Landelijke politiek vaak bepalend bij stem Provinciale verkiezingen

8 febr.- Een op de drie Noord-Hollanders zegt nu al zeker te weten op welke partij ze bij de Provinciale Statenverkiezingen gaan stemmen. Voor de meeste mensen is echter niet de provinciale politiek maar de landelijke politiek leidend.

Met de Statenverkiezingen voor de deur heeft de provincie Noord-Holland het onderzoeksbureau Epiphaneia een onderzoek laten uitvoeren onder vijftienhonderd Noord-Hollanders.

Bijna zes op de tien deelnemers aan het onderzoek geven aan dat ze op 20 maart gaan stemmen, terwijl een op de tien Noord-Hollanders zegt zeker niet te gaan stemmen. Bij de verkiezingen in 2015 kwam overigens slechts 47 procent van de stemgerechtigden opdagen.

Dat de verkiezingen eraan zitten te komen, was bij 35 procent van de deelnemers niet bekend. De inwoners van de Gooi- en Vechtstreek zijn het beste op de hoogte. Daar weet zestig procent wanneer en waarvoor er verkiezingen zijn.

Uit het onderzoek blijkt dat de meeste mensen nog niet weten op welke partij ze gaan stemmen. In de meeste gevallen wordt er getwijfeld tussen twee partijen. Slechts 29 procent weet al zeker op welke partij ze gaan stemmen.

In veel gevallen is de landelijke politiek bepalend voor de keuze. Ruim de helft van de deelnemers zegt zich door de landelijke politiek te laten leiden. Voor slechts 27 procent is de provinciale politiek doorslaggevend.

Verkeer en vervoer, duurzaamheid en milieu en ruimtelijke ontwikkeling, water en bodem worden het vaakst genoemd als belangrijke thema’s. Al zijn er wel regionale verschillen. Zo vinden West-Friezen het thema economie en werk belangrijk en weegt natuur voor veel mensen in Zaanstreek en Waterland zwaar mee.

De landelijke televisie wordt als belangrijkste informatiebron genoemd voor de Statenverkiezingen door 36 procent van de ondervraagden. 33 procent laat weten zich vooral te laten informeren door regionale dagbladen, op de voet gevolgd door de landelijke dagbladen (31 procent). 20 procent zegt zich te laten informeren door social media.

Aan de verkiezingen in Noord-Holland doen vijftien partijen mee. Hieronder vier nieuwkomers.

De partijen DENK, Forum voor Democratie, NIDA en Code Oranje doen in Noord-Holland voor het eerst mee. Bron: Gooi en Eemlander
Ga terug

Publicatie datum: 8-2-2019

[Laren in beeld]

[Column]

Dichtbij voor onze inwoners

17 apr.- Voor wie het bericht nog niet heeft gelezen, de gemeente Laren beschikt sinds 5 april weer over een Advies & Informatiepunt voor vragen over zorg en welzijn. Bewoners met vragen hierover, zoals over huishoudelijke onder-steuning, kunnen hier persoonlijk t  Lees verder

[Kijk op Laren]

Wist u dat

19 apr.- Op de zijtak in mooi Laren Staat een prachtige Saksische boerderij uit 1630 Sinds 1957 is daar een steenhouwerij gevestigd Jeroen Kuyer heeft het oude ambacht met zijn werk een nieuwe kans gegeven. Hij beheerst dit oude ambacht in al zijn facetten wat niet veel steenhouwers nog kunnen zeggen   Lees verder

[Het weer in Laren]

9°Cdo
13°Cvr
14,5°Cza
14°Czo

[Opinie]

Gooi- en Eemlander Opinie: burgemeesters kijken weg en dat is zorgelijk

31 mrt.- Waar het gaat om de echte criminaliteitscijfers draaien de burgemeesters van de grootste gemeente in deze regio (Pieter Broertjes, Hilversum) en een van de kleinste (Rinske Kruisinga, Laren) om de hete brei heen. Naar buiten toe weigeren ze de koe bij de hoorns te vatten. Daarmee doen ze in feite mee aan wat  Lees verder

[Nieuws uitzendingen]

  • Bekijk video beelden van de NOS op nos.nl
  • Bekijk video beelden op RTV NH
  • Bekijk video beelden op de website van Radio 6 FM TV

[Schetsen van Laren]

Bol an 63

18 apr.-  Mijn vrouw Annemarie en ik zaten jaren geleden in Nick Vollebregt’s eetcafé aan een zespersoons-tafel met naast ons een onbekend echtpaar. Tussen hen en ons in aan beide kanten een lege stoel. Terwijl we na de escargots wachtten op het  Lees verder

[Volg Larens Behoud op]