Cafe Staal in Eemnes sluit; Dit is een mokerslag en Waar moeten we straks naartoe?

11 mei.- Een van de meest roemruchte kroegen van de regio, café Staal in Eemnes, gaat sluiten. Op 1 september, bijna 103 jaar nadat het café in de familie kwam, gaat de deur op slot. Kroegbaas Peter Staal, die de dorpskroeg al ruim veertig jaar runt, vindt het welletjes geweest.

Bij de deur van het café staat de broer van de Peter te bellen. In het voorbijgaan is nog net op te vangen: ’Oh, en ik heb ook nog een nieuwtje: Het café gaat dicht’. Het nieuws dat als een lopend vuurtje rondgaat klopt dus. Na beëindiging van het gesprek loopt hij naar binnen, schenkt een gast die daar eenzaam aan de bar van het bruine café zit een borreltje in, en bevestigt desgevraagd het nieuws nogmaals.

„Ja, het klopt. Mijn broer sluit op 1 september de deur van café Staal.” En daarna? „Daarna niks. Hij heeft er na zoveel jaar geen zin meer in. Verkopen doet hij het café niet, want hij wil hierachter blijven wonen en heeft geen zin in de kroeg van een ander voor zijn huis. Ja, er is echt geprobeerd om Peter op andere gedachten te brengen, maar tot nu toe tevergeefs.”

De uitbater zelf is niet aanwezig. Hij heeft een vrije dag. „Als je meer wilt weten, dan moet je morgen maar terugkomen. Dan is Peter er zeker.” De gast aan de bar neemt nog een slokje en vraagt zich hardop af: ,,Waar moet ik dan straks naartoe? Eemnes heeft wel twee restaurant, maar geen ander café’’.

Ook andere Eemnessers reageren geschokt op het nieuws. „Café Staal dicht? Dat kan toch niet? Het is een begrip. De hele gemeenschap treft elkaar daar. Zeker op de vrijdagmiddag is het dé plek waar Eemnes de week afsluit. Loonwerkers en agrariërs, maar ook notabelen, kunstenaars, politici. Het zit allemaal door elkaar heen en geniet van de sfeer van de dorpskroeg. De schaakclub komt er bijeen, er worden feestjes gehouden en soms is er zelfs een optreden”, vertelt de een. Een ander vult weemoedig aan: „Ja, en bij de eerste zonnestralen zit het terras vol en is gevat commentaar op passerende bekenden niet van de lucht. Het publiek van café Staal is een fantastische mengelmoes. Heel anders dan bijvoorbeeld t’ Bonte Paard in Laren. Ik ben echt geschokt. Mijn stamkroegje dicht!”.

Café Staal, dat officieel Schippers Welvaren heet - een naam die teruggaat naar de tijd dat buurtschippers na het lossen van hun lading in de toen nog niet gedempte haven van Eemnes bij het naastgelegen café een hartversterkertje dronken - is al 103 jaar in bezit van de familie Staal. De opa van Peter, Gert Staal, kocht het in het najaar van 1916. Hij runde de kroeg zestig jaar. Peter, die al als vijftienjarige in het café werkte, nam het stokje over.

Bron: Gooi en Eemlander   Foto: cafe Staal
Ga terug

Publicatie datum: 11-5-2019

[Laren in beeld]

[Column]

Een lange, hete zomer

13 juli.- Elsevier heeft Laren op de tweede plaats gezet als fijnste plaats van Nederland om in te wonen.Het gemeentebestuur is daar met recht trots op, in het volle besef dat we dat allemaal s  Lees verder

[Kijk op Laren]

Ik lijk in zeker opzicht op mijn vader

13 jui.- Ik lijk in zeker opzicht op mijn vader; hij had ook nooit wat in huis dat misschien, op een zeker moment, van nut kon zijn. Zijn 'gereedschap' beperkte zich tot een hamer, nijptang en een schroevendraaier en als er een ba  Lees verder

[Het weer in Laren]

12°Cwo
12°Cdo
14,5°Cvr
20°Cza

[Opinie]

Jan Modaal zit klem

13 juli.- Volgens De Telegraaf hebben mensen met een modaal inkomen de afgelopen jaren hun vaste lasten flink zien stijgen. Ze komen steeds meer in de gevarenzone. Dan zijn er nog 3 miljoen gepensioneerden waarvan de oude  Lees verder

[Nieuws uitzendingen]

  • Bekijk video beelden van de NOS op nos.nl
  • Bekijk video beelden op RTV NH
  • Bekijk video beelden op de website van Radio 6 FM TV

[Schetsen van Laren]

Bol an 76

17 juli.- Achter in de Sint Jansbasiliek hangt een bijzondere fotokast. Je zou er bijna aan voorbijlopen tenzij je de rondleiding van de pastoor volgt. “Heer zend arbeiders in uw oogst, 500 dagen aflaat” staat er boven.  Erin a  Lees verder

[Volg Larens Behoud op]