Prominent GroenLinks-politicus vervolgd voor 'gijzelingsuitspraak'

12 febr.- Het Openbaar Ministerie (OM) gaat voormalig GroenLinks-fractievoorzitter van Bloemendaal, Meindert Fennema vervolgen voor smaad. Hij beweerde in maart vorig jaar in een NPO Radio 1-programma dat de burgemeester van Bloemendaal in zijn eigen werkkamer was opgesloten door drie Bloemendalers. 

De vervolging van Fennema, een prominent GroenLinkser en emeritus hoogleraar aan de UvA, volgt op uitspraken in een radio-programma van Jort Kelder. In de uitzending van 'dr. Kelder en Co' op 3 maart 2018 zegt Fennema: "Ik geloof twee weken geleden, is de burgemeester van Bloemendaal opgesloten in zijn eigen kamer door leden van de partij Hart voor Bloemendaal." 

Lees ook: Aangifte van laster na vermeende gijzeling Bloemendaalse burgemeester 

Fennema omschreef de 'daders' zodanig, dat af te leiden was dat het ging om raadslid van Hart voor Bloemendaal Marielys Roos, haar man Peter Roos en kandidaat-raadslid Rob Slewe. Daarop nam Kelder het woord 'gijzeling' in de mond, dat niet werd weersproken door Fennema.

Weg versperd
De uitspraken kwamen op een politiek gevoelig moment, omdat enkele weken later de gemeenteraadsverkiezingen waren. Advocate Bénédicte Ficq deed aangifte van smaad, omdat haar cliënt (Rob Slewe, red.) "door zijn omgeving werd aangesproken op de grove beschuldigingen geuit door Fennema. Dit levert cliënt grote schade op, op zowel privé als ook op politiek niveau". Ook Roos deed aangifte.

Lees ook: Burgemeester Bloemendaal over 'gijzeling': "Beslist onaangenaam" 

Burgemeester Elbert Roest liet direct na de uitzending al weten zich niet te herkennen in de opmerkingen van Meindert Fennema. Later verklaarde hij dat het gesprek 'beslist onaangenaam' was geweest en dat één van de drie personen hem de weg versperde toen hij de kamer wilde verlaten. 

Burgemeester horen
Rob Slewe is samen met zijn broer al jaren in conflict met de gemeente over verbouwingen en herinrichting van hun landgoed. Toen Meindert Fennema aantrad als raadslid voor GroenLinks verergerden de verhoudingen. Hij uitte zich al eerder in publicaties negatief over de broers Slewe.

De politie heeft bijna een jaar lang onderzoek gedaan en alle betrokken partijen zijn gehoord. Nu is het dossier overgedragen aan het Openbaar Ministerie en tot vervolging besloting. 
 
Meindert Fennema laat weten de 'rechtszaak met vertrouwen tegemoet te zien'. "Ik wil het drietal van Hart voor Bloemendaal wel onder ede horen. En dan kan de burgemeester ook getuigen." 
 
Wanneer de rechtszaak is, is nog niet bekend.  Bron: NH Nieuws
 Ga terug

Publicatie datum: 12-2-2019

[Laren in beeld]

[Column]

Stop ermee!

14 febr.- Het is al weer enige tijd geleden dat ik wethouder Ruimtelijke Ordening was in Laren. Tussen 2006 en 2010 om precies te zijn. Een zaak die me nog helder voor de geest staat is het gigantische reclamedoek voor de mannenmodez  Lees verder

[Kijk op Laren]

De hut van Mie

12 febr.- De hut van Mie is nog steeds wereldberoemd in Laren en omstreken. Toch nog even het geheugen opfrissen want niet iedereen herinnert zich dat weetje nog. Het speelde een redelijk stukje voor de Tweede Wereldoorlog. Mie kreeg de hut bijna gratis, want  Lees verder

[Het weer in Laren]

7°Cma
12,5°Cdi
13°Cwo
9°Cdo

[Opinie]

Column Ton Verlind

12 febr.- Afgelopen weekend werd een deel van Nederland (een gebied van Dordrecht tot Groningen) wakker met een penetrante geur in de neus. Er bleek in Alblasserdam een tankwagen met petroleum onwel te zijn geworden en het lukte het vera  Lees verder

[Nieuws uitzendingen]

  • Bekijk video beelden van de NOS op nos.nl
  • Bekijk video beelden op RTV NH
  • Bekijk video beelden op de website van Radio 6 FM TV

[Schetsen van Laren]

Bol an 54

14 febr.- Met al die Majoor-en, Calis-en, Van den Brinks, Vossen en Smits, was het vroeger in Laren een wirwar van ‘wie is wie’ om families enigszins uit elkaar te houden. Vaak werd er een heel genealogisch rijtje afgewerkt. Wethouder Peter Calis herinnert zich: &lsquo  Lees verder

[Volg Larens Behoud op]