Kasteeltuin in bloei

19 juli.-Tot en met 1 september 2019 komen bezoekers van Rijksmuseum Muiderslot meer te weten over de historische tuinen die het kasteel omringen. Er zijn activiteiten voor jong en oud waarin tuinieren, kruiden, planten, vruchten, bloemen en (vergeten) groenten een hoofdrol spelen. De vele vrijwilligers die dagelijks de tuinen onderhouden worden bovendien extra in het zonnetje gezet.

Vrijwilligers en heilige boontjes 
Rondom het Muiderslot liggen unieke tuinen die voor het eerst zijn aangelegd in de 17e eeuw. Met de opbrengst uit de tuinen zijn eeuwenlang in het kasteel de heerlijkste maaltijden bereid. En nog steeds leveren de tuinen elk jaar een rijke oogst op. De tuinen worden liefdevol en deskundig verzorgd door tientallen vrijwilligers. Van maandag tot en met zaterdag geven zij nieuwsgierige bezoekers graag tekst en uitleg. Hoe zien heilige boontjes er uit? Bestaan er echt zwarte tomaten? Wat is het bleken van groenten? Welke geneeskrachtige werking hebben kruiden? Kom langs, stel uw vragen en leer de ins en outs van 17e-eeuws tuinieren.

Activiteiten voor jong en oud 
Tussen 8 april en 1 september 2019 vinden regelmatig activiteiten plaats in of rondom de kasteeltuinen. Zo zijn er workshops voor jong en oud, waarin geknutseld, gedanst of geproefd kan worden. Ook zijn er regelmatig rondleidingen door de tuinen. Tuinconservator Henk Boers verzorgt regelmatig speciale rondleidingen door tuin en vesting. De vestingwerken rondom het Muiderslot maken immers deel uit van de Stelling van Amsterdam, UNESCO Werelderfgoed. Conservator Yvonne Molenaar leidt bezoekers ook regelmatig rond door de tuinen. Zij legt daarbij de link tussen binnen en buiten: de heerlijkheden die in de slotkeuken werden bereid met ingrediënten uit de kasteeltuinen. Aansluitend verzorgt zij een korte demonstratie bloemschikken naar 17e-eeuws voorbeeld.

Tuinrondleidingen 
Er zijn tussen mei en oktober 2019 regelmatig op zondagmiddag tuinrondleidingen onder leiding van tuinconservator Henk Boers of conservator Yvonne Molenaar. Meld u aan, wandel mee en laat u verrassen door de bijzondere verhalen over tuin, vesting, heilige boontjes, zwarte tomaten, vergeten groenten, eetbare bloemen en meer. Meer informatie en  data van de tuinrondleidingen.

Meer activiteiten voor jong en oud
Regelmatig zij er ook in de tuinen extra activiteiten voor kinderen: Kids in het kasteel. En natuurlijk is er ook tijdens de schoolvakanties weer van alles te beleven. Bekijk hier het overzicht van alle evenementenen podiumactiviteiten in 2019.

Hedendaagse kunstenaars
Er is in voorjaar en zomer ook werk te zien van hedendaagse kunstenaars. Zo portretteerde Roderik Rotting onlangs alle bloemenvrijwilligers van het Muiderslot. Zij verfraaien de museumzalen met bloemen, takken, blaadjes, kruiden en vruchten uit de kasteeltuinen. Alle versieringen zijn gebaseerd op de 17e-eeuwse bloemsierkunst. Rotting fotografeerde de vrijwilligers tijdens hun werkzaamheden. Ook maakte hij een verstilde film over de tuinen van het Muiderslot. Zowel de fotoportretten als de film zullen in voorjaar en zomer van 2019 te zien in de kasteeltuin en in de kazemat. Ook zijn in het kasteel enkele hedendaagse bloemstillevens te zien van kunstenaar Bas Meeuws. Hij fotografeerde onlangs vier seizoenen lang de kasteeltuinen van Rijksmuseum Muiderslot. Uit al deze foto’s componeerde hij enkele unieke bloemstillevens geïnspireerd op de Hollandse bloemstillevens uit de Gouden Eeuw.

‘Kasteeltuin in bloei’ wordt mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds en het Prins Bernhard Cultuurfonds. Het Mondriaan Fonds droeg middels het experimenteerreglement bij aan het honorarium van de kunstenaars Roderik Rotting en Bas Meeuws. 
Ga terug

Publicatie datum: 19-7-2019

[Laren in beeld]

[Column]

IJspret

12 nov.- De dagen worden weer korter en donkerder, de temperatuur daalt; dan weet je dat het er weer aan zit te komen... “Winter Village” de ijsbaan in Laren, een jaarlijks terugkomend evenement op de Bri  Lees verder

[Kijk op Laren]

Door De Bank Genomen

17 nov.- “Wat een fantastisch en spontaan initiatief vanuit betrokken dorpelingen o.a Ineke van Vaassen, Bettie Bruins, Antoinetty vd Brink, Herold van d Berg en Wim Jordaan.De voorbereidingen van het open atelier waar 10 lokale kunstenaars hun werk tonen zijn in volle ga  Lees verder

[Het weer in Laren]

9°Cvr
9°Cza
10°Czo
9°Cma

[Opinie]

Dilemma

28 nov.- Bij alle gesprekken over duur- zaamheid lopen we steeds meer tegen keuzes aan. Kunnen we nog wel vliegen naar onze vakantiebe- stemming? Is de auto voor dit ritje echt noodzakelijk? Mogen we nog wel kerstverlichting in de boom hangen? Moeten we niet allemaal meer vegetarisch gaan eten? Dilemma’s! Voor het verlagen van de CO2-uitstoot zijn er twee spo- ren die tegelijkertijd bewandeld moeten worden: bespa- ren op het gebruik van energie en het opwekken van groene energie.Begin volgend jaar moet er een voorstel liggen waarin de regio Gooi- en Vechtstreek aangeeft hoe h  Lees verder

[Nieuws uitzendingen]

  • Bekijk video beelden van de NOS op nos.nl
  • Bekijk video beelden op RTV NH
  • Bekijk video beelden op de website van Radio 6 FM TV

[Schetsen van Laren]

Bol an 96

4 dec.- Een paar weken geleden kwamen we als ‘sponsorbrigade’ bij elkaar, drie oud-collegae met wie ik als producent samen heb gewerkt bij de ontwikkeling en vormgeving van commerciële televisie in Nederland.  Met een sjiek woord noemen ze dat non-spotcommunicatie. De collegialiteit van destijds  Lees verder

[Volg Larens Behoud op]