Goois Natuurreservaat: 6 voetbalvelden in vlammen opgegaan

11 apr.- Gisteravond, maandag 8 april ontstond rond 19:00 uur in het natuurgebied de Laapersheide, onderdeel van het Goois Natuurreservaat, heidebrand. Dit is de eerste grote heidebrand in Nederland van dit jaar. 

Ruim drie hectare heide -omgerekend ongeveer de oppervlakte van 6 voetbalvelden- is in vlammen opgegaan. Hoe de brand kon ontstaan is niet duidelijk. 

We zijn ontzettend dankbaar voor de inzet en adequate optreden van de brandweer en andere hulpdiensten. Gelukkig zijn er geen gewonden gevallen en is de brand niet overgeslagen naar het bos. 
Met regelmaat wordt er geoefend voor degelijke situaties. Dit heeft gisteren duidelijk zijn nut bewezen.

Onze regiobeheerder Rob Rossel was als eerste ter plaatse nadat de melding van de brand binnenkwam. Al snel volgden 12 brandweerwagens van 5 brandweerkazernes uit de regio Gooi en Vechtstreek en Utrecht. 

Mede door de grote droogte afgelopen zomer, waardoor een deel van de heideplanten sterk uitgedroogd is greep het vuur snel om zich heen. De brandweer heeft met man en macht gewerkt om de brand onder controle te krijgen. Politie en GGD verleenden waar nodig assistentie. Rond 21:00 uur was de brand onder controle en kon de schade worden verkend. 

Grote dieren zoals reeën, hazen en konijnen hebben zichzelf naar verwachting in veiligheid kunnen brengen. Omdat dit gebied niet begraasd wordt was er geen gevaar voor onze koeien en schapen.

De heide zal zichzelf in de loop van de tijd herstellen. Dit duurt uiteraard even, maar hopelijk zien we in de zomer weer groen ontstaan op deze nu zwartgeblakerde plek. 

Het gebied blijft gewoon toegankelijk voor publiek.Bron en foto: GNR

Ga terug

Publicatie datum: 11-4-2019

[Laren in beeld]

[Column]

Geknoei met de Brink

1 juni.- Alweer bijna 5 jaar geleden nam Larens Behoud het initiatief. Er moest eindelijk wat gebeuren met de Brink. Want wie er langs rijdt of fietst geniet van het plaatje, maar vertoef je erop dan schrik je van  Lees verder

[Kijk op Laren]

Ineens wist ik.

3 juni.- Ineens wist ik.Of wist ik het weer.Mark Rothko.De eerste wolken maakten een typisch Nederlands einde aan een prachtige zomerse dag in Laren. Misschien dat het de overgang was of een plotseling gevoel van betrekkelijkheid.Maar daar was hij  Lees verder

[Het weer in Laren]

14,5°Cdo
13,5°Cvr
15,5°Cza
17°Czo

[Opinie]

De tegenpartij

24 mei.-  De fijnste mensen, in ieder geval de meest interessante mensen, zijn zij die pertinent, en vooral vooraf, overal tegen zijn. Een zaaltje vol met positieve mensen is dodelijk; klotsende oksels, plaatsvervangende schaamte e  Lees verder

[Nieuws uitzendingen]

  • Bekijk video beelden van de NOS op nos.nl
  • Bekijk video beelden op RTV NH
  • Bekijk video beelden op de website van Radio 6 FM TV

[Schetsen van Laren]

Bol an 72

20 juni.- Enigszins verscholen aan de Kleine Brink ligt café ‘De Bijenkorf, ‘s avonds door een honderdtal 14 volt lampjes aangeduid als “cafe De byenkorf”.  Op maandag en dinsdag gesloten, de overige dagen open tussen 16.00 uur en 01.00 uur. W  Lees verder

[Volg Larens Behoud op]