Optimisme over Nederland

14 sept.- Opnieuw economische groei, hoge werkgelegenheid en een staatsschuld die onder de vijftig procent duikt. De miljoenennota voor 2020 ademt optimisme, aldus de Telegraaf

De miljoenennota, die gisteren uitlekte, belooft drie miljard extra lastenverlichting en kondigt officieel een investeringsfonds aan dat het verdienvermogen van Nederland voor de langere termijn moet garanderen. „We verwachten dat 2020 het zevende jaar op rij is met economische groei,...........  ( Bron: Telegraaf )

 

 

  LEES HIER VERDERFikse impuls koopkrachtOok voorspellingen rond Prinsjesdagcijfers uitgelekt

De koopkracht stijgt volgend jaar naar verwachting aanzienlijk. Dat komt mede door de lastenverlichting voor burgers waar het kabinet op inzet.
Voor werkenden komt de koopkrachtstijging komend jaar uit op 2,4 procent. Mensen met een uitkering gaan er 1,2 procent op vooruit en gepensioneerden 1,1 procent. Een doorsnee huishouden krijgt er 2,1 procent koopkracht bij. Dat zijn de voorspellingen in de Macro Economische Verkenningen, onderdeel van de Prinsjesdagcijfers, die gisteren op straat kwam te liggen.


Hoewel de koopkrachtramingen onzeker zijn en in de afgelopen jaren in de praktijk tegenvielen, is de verwachting voor 2020 in elk geval veel positiever dan eerder werd geraamd. Het kabinet trekt nu namelijk structureel drie miljard uit voor lastenverlichting en dat zal een ieder volgens de doorrekening voelen in de portemonnee.


Het Centraal Planbureau (CPB) dacht, vanwege stijgende lonen en lagere voorspelde inflatie, in augustus al dat de koopkracht volgend jaar zou stijgen (gemiddeld 1,2 procent) als het kabinet helemaal niks aan het beleid zou veranderen op Prinsjesdag. 


Door dat toch te doen en te kiezen voor extra lastenverlichting voor burgers, is dat beeld volgens de rekenmeesters van het CPB dus positiever geworden. Daarnaast wordt komend jaar ook nog wat extra’s ’bij geplust’. Dit betekent dat de lastenverlichting voor burgers volgend jaar netto op 4,4 miljard euro uitkomt. Dit alles wordt onder meer betaald door de belasting voor bedrijven later en minder hard te verlagen dan eerder gepland.TweeverdienersTweeverdieners gaan er naar verwachting meer op vooruit (2,3 procent) dan alleenverdieners (2,2 procent) en alleenstaanden (1,7 procent). Een gezin mét kinderen krijgt er het meest bij (2,6 procent). En vooral bij de mensen die meer dan 38.000 euro verdienen stijgt de koopkracht.


De werkloosheid komt in 2020 naar verwachting uit op 3,5 procent van de beroepsbevolking, de overheidsschuld daalt naar 49,3 procent. 


De winstbelasting voor bedrijven daalt dus later en minder hard dan gepland, maar nog steeds worden de lasten voor het bedrijfsleven met 200 miljoen verlicht. De lastendruk daalt zo naar 38,8 procent in 2020. Dit jaar is dat nog 39,2 procent.


Eerder lekten al verschillende Prinsjesdagplannen en -cijfers uit. Zo verwacht het kabinet dat de zorgpremie iets stijgt. Die gaat naar verwachting van 115 naar 118 euro per maand.


De hogere zorgpremie is niet de enige financiële tegenvaller voor burgers die al uitlekte. Ook werd bekend dat de belastingaftrek voor zzp’ers wordt afgebouwd. Nu kunnen zelfstandigen bij de belastingaangifte nog automatisch ruim 7000 euro aftrekken van hun winst, dat wordt op termijn 5000.


Het kabinet investeert daarnaast, door de jaren heen opgeteld, twee miljard in de woningmarkt.DuurzaamOok wil Rutte III de akkoorden rond pensioen en klimaat in de praktijk omzetten, onder meer om bij te dragen ’aan een duurzaam Nederland en toekomstbestendig pensioenstelsel’.InvesteringsfondsHet veelbesproken investeringsfonds wordt nu ook officieel aangekondigd. Hoekstra schrijft in de miljoenennota: „Daarnaast zullen we de mogelijkheden onderzoeken om verder te investeren in onder meer innovatie, kennisontwikkeling en infrastructuur. We werken daarvoor contouren uit van een investeringsfonds dat voeding biedt aan verstandige investeringen ten bate van ons verdienvermogen op de lange termijn.”


Hoekstra benadrukt dat de uitgaven en andere maatregelen bewust bedoeld zijn om Nederland toekomstbestendig te maken. „Belastinggeld is niet van de politiek, het is van alle Nederlanders. Door daar zorgvuldig mee om te gaan en te blijven investeren in onze toekomst, werken we niet alleen aan de welvaart van Nederland nu, maar ook aan die van volgende generaties.”Ga terug

Publicatie datum: 14-9-2019

[Laren in beeld]

[Column]

Zelfstandigheid kan alleen maar als je je geld op orde hebt en samenwerkt met de buren

8 sept.- "Een erfgooier is nu eenmaal niet iemand die men op de tenen moet gaan staan, in casu in zijn rechten tekort moet doen. Dan verzet hij zich hevig, toont zich zolang koppig en onhandelbaar totdat hij verkregen heeft wa  Lees verder

[Kijk op Laren]

Een sterk dorp

7 sept.- De zomervakantie is voorbij, scholen zijn weer begonnen. Met een geslaagd eerste foodtruckfestival en een jubilerend traditioneel oogstfeest heeft Laren elkaar weer kunnen ontmoeten. Ook het politieke jaar gaat weer begonnen. Larens Behoud zal zich ook het komende jaar inzetten v  Lees verder

[Het weer in Laren]

12°Cwo
14,5°Cdo
15°Cvr
13°Cza

[Opinie]

Timo Smit

1 sept.- Een lantaarnpaal is niet links of rechts. Hij moet er wel of niet staan. En als hij er staat moet hij branden. Op pagina 92 van het boek "Erfgooiers geportretteerd" kijkt Laarder Timo Smit met een peinzende  Lees verder

[Nieuws uitzendingen]

  • Bekijk video beelden van de NOS op nos.nl
  • Bekijk video beelden op RTV NH
  • Bekijk video beelden op de website van Radio 6 FM TV

[Schetsen van Laren]

Bol an 89: De Singers

16 okt.-Waarom heeft het echtpaar Anna en William Singer, hun miljoenenvermogen honderd jaar geleden nooit aangewend om kunst te kopen van nu wereldberoemde schilders als Piet Mondriaan of Bart van der Leck die in Laren vlak bij hen om de hoek woonden. Had de zoon van de Pittsburghse staalmagnaat er geen oog voor? Was het hun behoudende, nogal zoet  Lees verder

[Volg Larens Behoud op]