur Edwin de Vries en Toneelgezelschap De Papegaai. Wat ik moest verzwijgen is te zien op 3 en 4 mei in Singer Laren.

Wat ik moest verzwijgen
Een oudere dame krijgt bezoek van een twintig jaar jongere man, die haar een schilderij van Isaac Israëls komt terugbrengen, dat haar toebehoorde tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij kent haar van de begrafenis van zijn ouders, die pas geleden bij een ongeluk zijn omgekomen. Zij kent hem nog van veel eerder, maar dat vertelt ze hem niet. Hij heeft geen idee wie zij is. Zij weet heel goed wie hij is, maar heeft ooit beloofd dat nooit bekend te zullen maken. Het schilderij dat hij haar komt terugbrengen, brengt allerlei herinneringen bij haar teweeg, die ze tot dan toe verborgen heeft weten te houden. Zelfs haar dochter weet van niets.

Na zestig jaar komt het hele verdrongen verleden bij haar terug: de tijd van haar onderduik in Haarlem; de buurman die niet van onbeschreven gedrag bleek te zijn en de gruwelijkheden die ze moest doorstaan om zichzelf te beschermen. Een onthullende en schokkende waarheid voor alle betrokkenen.

Edwin de Vries
Singer Laren produceert de voorstelling in samenwerking met Edwin de Vries en Toneelgezelschap De Papegaai. De Tweede Wereldoorlog is in het werk van schrijver Edwin de Vries een terugkerend thema. Zo schreef hij de films: In de schaduw van de overwinning (1986), Left Luggage (1998), The Discovery of Heaven (2001). Later schreef hij het toneelstuk De Pianist (2008) en de musical Soldaat van Oranje (2010). In 2016 speelde hij met zijn zoon in Westerbork Serenade, een toneelstuk dat hij schreef over het leven van zijn vader gedurende de oorlog. In 2012 werd hij geridderd in de Orde van de Nederlandse Leeuw vanwege zijn grote betekenis voor de Nederlandse cultuur.

Toneelgezelschap De Papegaai
Toneelgezelschap De Papegaai is een Larens toneelgezelschap, dat streeft naar een aansprekende mix tussen toneel, zang en cabaret. Het richt zich op jong én oud, zowel qua publiek als qua acteurs en actrices. Het toneelgezelschap heeft een sterke band met Singer Laren, die stamt uit de tijd van Anna Singer. Opgericht in november 1920, viert Toneelgezelschap De Papegaai dit jaar haar 100ste jubileum.

Wat ik moest verzwijgen is te zien in Singer Laren op 3 mei om 15.00 uur en na de herdenking op De Brink op 4 mei om 21.00 uur. Prijs €19,50 | Singer Supporters €17.00. De voorstelling is onderdeel van Theater Na de Dam.

Kaarten zijn te verkrijgen via www.singerlaren.nl/watikmoestverzwijgen of aan de kassa in Singer Laren

Ga terug of bekijk naar jaaroverzicht van 2020,2021

[Laren in beeld]

[Column]

Nee!

20 mei.- Nee!''Als je dat zou doen, roept iedereen dat je een middelvinger opsteekt naar de zorg!''Of ze vragen zich openlijk af of niemand in jouw omgeving bezweken is aan het verwoestende virus.' De heftige reactie kwam na een avond wijn aan de lange tafel. In een moment van totale oprechth  Lees verder

[Activiteiten agenda Laren]

September

[19]

[Kijk op Laren]

Geen windturbines op de Gooise hei

20 mei. Wat moeten we toch aan met die provincie van ons? Enkele jaren geleden wilde de provincie ons Goois Natuur Reservaat (GNR) via de PWN inlijven wat vooral door Goois burgerverzet is voorkomen. Larens Behoud speelde daarin  daar een belangrijke rol. Het GNR bleef tenslotte zelfsta  Lees verder

[Het weer in Laren]

13°Cma
17,5°Cdi
18,5°Cwo
18,5°Cdo

[Opinie]

Opinie Het Parool: De wereld zou China moeten aanklagen wegens laakbaar gedrag

21 mei.- China beloofde beterschap na het Sars-virus, maar daar is weinig van terechtgekomen, schrijft Simone Eckhardt. In 2004 ontstond op een wildlife-markt in China het Sars-virus. De Chinese regering beloofde  Lees verder

[Nieuws uitzendingen]

  • Bekijk video beelden van de NOS op nos.nl
  • Bekijk video beelden op RTV NH
  • Bekijk video beelden op de website van Radio 6 FM TV

[Schetsen van Laren]

Bol an 120 Ria en Evert II

21 mei.- Wie destijds de auto op het grind achter de ketting bij ‘Oud Laren’ aan de Naarderstraat 39 parkeerde, wachtte  bij binnenkomst een ouderwetse sfeer in het café-petit restaurant van Ria en Evert’ waar op de menukaart – 4 gangen voor 20 euro- biefstuk met sla en appelmoes stond, vooraf gegaan door tomatensoep met balletjes in een zilmeta soepkom van Gero- ‘De Maggie staat op tafel’- en als nagerecht een toetje uit de koelkast van Albert Heijn met koffie toe.    Na hun verhuizing met een vrachtwagen van Blokker in december 2010 naar Rheden-, w  Lees verder

[Volg Larens Behoud op]