Mannen domineren kandidatenlijsten Noord-Holland

14 febr.- De kandidatenlijsten voor de Provinciale Statenverkiezingen in Noord-Holland worden als vanouds gedomineerd door mannen. Net als in 2015 is slechts een derde van de kandidaten vrouw.

Enkele maanden geleden hield de Statenfractie van de PvdA nog een hartstochtelijk pleidooi voor de komst van een vrouwelijke opvolgster van toenmalig Commissaris van de Koning Johan Remkes. Het werd Arthur van Dijk en de PvdA heeft zelf als lijsttrekker Adnan Tekin naar voren geschoven als lijsttrekker, een man dus.

Drie vrouwen

Er zijn uitzonderingen. Bij D66 worden de eerste drie plaatsen op de kandidatenlijst ingevuld door vrouwen, met Ilse Zaal als lijsttrekker. En bij de Partij voor de Dieren is gekozen voor een gelijk aantal mannen en vrouwen op de lijst. De lijst van nieuwkomer Nida wordt gedomineerd door vrouwen (80 procent).

De ouderenpartijen laten een heel ander beeld zien. De combinatie 50Plus/Partij voor de Ouderen wordt weliswaar aangevoerd door een vrouw, maar 85 procent van de kandidaten is mannelijk, terwijl dat percentage bij de Ouderenpartij Noord-Holland (81 procent) niet veel lager is. Bij Forum voor Democratie is 86 procent man. Ook bij de VVD (72,4 procent), de PVV (73,3 procent), D66 (65,2 procent), de PvdA (66,7) en het CDA (62 procent) zijn de mannen veruit in de meerderheid.

Eerste tien

Als wordt gekeken naar de eerste tien personen op de kandidatenlijsten dan is het beeld wat genuanceerder. Bij D66, SP en CDA komt de verhouding tussen mannen en vrouwen dan uit op 50 procent. Bij de VVD en de PvdA is dan 60 procent man. Bij GroenLinks staan er bij de eerste tien zes vrouwen op de lijst.

De vijftien deelnemende partijen hebben in totaal 440 kandidaten voorgedragen voor de 55 zetels die er in Noord-Holland zijn te verdelen. Bij de vorige Statenverkiezingen waren dat er nog 460.

Vooral de VVD - op dit moment de grootste fractie in de Staten van Noord-Holland - stelt zich bescheiden op met maar 29 kandidaten. Het CDA en de ChristenUnie hebben maar liefst 50 kandidaten op de lijst staan, terwijl de kiezer bij D66 kan kiezen uit 46 kandidaten.

Andere partijen hadden kennelijk meer moeite om voldoende geschikte kandidaten te vinden. Zo doet de PVV het met 15 kandidaten, terwijl Nida slechts 5 personen op de lijst heeft staan.

Amsterdam is als vanouds hofleverancier van de kandidatenlijst. Dit jaar zijn 140 van de 440 kandidaten woonachtig in Amsterdam. Provinciehoofdstad Haarlem volgt met 20 kandidaten op zeer grote afstand, gevolgd door Zaandam (17) en Hilversum (14), Heerhugowaard (10) en Alkmaar (9).

De Ouderenpartij Noord-Holland heeft geen enkele Amsterdammer op de lijst staan. Daarentegen komt de helft van de kandidaten van de Partij voor de Dieren uit Amsterdam. En bij GroenLinks gaat het zelfs om 19 van de 33 kandidaten.

Bij de PVV is een vijfde van de kandidaten - inclusief lijsttrekker Marco Deen - afkomstig uit Zandvoort. De SP levert opvallend veel kandidaten uit Enkhuizen (5) en Purmerend (4). Forum voor Democratie en Denk hebben hun partijtoppers onderaan de lijst gezet. Nu woont Baudet nog in Amsterdam. Maar Farid Azarkan en Tunhan Kuzu van Denk wonen respectievelijk in Culemburg en Rotterdam.

De verkiezingen worden gehouden op 20 maart. Woensdag gaat de campagne officieel van start. De lijsttrekkers van de deelnemende partijen zullen tijdens een bijeenkomst op het provinciehuis de Stemwijzer invullen.

Bron: Gooi en Eemlander
Ga terug

Publicatie datum: 14-2-2019

[Laren in beeld]

[Column]

Nee!

20 mei.- Nee!''Als je dat zou doen, roept iedereen dat je een middelvinger opsteekt naar de zorg!''Of ze vragen zich openlijk af of niemand in jouw omgeving bezweken is aan het verwoestende virus.' De heftige reactie kwam na een avond wijn aan de lange tafel. In een moment van totale oprechth  Lees verder

[Activiteiten agenda Laren]

September

[19]

[Kijk op Laren]

Geen windturbines op de Gooise hei

20 mei. Wat moeten we toch aan met die provincie van ons? Enkele jaren geleden wilde de provincie ons Goois Natuur Reservaat (GNR) via de PWN inlijven wat vooral door Goois burgerverzet is voorkomen. Larens Behoud speelde daarin  daar een belangrijke rol. Het GNR bleef tenslotte zelfsta  Lees verder

[Het weer in Laren]

13°Cma
17,5°Cdi
18,5°Cwo
18,5°Cdo

[Opinie]

Opinie Het Parool: De wereld zou China moeten aanklagen wegens laakbaar gedrag

21 mei.- China beloofde beterschap na het Sars-virus, maar daar is weinig van terechtgekomen, schrijft Simone Eckhardt. In 2004 ontstond op een wildlife-markt in China het Sars-virus. De Chinese regering beloofde  Lees verder

[Nieuws uitzendingen]

  • Bekijk video beelden van de NOS op nos.nl
  • Bekijk video beelden op RTV NH
  • Bekijk video beelden op de website van Radio 6 FM TV

[Schetsen van Laren]

Bol an 120 Ria en Evert II

21 mei.- Wie destijds de auto op het grind achter de ketting bij ‘Oud Laren’ aan de Naarderstraat 39 parkeerde, wachtte  bij binnenkomst een ouderwetse sfeer in het café-petit restaurant van Ria en Evert’ waar op de menukaart – 4 gangen voor 20 euro- biefstuk met sla en appelmoes stond, vooraf gegaan door tomatensoep met balletjes in een zilmeta soepkom van Gero- ‘De Maggie staat op tafel’- en als nagerecht een toetje uit de koelkast van Albert Heijn met koffie toe.    Na hun verhuizing met een vrachtwagen van Blokker in december 2010 naar Rheden-, w  Lees verder

[Volg Larens Behoud op]