Optimisme over Nederland

14 sept.- Opnieuw economische groei, hoge werkgelegenheid en een staatsschuld die onder de vijftig procent duikt. De miljoenennota voor 2020 ademt optimisme, aldus de Telegraaf

De miljoenennota, die gisteren uitlekte, belooft drie miljard extra lastenverlichting en kondigt officieel een investeringsfonds aan dat het verdienvermogen van Nederland voor de langere termijn moet garanderen. „We verwachten dat 2020 het zevende jaar op rij is met economische groei,...........  ( Bron: Telegraaf )

 

 

  LEES HIER VERDERFikse impuls koopkrachtOok voorspellingen rond Prinsjesdagcijfers uitgelekt

De koopkracht stijgt volgend jaar naar verwachting aanzienlijk. Dat komt mede door de lastenverlichting voor burgers waar het kabinet op inzet.
Voor werkenden komt de koopkrachtstijging komend jaar uit op 2,4 procent. Mensen met een uitkering gaan er 1,2 procent op vooruit en gepensioneerden 1,1 procent. Een doorsnee huishouden krijgt er 2,1 procent koopkracht bij. Dat zijn de voorspellingen in de Macro Economische Verkenningen, onderdeel van de Prinsjesdagcijfers, die gisteren op straat kwam te liggen.


Hoewel de koopkrachtramingen onzeker zijn en in de afgelopen jaren in de praktijk tegenvielen, is de verwachting voor 2020 in elk geval veel positiever dan eerder werd geraamd. Het kabinet trekt nu namelijk structureel drie miljard uit voor lastenverlichting en dat zal een ieder volgens de doorrekening voelen in de portemonnee.


Het Centraal Planbureau (CPB) dacht, vanwege stijgende lonen en lagere voorspelde inflatie, in augustus al dat de koopkracht volgend jaar zou stijgen (gemiddeld 1,2 procent) als het kabinet helemaal niks aan het beleid zou veranderen op Prinsjesdag. 


Door dat toch te doen en te kiezen voor extra lastenverlichting voor burgers, is dat beeld volgens de rekenmeesters van het CPB dus positiever geworden. Daarnaast wordt komend jaar ook nog wat extra’s ’bij geplust’. Dit betekent dat de lastenverlichting voor burgers volgend jaar netto op 4,4 miljard euro uitkomt. Dit alles wordt onder meer betaald door de belasting voor bedrijven later en minder hard te verlagen dan eerder gepland.TweeverdienersTweeverdieners gaan er naar verwachting meer op vooruit (2,3 procent) dan alleenverdieners (2,2 procent) en alleenstaanden (1,7 procent). Een gezin mét kinderen krijgt er het meest bij (2,6 procent). En vooral bij de mensen die meer dan 38.000 euro verdienen stijgt de koopkracht.


De werkloosheid komt in 2020 naar verwachting uit op 3,5 procent van de beroepsbevolking, de overheidsschuld daalt naar 49,3 procent. 


De winstbelasting voor bedrijven daalt dus later en minder hard dan gepland, maar nog steeds worden de lasten voor het bedrijfsleven met 200 miljoen verlicht. De lastendruk daalt zo naar 38,8 procent in 2020. Dit jaar is dat nog 39,2 procent.


Eerder lekten al verschillende Prinsjesdagplannen en -cijfers uit. Zo verwacht het kabinet dat de zorgpremie iets stijgt. Die gaat naar verwachting van 115 naar 118 euro per maand.


De hogere zorgpremie is niet de enige financiële tegenvaller voor burgers die al uitlekte. Ook werd bekend dat de belastingaftrek voor zzp’ers wordt afgebouwd. Nu kunnen zelfstandigen bij de belastingaangifte nog automatisch ruim 7000 euro aftrekken van hun winst, dat wordt op termijn 5000.


Het kabinet investeert daarnaast, door de jaren heen opgeteld, twee miljard in de woningmarkt.DuurzaamOok wil Rutte III de akkoorden rond pensioen en klimaat in de praktijk omzetten, onder meer om bij te dragen ’aan een duurzaam Nederland en toekomstbestendig pensioenstelsel’.InvesteringsfondsHet veelbesproken investeringsfonds wordt nu ook officieel aangekondigd. Hoekstra schrijft in de miljoenennota: „Daarnaast zullen we de mogelijkheden onderzoeken om verder te investeren in onder meer innovatie, kennisontwikkeling en infrastructuur. We werken daarvoor contouren uit van een investeringsfonds dat voeding biedt aan verstandige investeringen ten bate van ons verdienvermogen op de lange termijn.”


Hoekstra benadrukt dat de uitgaven en andere maatregelen bewust bedoeld zijn om Nederland toekomstbestendig te maken. „Belastinggeld is niet van de politiek, het is van alle Nederlanders. Door daar zorgvuldig mee om te gaan en te blijven investeren in onze toekomst, werken we niet alleen aan de welvaart van Nederland nu, maar ook aan die van volgende generaties.”Ga terug

Publicatie datum: 14-9-2019

[Laren in beeld]

[Column]

Fractievoorzitter Karel Loeff: Dromen over het Hart van Laren

27 mei.- Het Brinkhuis was dicht. We missen de ontmoeting. Het kopje koffie in het café, het gesprek met de vrijwilligers, de gastheren- en vrouwen van het Hart van Laren. We missen de films en de presentaties, de lezingen en de cursussen. Persoonlijk mis ik de blokken  Lees verder

[Activiteiten agenda Laren]

September

[19]

[Kijk op Laren]

Geen windturbines op de Gooise hei

20 mei. Wat moeten we toch aan met die provincie van ons? Enkele jaren geleden wilde de provincie ons Goois Natuur Reservaat (GNR) via de PWN inlijven wat vooral door Goois burgerverzet is voorkomen. Larens Behoud speelde daarin  daar een belangrijke rol. Het GNR bleef tenslotte zelfsta  Lees verder

[Het weer in Laren]

16°Cdo
11°Cvr
7,5°Cza
5°Czo

[Opinie]

Opinie Het Parool: De wereld zou China moeten aanklagen wegens laakbaar gedrag

21 mei.- China beloofde beterschap na het Sars-virus, maar daar is weinig van terechtgekomen, schrijft Simone Eckhardt. In 2004 ontstond op een wildlife-markt in China het Sars-virus. De Chinese regering beloofde  Lees verder

[Nieuws uitzendingen]

  • Bekijk video beelden van de NOS op nos.nl
  • Bekijk video beelden op RTV NH
  • Bekijk video beelden op de website van Radio 6 FM TV

[Schetsen van Laren]

Bol an 121

28 mei.-  Mijn verjaardag moesten we dit keer vieren binnen de regels van ‘het nieuwe normaal’. Hetgeen uiteindelijk resulteerde in een Hemelvaartsdag - op de luid zingende merel na – &ls  Lees verder

[Volg Larens Behoud op]