Goois Natuurreservaat: 6 voetbalvelden in vlammen opgegaan

11 apr.- Gisteravond, maandag 8 april ontstond rond 19:00 uur in het natuurgebied de Laapersheide, onderdeel van het Goois Natuurreservaat, heidebrand. Dit is de eerste grote heidebrand in Nederland van dit jaar. 

Ruim drie hectare heide -omgerekend ongeveer de oppervlakte van 6 voetbalvelden- is in vlammen opgegaan. Hoe de brand kon ontstaan is niet duidelijk. 

We zijn ontzettend dankbaar voor de inzet en adequate optreden van de brandweer en andere hulpdiensten. Gelukkig zijn er geen gewonden gevallen en is de brand niet overgeslagen naar het bos. 
Met regelmaat wordt er geoefend voor degelijke situaties. Dit heeft gisteren duidelijk zijn nut bewezen.

Onze regiobeheerder Rob Rossel was als eerste ter plaatse nadat de melding van de brand binnenkwam. Al snel volgden 12 brandweerwagens van 5 brandweerkazernes uit de regio Gooi en Vechtstreek en Utrecht. 

Mede door de grote droogte afgelopen zomer, waardoor een deel van de heideplanten sterk uitgedroogd is greep het vuur snel om zich heen. De brandweer heeft met man en macht gewerkt om de brand onder controle te krijgen. Politie en GGD verleenden waar nodig assistentie. Rond 21:00 uur was de brand onder controle en kon de schade worden verkend. 

Grote dieren zoals reeën, hazen en konijnen hebben zichzelf naar verwachting in veiligheid kunnen brengen. Omdat dit gebied niet begraasd wordt was er geen gevaar voor onze koeien en schapen.

De heide zal zichzelf in de loop van de tijd herstellen. Dit duurt uiteraard even, maar hopelijk zien we in de zomer weer groen ontstaan op deze nu zwartgeblakerde plek. 

Het gebied blijft gewoon toegankelijk voor publiek.Bron en foto: GNR

Ga terug

Publicatie datum: 11-4-2019

[Laren in beeld]

[Column]

Dichtbij voor onze inwoners

17 apr.- Voor wie het bericht nog niet heeft gelezen, de gemeente Laren beschikt sinds 5 april weer over een Advies & Informatiepunt voor vragen over zorg en welzijn. Bewoners met vragen hierover, zoals over huishoudelijke onder-steuning, kunnen hier persoonlijk t  Lees verder

[Kijk op Laren]

Wist u dat

19 apr.- Op de zijtak in mooi Laren Staat een prachtige Saksische boerderij uit 1630 Sinds 1957 is daar een steenhouwerij gevestigd Jeroen Kuyer heeft het oude ambacht met zijn werk een nieuwe kans gegeven. Hij beheerst dit oude ambacht in al zijn facetten wat niet veel steenhouwers nog kunnen zeggen   Lees verder

[Het weer in Laren]

24°Cma
19,5°Cdi
15,5°Cwo
11,5°Cdo

[Opinie]

Gooi- en Eemlander Opinie: burgemeesters kijken weg en dat is zorgelijk

31 mrt.- Waar het gaat om de echte criminaliteitscijfers draaien de burgemeesters van de grootste gemeente in deze regio (Pieter Broertjes, Hilversum) en een van de kleinste (Rinske Kruisinga, Laren) om de hete brei heen. Naar buiten toe weigeren ze de koe bij de hoorns te vatten. Daarmee doen ze in feite mee aan wat  Lees verder

[Nieuws uitzendingen]

  • Bekijk video beelden van de NOS op nos.nl
  • Bekijk video beelden op RTV NH
  • Bekijk video beelden op de website van Radio 6 FM TV

[Schetsen van Laren]

Bol an 63

18 apr.-  Mijn vrouw Annemarie en ik zaten jaren geleden in Nick Vollebregt’s eetcafé aan een zespersoons-tafel met naast ons een onbekend echtpaar. Tussen hen en ons in aan beide kanten een lege stoel. Terwijl we na de escargots wachtten op het  Lees verder

[Volg Larens Behoud op]