Prominent GroenLinks-politicus vervolgd voor 'gijzelingsuitspraak'

12 febr.- Het Openbaar Ministerie (OM) gaat voormalig GroenLinks-fractievoorzitter van Bloemendaal, Meindert Fennema vervolgen voor smaad. Hij beweerde in maart vorig jaar in een NPO Radio 1-programma dat de burgemeester van Bloemendaal in zijn eigen werkkamer was opgesloten door drie Bloemendalers. 

De vervolging van Fennema, een prominent GroenLinkser en emeritus hoogleraar aan de UvA, volgt op uitspraken in een radio-programma van Jort Kelder. In de uitzending van 'dr. Kelder en Co' op 3 maart 2018 zegt Fennema: "Ik geloof twee weken geleden, is de burgemeester van Bloemendaal opgesloten in zijn eigen kamer door leden van de partij Hart voor Bloemendaal." 

Lees ook: Aangifte van laster na vermeende gijzeling Bloemendaalse burgemeester 

Fennema omschreef de 'daders' zodanig, dat af te leiden was dat het ging om raadslid van Hart voor Bloemendaal Marielys Roos, haar man Peter Roos en kandidaat-raadslid Rob Slewe. Daarop nam Kelder het woord 'gijzeling' in de mond, dat niet werd weersproken door Fennema.

Weg versperd
De uitspraken kwamen op een politiek gevoelig moment, omdat enkele weken later de gemeenteraadsverkiezingen waren. Advocate Bénédicte Ficq deed aangifte van smaad, omdat haar cliënt (Rob Slewe, red.) "door zijn omgeving werd aangesproken op de grove beschuldigingen geuit door Fennema. Dit levert cliënt grote schade op, op zowel privé als ook op politiek niveau". Ook Roos deed aangifte.

Lees ook: Burgemeester Bloemendaal over 'gijzeling': "Beslist onaangenaam" 

Burgemeester Elbert Roest liet direct na de uitzending al weten zich niet te herkennen in de opmerkingen van Meindert Fennema. Later verklaarde hij dat het gesprek 'beslist onaangenaam' was geweest en dat één van de drie personen hem de weg versperde toen hij de kamer wilde verlaten. 

Burgemeester horen
Rob Slewe is samen met zijn broer al jaren in conflict met de gemeente over verbouwingen en herinrichting van hun landgoed. Toen Meindert Fennema aantrad als raadslid voor GroenLinks verergerden de verhoudingen. Hij uitte zich al eerder in publicaties negatief over de broers Slewe.

De politie heeft bijna een jaar lang onderzoek gedaan en alle betrokken partijen zijn gehoord. Nu is het dossier overgedragen aan het Openbaar Ministerie en tot vervolging besloting. 
 
Meindert Fennema laat weten de 'rechtszaak met vertrouwen tegemoet te zien'. "Ik wil het drietal van Hart voor Bloemendaal wel onder ede horen. En dan kan de burgemeester ook getuigen." 
 
Wanneer de rechtszaak is, is nog niet bekend.  Bron: NH Nieuws
 Ga terug

Publicatie datum: 12-2-2019

[Laren in beeld]

[Column]

Dichtbij voor onze inwoners

17 apr.- Voor wie het bericht nog niet heeft gelezen, de gemeente Laren beschikt sinds 5 april weer over een Advies & Informatiepunt voor vragen over zorg en welzijn. Bewoners met vragen hierover, zoals over huishoudelijke onder-steuning, kunnen hier persoonlijk t  Lees verder

[Kijk op Laren]

Wist u dat

19 apr.- Op de zijtak in mooi Laren Staat een prachtige Saksische boerderij uit 1630 Sinds 1957 is daar een steenhouwerij gevestigd Jeroen Kuyer heeft het oude ambacht met zijn werk een nieuwe kans gegeven. Hij beheerst dit oude ambacht in al zijn facetten wat niet veel steenhouwers nog kunnen zeggen   Lees verder

[Het weer in Laren]

9°Cdo
13°Cvr
14,5°Cza
14°Czo

[Opinie]

Gooi- en Eemlander Opinie: burgemeesters kijken weg en dat is zorgelijk

31 mrt.- Waar het gaat om de echte criminaliteitscijfers draaien de burgemeesters van de grootste gemeente in deze regio (Pieter Broertjes, Hilversum) en een van de kleinste (Rinske Kruisinga, Laren) om de hete brei heen. Naar buiten toe weigeren ze de koe bij de hoorns te vatten. Daarmee doen ze in feite mee aan wat  Lees verder

[Nieuws uitzendingen]

  • Bekijk video beelden van de NOS op nos.nl
  • Bekijk video beelden op RTV NH
  • Bekijk video beelden op de website van Radio 6 FM TV

[Schetsen van Laren]

Bol an 63

18 apr.-  Mijn vrouw Annemarie en ik zaten jaren geleden in Nick Vollebregt’s eetcafé aan een zespersoons-tafel met naast ons een onbekend echtpaar. Tussen hen en ons in aan beide kanten een lege stoel. Terwijl we na de escargots wachtten op het  Lees verder

[Volg Larens Behoud op]