Miljoen euro verkwist aan nooit gebruikte sluis

15 febr.- Politieke verontwaardiging en verbazing over de opknapbeurt van meer dan één miljoen euro die de Blaricumse sluis nodig heeft. De schutsluis is nog nooit gebruikt, maar moet nu al voor een enorm bedrag worden gerenoveerd. De wethouder heeft iets uit leggen, vinden meerdere partijen.

"Het ziet er niet uit en zo oud is de sluis nog niet", zegt Carin Francken van D66 Blaricum. Dat klopt, want de Blaricumse Sluis is in 2012 feestelijk geopend door de burgemeester. Dat is één van de zeldzame keren dat er überhaupt een boot in de buurt is geweest van de sluis. De gemeente schrijft zelf dat de sluis nog nooit is gebruikt. 

De bouw voor de waterkering en sluis kostte in 2011 6,1 miljoen euro en is bedoeld voor de nieuwbouwwijk de Blaricummermeent. Die wijk is alleen nog steeds niet af. Francken: "De sluis is gewoon te vroeg gebouwd." Daarna is er nauwelijks meer naar omgekeken.

Constructiefout
In de zomer moet de sluis dan echt boten gaan doorlaten van en naar het Gooimeer, maar dan eerst nog wel extra geld in worden gepompt. Dat is het gevolg van een vernietigend inspectierapport over de veiligheid, achterstallig onderhoud en voortschrijdend inzicht over hoe vaak de sluis gaat worden gebruikt.

Ook blijken als gevolg van een constructiefout betonplaten te zijn scheefgezakt en dat kan zoveel jaar later niet meer op de bouwer worden verhaald. In totaal is de de rekening 1,2 miljoen, aanzienlijk meer dan de ingeschatte onderhoudskosten van 25.000 euro. 

'De pest over in'
Daarmee komen de kosten voor de sluis, voordat er überhaupt een boot doorheen kan, op 7,3 miljoen euro. De herstelkosten worden gedeeld door het Waterschap en de gemeente Blaricum. "Daar hebben wij goed de pest over in, want het is overheidsgeld", reageert Francken. D66 en ook andere partijen hebben vragen gesteld aan de verantwoordelijk wethouder.

De gemeente Blaricum laat weten dat de crisis op de woningmarkt de reden is dat de sluis zoveel later in gebruik   Bron: NH Nieuws/Gooi  Foto: Gemeete Blaricum
Ga terug

Publicatie datum: 15-2-2019

[Laren in beeld]

[Column]

Verlos ons van die wezenloze verkiezingsdebatten

16 mei.- Premier Rutte had zich op een verkiezingsbijeenkomst in ongemeen scherpe bewoordingen uitgelaten, zo zei de NOS-presentatrice in een vooraankondiging voor Het Journaal. Vol verwachting doorstond ik de terreur van de reclame om daarna kennis te nemen van de brainwave  Lees verder

[Kijk op Laren]

Oh, dat wist u/je al?

17 mei.- OH! DAT WIST U / JE AL ?De molen in Laren is prachtig gerestaureerdEn is al van het jaar  Lees verder

[Het weer in Laren]

12°Cma
12,5°Cdi
13,5°Cwo
14°Cdo

[Opinie]

Opinie: Keuzevrijheid van gemeenteraad Laren over toekomst Rabopand begrenzen gaat niet aan

13 mei.- Intrigerend is voor de neutrale toeschouwer de krachtmeting in Laren over het voormalige Rabobankpand aan de Burgemeester van Nispen tot Sevenaerstraat. De vraag die zich opdringt: welke rol speelt wethouder Ton Stam? De door de huidige eigenaar v  Lees verder

[Nieuws uitzendingen]

  • Bekijk video beelden van de NOS op nos.nl
  • Bekijk video beelden op RTV NH
  • Bekijk video beelden op de website van Radio 6 FM TV

[Schetsen van Laren]

Bol an 67

18 mei.-  Nog even en de 14eAtelierroute Laren opent de deuren van maar liefst 64 kunstenaars.  Als bezoeker kunt zich op 25 en 26 mei tussen 11.00 uur en 17.00 uur onderdompelen in  datgene wat 64 kunstenaars het afgelopen jaar niet  Lees verder

[Volg Larens Behoud op]