Landelijke politiek vaak bepalend bij stem Provinciale verkiezingen

8 febr.- Een op de drie Noord-Hollanders zegt nu al zeker te weten op welke partij ze bij de Provinciale Statenverkiezingen gaan stemmen. Voor de meeste mensen is echter niet de provinciale politiek maar de landelijke politiek leidend.

Met de Statenverkiezingen voor de deur heeft de provincie Noord-Holland het onderzoeksbureau Epiphaneia een onderzoek laten uitvoeren onder vijftienhonderd Noord-Hollanders.

Bijna zes op de tien deelnemers aan het onderzoek geven aan dat ze op 20 maart gaan stemmen, terwijl een op de tien Noord-Hollanders zegt zeker niet te gaan stemmen. Bij de verkiezingen in 2015 kwam overigens slechts 47 procent van de stemgerechtigden opdagen.

Dat de verkiezingen eraan zitten te komen, was bij 35 procent van de deelnemers niet bekend. De inwoners van de Gooi- en Vechtstreek zijn het beste op de hoogte. Daar weet zestig procent wanneer en waarvoor er verkiezingen zijn.

Uit het onderzoek blijkt dat de meeste mensen nog niet weten op welke partij ze gaan stemmen. In de meeste gevallen wordt er getwijfeld tussen twee partijen. Slechts 29 procent weet al zeker op welke partij ze gaan stemmen.

In veel gevallen is de landelijke politiek bepalend voor de keuze. Ruim de helft van de deelnemers zegt zich door de landelijke politiek te laten leiden. Voor slechts 27 procent is de provinciale politiek doorslaggevend.

Verkeer en vervoer, duurzaamheid en milieu en ruimtelijke ontwikkeling, water en bodem worden het vaakst genoemd als belangrijke thema’s. Al zijn er wel regionale verschillen. Zo vinden West-Friezen het thema economie en werk belangrijk en weegt natuur voor veel mensen in Zaanstreek en Waterland zwaar mee.

De landelijke televisie wordt als belangrijkste informatiebron genoemd voor de Statenverkiezingen door 36 procent van de ondervraagden. 33 procent laat weten zich vooral te laten informeren door regionale dagbladen, op de voet gevolgd door de landelijke dagbladen (31 procent). 20 procent zegt zich te laten informeren door social media.

Aan de verkiezingen in Noord-Holland doen vijftien partijen mee. Hieronder vier nieuwkomers.

De partijen DENK, Forum voor Democratie, NIDA en Code Oranje doen in Noord-Holland voor het eerst mee. Bron: Gooi en Eemlander
Ga terug

Publicatie datum: 8-2-2019

[Laren in beeld]

[Column]

Stop ermee!

14 febr.- Het is al weer enige tijd geleden dat ik wethouder Ruimtelijke Ordening was in Laren. Tussen 2006 en 2010 om precies te zijn. Een zaak die me nog helder voor de geest staat is het gigantische reclamedoek voor de mannenmodez  Lees verder

[Kijk op Laren]

De hut van Mie

12 febr.- De hut van Mie is nog steeds wereldberoemd in Laren en omstreken. Toch nog even het geheugen opfrissen want niet iedereen herinnert zich dat weetje nog. Het speelde een redelijk stukje voor de Tweede Wereldoorlog. Mie kreeg de hut bijna gratis, want  Lees verder

[Het weer in Laren]

7°Cma
12,5°Cdi
13°Cwo
9°Cdo

[Opinie]

Column Ton Verlind

12 febr.- Afgelopen weekend werd een deel van Nederland (een gebied van Dordrecht tot Groningen) wakker met een penetrante geur in de neus. Er bleek in Alblasserdam een tankwagen met petroleum onwel te zijn geworden en het lukte het vera  Lees verder

[Nieuws uitzendingen]

  • Bekijk video beelden van de NOS op nos.nl
  • Bekijk video beelden op RTV NH
  • Bekijk video beelden op de website van Radio 6 FM TV

[Schetsen van Laren]

Bol an 54

14 febr.- Met al die Majoor-en, Calis-en, Van den Brinks, Vossen en Smits, was het vroeger in Laren een wirwar van ‘wie is wie’ om families enigszins uit elkaar te houden. Vaak werd er een heel genealogisch rijtje afgewerkt. Wethouder Peter Calis herinnert zich: &lsquo  Lees verder

[Volg Larens Behoud op]