Creatieve hersenspinsels vormen de entree van Vuurol

8 juni.- De vogels fluiten, de bospaden zijn op een enkele wandelaar leeg. Stilte voor de storm vrijdagochtend in de bossen van Lage Vuursche. Zondag start hier voor de elfde keer het tweedaagse theaterfestival Vuurol. Slechts wat hamergeklop geeft de start van de voorbereidingen weg.

Mieke Bouhuijs, zakelijk leider van het festival, heeft nog wel even tijd voor een kort praatje. Straks worden de mobiele toiletten gebracht, evenals de enorme vrachtwagenaccu’s en meters kabel die de negentien voorstellingen van stroom moeten voorzien. In het bos moeten de markeringen van de voorstellingen nog worden geplaatst en tussendoor beantwoordt ze de vele telefoontjes van geïnteresseerd publiek. ,,Waar is het, hoeveel kost het, mag de hond mee? Je kan er gek van worden, maar al dat enthousiasme is ook leuk.”

Last minute verrassingen zijn er ook, zoals het nestje met jonge marters op de plek van een van de voorstellingen. Bouhuijs: ,,We willen de natuur niet verstoren, dus we moesten nog even op zoek naar een nieuwe plek.” En nu we het toch over die natuur hebben; Vuurol werkt dit jaar voor het eerst ook aan haar duurzaamheid. Geen wegwerpplastic meer, rokers krijgen een peukenhouder mee en er is een tappunt om zelf meegebrachte waterflesjes te vullen. ,,Een enthousiaste bezoekster van vorig jaar heeft dit op eigen initiatief opgepakt”, vertelt Bouhuijs.

Blauwe hoofden

De zakelijk leider springt op de fiets voor een rondje door het bos. Ze loopt deze dagen naar eigen zeggen al genoeg. Diverse kunstenaars van de negen Landart-werken zijn druk bezig hun kunst gestalte te geven. Leden van Scholen in de Kunst uit Amersfoort sjouwen met twee enorme blauwe houten hoofden door het open veld. Op zoek naar de beste plek. In het gras wachten tientallen ’pluistentakels’ van verschillende materialen die straks uit deze hoofden moeten ontspruiten. ,,Mieke moeten ze nu links of rechts van het pad komen te staan?” Links beslist Bouhuijs en door gaat ze weer. Aandacht voor iedereen, maar niet te lang, want er moet nog zoveel.

Ze wijst ons op de verhalenboom. Rode tongen van klei steken uit verschillende holtes. Rond de stam komen nog kleitabletten vol tekens, teksten en tekeningen die de verhalen verbeelden die door de eeuwen heen bij de boom zijn komen aanwaaien. Iets verderop worstelt Natascha Wayen juist met een van haar creaties. Het opzetten van een tent van horrengaas tussen twee bomen in, wil nog niet helemaal lukken. Een kubus van hetzelfde materiaal staat al. Op de grond in rollen wacht nog het derde bouwwerk, een iglo.

Bouhuijs troont ons mee naar de twee dames die druk bezig zijn met de opbouw van de entree. De plek waar bezoekers letterlijk de sprookjeswereld van Vuurol binnenstappen. Het kunstwerk van wilgentenen moet nog een verrassing blijven, maar Bouhuijs tilt toch het afschermende zeil een beetje op. ,,We moeten mensen toch een beetje prikkelen. Schrijf maar dat bezoekers via de creatieve hersenspinsels van de makers het festival betreden.”

Op de parkeerplaats bij het dagrecreatieterrein Drakenstein zet een groepje ambtenaren van de gemeente Baarn de gele kassahokjes in elkaar. Een samenwerking die gesmeed is op de Baarnse Beursvloer eerder dit jaar. Bouhuijs moet door, de toiletten wachten. Toch nog even over het weer. ,,Wij roepen altijd; daar een bui, hier niets. Positieve inslag, maar we zijn uiteraard op alles voorbereid. Overigens waren we met de buien eerder deze week maar wat blij. Het bos was zó stoffig. Daar hebben we nu geen last meer van.” Positieve inslag!

Bron: Gooi en Eemlander
Ga terug

Publicatie datum: 8-6-2019

[Laren in beeld]

[Column]

Gewoon van ons

25 aug.- Een zondagmorgen als altijd. Het dorp is nog in rust. Een wandelaar, wat enthousiaste fietsers en een hardloper. Verder niks.Toch hoor ik al op de hoek bij De Haas het geluid van vegende bezems.Op de plek waar  Lees verder

[Kijk op Laren]

Hoe zou Annie Schrijer-Pierik dat nou opgelost hebben?

13 aug.- Dat vroeg ik mij afgelopen weekeinde af, toen ik een gesprek aan het uitwerken was, dat ik kort geleden had met  Dirk Jan Hildebrand.Inzet was het op voorhand al té leuke Foodtruck Festival van Le Bocque. Maar zeker ook over  Lees verder

[Het weer in Laren]

31°Czo
31°Cma
26°Cdi
22°Cwo

[Opinie]

Narcostaat

19 aug.- Nederlandse jongeren nemen grote risico’s door op festivals in het buitenland drugs te gebruiken of te verkopen, meldt de Telegraaf.  In tegenstelling tot het lankmoedige Nederland, wordt in andere landen namelijk wel streng  Lees verder

[Nieuws uitzendingen]

  • Bekijk video beelden van de NOS op nos.nl
  • Bekijk video beelden op RTV NH
  • Bekijk video beelden op de website van Radio 6 FM TV

[Schetsen van Laren]

Bol an 81

21 aug.-  De afgelopen week trok ik weer eens mijn wandelschoenen aan voor een ‘retourtje’ Lage Vuursche. Ik was vooral benieuwd naar de bloeiende heide en of er al iets te plukken viel van de bramenstru  Lees verder

[Volg Larens Behoud op]