Huis van 'samengesteld gezin' bevalt ook bibliotheekmedewerkers prima

23 febr.-  Het is van de daken geschreeuwd: De Hilt en de Bibliotheek Gooi en meer, vestiging Eemnes, gaan samen verder in het Huis van Eemnes. Inmiddels weten velen de weg naar de Noordersingel 4 te vinden. Wanneer je er ook komt: er is altijd reuring. En dát is wat er in de 'tweede huiskamer van Eemnes' moet gebeuren. Het is tenslotte een plek waar iedereen kan binnenlopen; voor een kop koffie, het lenen van een boek, studie, theaterbezoek, sport of deelname aan één van de talloze activiteiten. Het miljoenenonderkomen blijkt 'een schot in de roos'.

Eén van de kinderziekten in het 'huis' was het internet via KPN en Ziggo. Het blijken logge en trage organisaties, maar dat probleem lijkt nu opgelost. De gebruikers hebben daar wel hinder van ondervonden, want zij konden geen gebruik maken van wifi. Gelukkig werkte middels een noodoplossing wel de inlever- en uitleenapparatuur. "Aan de voorkant was alles picobello in orde", zegt Henriëtte Pluim, coördinator dagelijkse werkzaamheden voor de bibliotheek in het Huis van Eemnes. Zij vertelt ook dat de huidige bibliotheekomgeving een fiks aantal nieuwe leden heeft opgeleverd.
De twee culturen, De Hilt en de Bibliotheek Gooi en meer, lijken het goed met elkaar te kunnen vinden. Grappend praten Pluim en haar collega Heidi Dijkstra over een 'familie in oprichting' en 'een samengesteld gezin'. "De uitdaging wordt door iedereen opgepakt en we leren van elkaar", zegt Dijkstra. De medewerkers hebben veel energie gestopt in de teamdagen voorafgaande aan de samensmelting. "En dat komt er nu uit", aldus Dijkstra. "Mensen willen hier graag werken."

Lummelen

De bibliotheek is compleet geïntegreerd in het Huis van Eemnes. Overal waar je kijkt of zit, staan of liggen boeken en tijdschriften. Door een vernieuwde vorm van presenteren van overigens nagenoeg dezelfde boekencollectie - "we hebben wel een paar mooie dingen erbij gekocht", aldus Dijkstra - lijkt het of de bibliotheek veel meer in huis heeft dan ze al had. "We hebben gekozen voor een frontale in plaats van kaftpresentatie", vertellen de dames. Door de kaft van het boek te laten zien, worden leden vaker verrast en is de keuze nóg sneller gemaakt. "Maar we zijn meer dan alleen boeken. De bibliotheek is veel inhoudelijker geworden. Er is hier van alles te beleven en te halen. We vinden het leuk om te vernieuwen. Noodzakelijk ook, omdat de wereld om ons heen constant verandert. Iedereen is welkom bij ons. Dat was altijd al zo, maar hier mag en kun je nu ook lummelen en niks doen."

Ontmoeting en debat

Pluim en Dijkstra genieten ook van de ontwikkeling dat het Huis van Eemnes écht een plek is voor ontmoeting en debat. "Gezinnen spreken hier met elkaar af en het gebeurt ook dat oma dan nog even aanschuift." Maar er vinden ook ontmoetingen plaats tussen diverse - voor elkaar nieuwe - doelgroepen. De bibliotheekmedewerkers merken dat het contact tussen allerlei soorten mensen beter en sneller gaat. "En hun verblijfsduur is ook langer", hebben ze geconstateerd.

Vooruitstrevend

De collega's zijn trots op hun vooruitstrevende bibliotheek. Daarom vinden ze het ook leuk om met thema's zoals duurzaamheid aan de slag te gaan. Ook scholen komen graag naar de bibliotheek. Niet alleen om bij hun leerlingen het leesplezier te vergroten, maar ook voor andere educatieve doeleinden, zoals digitale vaardigheden. Zij kunnen ook gebruik maken van het podium op de trap.
Pluim vertelt opgetogen dat het LeerWerkHuis, dat plek biedt aan mensen met bijvoorbeeld een afstand tot de arbeidsmarkt, gereclasseerden en reïntegranten, maar ook aan stagiaires en vrijwilligers, nu al vruchten afwerpt. "Er zijn al twee mensen doorgestroomd naar betaald werk", zegt Pluim trots.
Vanmiddag 19 februari om twee uur wordt het Bieblab geopend. Tot en met 24 juni kunnen jong en oud elke woensdag van 14.00 tot 17.00 uur komen experimenteren met de toekomst en de nieuwste (digitale) technologieën ontdekken. Er zijn veel leuke dingen zoals robotjes, Virtual Reality, een 3D-printer en laptops om te programmeren.

CoderDojo

Op 22 februari, 21 maart en 18 april van 14.00 tot 16.00 uur is er CoderDojo. Hierbij leren kinderen van 7 tot en met 17 jaar programmeren. Bijvoorbeeld websites bouwen, apps ontwikkelen, programma's maken en games maken. CoderDojo maakt leren programmeren een leuke en sociale ervaring in de bibliotheek. Deelname aan de deze activiteiten is gratis. Daarnaast worden er regelmatig (kinder)films gedraaid en kindervoorstellingen gegeven.

Serviceplein

Op donderdag 26 maart opent het Serviceplein, waar verschillende organisaties zoals de Budgetcoach, de Vrijwilligerscentrale, Seniorweb en de gebiedsmanager Eemnes hun spreekuur houden.

 

Bron: Laarder Courant de Bel

  

 Ga terug

Publicatie datum: 23-2-2020

[Laren in beeld]

[Column]

Zorg voor elkaar en Laren

23 mrt.- Beste leden van Larens behoud  Namens mijn mede bestuursleden Ineke, Frank, Leon en Leo spreek ik allereerst de hoop uit dat het jullie en jullie dierbaren goed gaat in deze bizarre tijd. En dat het stringent houden aan de RIVM richtlijnen voor ons allen mag leiden tot het ontsnappen  Lees verder

[Kijk op Laren]

Beste steunfractieleden van Larens Behoud

1 apr.- Beste Steunfractieleden,   Het zijn bizarre tijden. De wereld is deels op slot, tot stilstand gekomen, en helaas hebben we in Laren ook zieken te betreuren en zijn er mensen overleden aan het coronavirus. Dat alles raakt ons zeer. Via de app en op andere wijzen zijn onze wethouders en onze fractie op  Lees verder

[Het weer in Laren]

3°Cza
3°Czo
9°Cma
11,5°Cdi

[Opinie]

Italie ,zieligste jongetje van de klas

1 apr.-De man op de foto is Guiseppe Conte, sinds 1 juni 2018 de 58e premier van Italië. Deze week waste hij Nederland de oren omdat we niet onmiddellijk akkoord gaan met het voorstel de portemonnee te trekken om de Italiaanse economie te redden nu die door de Coronacrisis onder zware druk staat. Nederland wil eerst garanties dat het land nou eens eindelijk financieel orde op zaken stelt, ze  Lees verder

[Nieuws uitzendingen]

  • Bekijk video beelden van de NOS op nos.nl
  • Bekijk video beelden op RTV NH
  • Bekijk video beelden op de website van Radio 6 FM TV

[Schetsen van Laren]

Bol an 113

1 apr.-Dit kan er ook nog wel bij, moet de Singer-directie gedacht hebben toen maandagochtend bleek  – bizar, op de geboortedag van de beroemde schilder– een Van Gogh uit het museum was gejat. Het van het Groninger Museum geleende werk ‘Lentetuin’ (1884) schilderde Vincent  Lees verder

[Volg Larens Behoud op]