Landelijke politiek vaak bepalend bij stem Provinciale verkiezingen

8 febr.- Een op de drie Noord-Hollanders zegt nu al zeker te weten op welke partij ze bij de Provinciale Statenverkiezingen gaan stemmen. Voor de meeste mensen is echter niet de provinciale politiek maar de landelijke politiek leidend.

Met de Statenverkiezingen voor de deur heeft de provincie Noord-Holland het onderzoeksbureau Epiphaneia een onderzoek laten uitvoeren onder vijftienhonderd Noord-Hollanders.

Bijna zes op de tien deelnemers aan het onderzoek geven aan dat ze op 20 maart gaan stemmen, terwijl een op de tien Noord-Hollanders zegt zeker niet te gaan stemmen. Bij de verkiezingen in 2015 kwam overigens slechts 47 procent van de stemgerechtigden opdagen.

Dat de verkiezingen eraan zitten te komen, was bij 35 procent van de deelnemers niet bekend. De inwoners van de Gooi- en Vechtstreek zijn het beste op de hoogte. Daar weet zestig procent wanneer en waarvoor er verkiezingen zijn.

Uit het onderzoek blijkt dat de meeste mensen nog niet weten op welke partij ze gaan stemmen. In de meeste gevallen wordt er getwijfeld tussen twee partijen. Slechts 29 procent weet al zeker op welke partij ze gaan stemmen.

In veel gevallen is de landelijke politiek bepalend voor de keuze. Ruim de helft van de deelnemers zegt zich door de landelijke politiek te laten leiden. Voor slechts 27 procent is de provinciale politiek doorslaggevend.

Verkeer en vervoer, duurzaamheid en milieu en ruimtelijke ontwikkeling, water en bodem worden het vaakst genoemd als belangrijke thema’s. Al zijn er wel regionale verschillen. Zo vinden West-Friezen het thema economie en werk belangrijk en weegt natuur voor veel mensen in Zaanstreek en Waterland zwaar mee.

De landelijke televisie wordt als belangrijkste informatiebron genoemd voor de Statenverkiezingen door 36 procent van de ondervraagden. 33 procent laat weten zich vooral te laten informeren door regionale dagbladen, op de voet gevolgd door de landelijke dagbladen (31 procent). 20 procent zegt zich te laten informeren door social media.

Aan de verkiezingen in Noord-Holland doen vijftien partijen mee. Hieronder vier nieuwkomers.

De partijen DENK, Forum voor Democratie, NIDA en Code Oranje doen in Noord-Holland voor het eerst mee. Bron: Gooi en Eemlander
Ga terug

Publicatie datum: 8-2-2019

[Laren in beeld]

[Column]

Een lange, hete zomer

13 juli.- Elsevier heeft Laren op de tweede plaats gezet als fijnste plaats van Nederland om in te wonen.Het gemeentebestuur is daar met recht trots op, in het volle besef dat we dat allemaal s  Lees verder

[Kijk op Laren]

Hoe zou Annie Schrijer-Pierik dat nou opgelost hebben?

13 aug.- Dat vroeg ik mij afgelopen weekeinde af, toen ik een gesprek aan het uitwerken was, dat ik kort geleden had met  Dirk Jan Hildebrand.Inzet was het op voorhand al té leuke Foodtruck Festival van Le Bocque. Maar zeker ook over  Lees verder

[Het weer in Laren]

18°Czo
22,5°Cma
26°Cdi
27°Cwo

[Opinie]

Narcostaat

19 aug.- Nederlandse jongeren nemen grote risico’s door op festivals in het buitenland drugs te gebruiken of te verkopen, meldt de Telegraaf.  In tegenstelling tot het lankmoedige Nederland, wordt in andere landen namelijk wel streng  Lees verder

[Nieuws uitzendingen]

  • Bekijk video beelden van de NOS op nos.nl
  • Bekijk video beelden op RTV NH
  • Bekijk video beelden op de website van Radio 6 FM TV

[Schetsen van Laren]

Bol an 81

21 aug.-  De afgelopen week trok ik weer eens mijn wandelschoenen aan voor een ‘retourtje’ Lage Vuursche. Ik was vooral benieuwd naar de bloeiende heide en of er al iets te plukken viel van de bramenstru  Lees verder

[Volg Larens Behoud op]