Prominent GroenLinks-politicus vervolgd voor 'gijzelingsuitspraak'

12 febr.- Het Openbaar Ministerie (OM) gaat voormalig GroenLinks-fractievoorzitter van Bloemendaal, Meindert Fennema vervolgen voor smaad. Hij beweerde in maart vorig jaar in een NPO Radio 1-programma dat de burgemeester van Bloemendaal in zijn eigen werkkamer was opgesloten door drie Bloemendalers. 

De vervolging van Fennema, een prominent GroenLinkser en emeritus hoogleraar aan de UvA, volgt op uitspraken in een radio-programma van Jort Kelder. In de uitzending van 'dr. Kelder en Co' op 3 maart 2018 zegt Fennema: "Ik geloof twee weken geleden, is de burgemeester van Bloemendaal opgesloten in zijn eigen kamer door leden van de partij Hart voor Bloemendaal." 

Lees ook: Aangifte van laster na vermeende gijzeling Bloemendaalse burgemeester 

Fennema omschreef de 'daders' zodanig, dat af te leiden was dat het ging om raadslid van Hart voor Bloemendaal Marielys Roos, haar man Peter Roos en kandidaat-raadslid Rob Slewe. Daarop nam Kelder het woord 'gijzeling' in de mond, dat niet werd weersproken door Fennema.

Weg versperd
De uitspraken kwamen op een politiek gevoelig moment, omdat enkele weken later de gemeenteraadsverkiezingen waren. Advocate Bénédicte Ficq deed aangifte van smaad, omdat haar cliënt (Rob Slewe, red.) "door zijn omgeving werd aangesproken op de grove beschuldigingen geuit door Fennema. Dit levert cliënt grote schade op, op zowel privé als ook op politiek niveau". Ook Roos deed aangifte.

Lees ook: Burgemeester Bloemendaal over 'gijzeling': "Beslist onaangenaam" 

Burgemeester Elbert Roest liet direct na de uitzending al weten zich niet te herkennen in de opmerkingen van Meindert Fennema. Later verklaarde hij dat het gesprek 'beslist onaangenaam' was geweest en dat één van de drie personen hem de weg versperde toen hij de kamer wilde verlaten. 

Burgemeester horen
Rob Slewe is samen met zijn broer al jaren in conflict met de gemeente over verbouwingen en herinrichting van hun landgoed. Toen Meindert Fennema aantrad als raadslid voor GroenLinks verergerden de verhoudingen. Hij uitte zich al eerder in publicaties negatief over de broers Slewe.

De politie heeft bijna een jaar lang onderzoek gedaan en alle betrokken partijen zijn gehoord. Nu is het dossier overgedragen aan het Openbaar Ministerie en tot vervolging besloting. 
 
Meindert Fennema laat weten de 'rechtszaak met vertrouwen tegemoet te zien'. "Ik wil het drietal van Hart voor Bloemendaal wel onder ede horen. En dan kan de burgemeester ook getuigen." 
 
Wanneer de rechtszaak is, is nog niet bekend.  Bron: NH Nieuws
 Ga terug

Publicatie datum: 12-2-2019

[Laren in beeld]

[Column]

Gewoon van ons

25 aug.- Een zondagmorgen als altijd. Het dorp is nog in rust. Een wandelaar, wat enthousiaste fietsers en een hardloper. Verder niks.Toch hoor ik al op de hoek bij De Haas het geluid van vegende bezems.Op de plek waar  Lees verder

[Kijk op Laren]

Hoe zou Annie Schrijer-Pierik dat nou opgelost hebben?

13 aug.- Dat vroeg ik mij afgelopen weekeinde af, toen ik een gesprek aan het uitwerken was, dat ik kort geleden had met  Dirk Jan Hildebrand.Inzet was het op voorhand al té leuke Foodtruck Festival van Le Bocque. Maar zeker ook over  Lees verder

[Het weer in Laren]

31°Czo
31°Cma
26°Cdi
22°Cwo

[Opinie]

Narcostaat

19 aug.- Nederlandse jongeren nemen grote risico’s door op festivals in het buitenland drugs te gebruiken of te verkopen, meldt de Telegraaf.  In tegenstelling tot het lankmoedige Nederland, wordt in andere landen namelijk wel streng  Lees verder

[Nieuws uitzendingen]

  • Bekijk video beelden van de NOS op nos.nl
  • Bekijk video beelden op RTV NH
  • Bekijk video beelden op de website van Radio 6 FM TV

[Schetsen van Laren]

Bol an 81

21 aug.-  De afgelopen week trok ik weer eens mijn wandelschoenen aan voor een ‘retourtje’ Lage Vuursche. Ik was vooral benieuwd naar de bloeiende heide en of er al iets te plukken viel van de bramenstru  Lees verder

[Volg Larens Behoud op]