Creatieve hersenspinsels vormen de entree van Vuurol

8 juni.- De vogels fluiten, de bospaden zijn op een enkele wandelaar leeg. Stilte voor de storm vrijdagochtend in de bossen van Lage Vuursche. Zondag start hier voor de elfde keer het tweedaagse theaterfestival Vuurol. Slechts wat hamergeklop geeft de start van de voorbereidingen weg.

Mieke Bouhuijs, zakelijk leider van het festival, heeft nog wel even tijd voor een kort praatje. Straks worden de mobiele toiletten gebracht, evenals de enorme vrachtwagenaccu’s en meters kabel die de negentien voorstellingen van stroom moeten voorzien. In het bos moeten de markeringen van de voorstellingen nog worden geplaatst en tussendoor beantwoordt ze de vele telefoontjes van geïnteresseerd publiek. ,,Waar is het, hoeveel kost het, mag de hond mee? Je kan er gek van worden, maar al dat enthousiasme is ook leuk.”

Last minute verrassingen zijn er ook, zoals het nestje met jonge marters op de plek van een van de voorstellingen. Bouhuijs: ,,We willen de natuur niet verstoren, dus we moesten nog even op zoek naar een nieuwe plek.” En nu we het toch over die natuur hebben; Vuurol werkt dit jaar voor het eerst ook aan haar duurzaamheid. Geen wegwerpplastic meer, rokers krijgen een peukenhouder mee en er is een tappunt om zelf meegebrachte waterflesjes te vullen. ,,Een enthousiaste bezoekster van vorig jaar heeft dit op eigen initiatief opgepakt”, vertelt Bouhuijs.

Blauwe hoofden

De zakelijk leider springt op de fiets voor een rondje door het bos. Ze loopt deze dagen naar eigen zeggen al genoeg. Diverse kunstenaars van de negen Landart-werken zijn druk bezig hun kunst gestalte te geven. Leden van Scholen in de Kunst uit Amersfoort sjouwen met twee enorme blauwe houten hoofden door het open veld. Op zoek naar de beste plek. In het gras wachten tientallen ’pluistentakels’ van verschillende materialen die straks uit deze hoofden moeten ontspruiten. ,,Mieke moeten ze nu links of rechts van het pad komen te staan?” Links beslist Bouhuijs en door gaat ze weer. Aandacht voor iedereen, maar niet te lang, want er moet nog zoveel.

Ze wijst ons op de verhalenboom. Rode tongen van klei steken uit verschillende holtes. Rond de stam komen nog kleitabletten vol tekens, teksten en tekeningen die de verhalen verbeelden die door de eeuwen heen bij de boom zijn komen aanwaaien. Iets verderop worstelt Natascha Wayen juist met een van haar creaties. Het opzetten van een tent van horrengaas tussen twee bomen in, wil nog niet helemaal lukken. Een kubus van hetzelfde materiaal staat al. Op de grond in rollen wacht nog het derde bouwwerk, een iglo.

Bouhuijs troont ons mee naar de twee dames die druk bezig zijn met de opbouw van de entree. De plek waar bezoekers letterlijk de sprookjeswereld van Vuurol binnenstappen. Het kunstwerk van wilgentenen moet nog een verrassing blijven, maar Bouhuijs tilt toch het afschermende zeil een beetje op. ,,We moeten mensen toch een beetje prikkelen. Schrijf maar dat bezoekers via de creatieve hersenspinsels van de makers het festival betreden.”

Op de parkeerplaats bij het dagrecreatieterrein Drakenstein zet een groepje ambtenaren van de gemeente Baarn de gele kassahokjes in elkaar. Een samenwerking die gesmeed is op de Baarnse Beursvloer eerder dit jaar. Bouhuijs moet door, de toiletten wachten. Toch nog even over het weer. ,,Wij roepen altijd; daar een bui, hier niets. Positieve inslag, maar we zijn uiteraard op alles voorbereid. Overigens waren we met de buien eerder deze week maar wat blij. Het bos was zó stoffig. Daar hebben we nu geen last meer van.” Positieve inslag!

Bron: Gooi en Eemlander
Ga terug

Publicatie datum: 8-6-2019

[Laren in beeld]

[Column]

Geknoei met de Brink

1 juni.- Alweer bijna 5 jaar geleden nam Larens Behoud het initiatief. Er moest eindelijk wat gebeuren met de Brink. Want wie er langs rijdt of fietst geniet van het plaatje, maar vertoef je erop dan schrik je van  Lees verder

[Kijk op Laren]

Ineens wist ik.

3 juni.- Ineens wist ik.Of wist ik het weer.Mark Rothko.De eerste wolken maakten een typisch Nederlands einde aan een prachtige zomerse dag in Laren. Misschien dat het de overgang was of een plotseling gevoel van betrekkelijkheid.Maar daar was hij  Lees verder

[Het weer in Laren]

13°Czo
15,5°Cma
17°Cdi
19,5°Cwo

[Opinie]

De tegenpartij

24 mei.-  De fijnste mensen, in ieder geval de meest interessante mensen, zijn zij die pertinent, en vooral vooraf, overal tegen zijn. Een zaaltje vol met positieve mensen is dodelijk; klotsende oksels, plaatsvervangende schaamte e  Lees verder

[Nieuws uitzendingen]

  • Bekijk video beelden van de NOS op nos.nl
  • Bekijk video beelden op RTV NH
  • Bekijk video beelden op de website van Radio 6 FM TV

[Schetsen van Laren]

BOL an 71

13 juni.- ‘Met Sint Jan, gaat in het mondaine Laren Onze Lieve Heer één weekend voor’ schertste dorpsgenoot Karel Loeff aan het begin van mijn documentaire over de Larense Sint Janstraditie. (2007) . Samen – hij was destijds voorzitter van de Historische Kring – hadden wij&nb  Lees verder

[Volg Larens Behoud op]