Provincie wil geld Eemnes nu hebben voor duurdere HOV-haltes

14 apr.- De extra bijdrage die de gemeente Eemnes moet betalen voor de duurder uitgevallen haltes voor snelbus HOV langs de A27 wil de provincie Noord-Holland nu incasseren. Het gaat om 325.000 euro.

Dat ’Haarlem’ het geld nu snel wil hebben komt doordat het definitieve ontwerp voor de haltes aan beide kanten van de A27 bijna klaar is. Vorig jaar is het ontwerp drastisch aangepast op verzoek van Eemnes. Daarom moet deze gemeente naast de ’algemene bijdrage’ aan de HOV nu 325.000 euro extra ophoesten. Over die algemene bijdrage, 250.000 euro, was al in 2014 een akkoord bereikt.

Wat er wordt aangelegd vat het projectbureau voor de HOV als volgt samen: ’Aan de zuidzijde van de Verlegde Laarderweg komt een busafrit voor de HOV-bus. De halte komt langs de toerit van de A27 richting Utrecht. De HOV-bus krijgt aan de oostzijde van de A27 bij de afrit Eemnes-Laren een eigen busafrit en steekt dan de toerit van de A27 over. De halte komt vlak voor het viaduct van de Verlegde Laarderweg’.

Ook inwoners van Laren gaan de haltes langs de A27 gebruiken, maar deze gemeente hoeft niets extra’s te betalen. De prijsopdrijvende aanpassingen zijn namelijk niet aangebracht op verzoek van Laren.

Burgemeester en wethouders hebben voor de gemeenteraad van Eemnes een voorstel gemaakt waar die 325.000 euro vandaan moeten komen. In grote lijnen is het voorstel om subsidiegeld van de provincie Utrecht dat er nog ligt aan te spreken en het resterende geld te putten uit een reservepot die hoort bij de grondexploitatie Zuidpolder.

Begin volgend jaar wordt voor de HOV-haltes Eemnes/Laren een aannemer gecontracteerd. De verwachting is dat het werk aan deze haltes eind 2021 klaar is en dat ze in december van dat jaar in gebruik kunnen worden genomen.

Over het prijskaartje van de aanpassingen is begin vorig jaar enig gedoe geweest in de Eemnesser gemeenteraad. Verantwoordelijk wethouder was destijds Niels Rood (D66). Hij moest zich verdedigen omdat met name DorpsBelang en de VVD drie ton extra (inmiddels is het dus 3,25 ton geworden) wel erg pittig vonden. Zijn criticasters hield hij voor dat die (toen nog) drie ton extra het beste was wat hij eruit had kunnen slepen. Zijn opponenten waren niet overtuigd en bleven vinden dat Rood door de provincie Noord-Holland was klemgezet.

Bron: Gooi en Eemlander
Ga terug

Publicatie datum: 14-4-2019

[Laren in beeld]

[Column]

Dichtbij voor onze inwoners

17 apr.- Voor wie het bericht nog niet heeft gelezen, de gemeente Laren beschikt sinds 5 april weer over een Advies & Informatiepunt voor vragen over zorg en welzijn. Bewoners met vragen hierover, zoals over huishoudelijke onder-steuning, kunnen hier persoonlijk t  Lees verder

[Kijk op Laren]

Wist u dat

19 apr.- Op de zijtak in mooi Laren Staat een prachtige Saksische boerderij uit 1630 Sinds 1957 is daar een steenhouwerij gevestigd Jeroen Kuyer heeft het oude ambacht met zijn werk een nieuwe kans gegeven. Hij beheerst dit oude ambacht in al zijn facetten wat niet veel steenhouwers nog kunnen zeggen   Lees verder

[Het weer in Laren]

24°Cma
19,5°Cdi
15,5°Cwo
11,5°Cdo

[Opinie]

Gooi- en Eemlander Opinie: burgemeesters kijken weg en dat is zorgelijk

31 mrt.- Waar het gaat om de echte criminaliteitscijfers draaien de burgemeesters van de grootste gemeente in deze regio (Pieter Broertjes, Hilversum) en een van de kleinste (Rinske Kruisinga, Laren) om de hete brei heen. Naar buiten toe weigeren ze de koe bij de hoorns te vatten. Daarmee doen ze in feite mee aan wat  Lees verder

[Nieuws uitzendingen]

  • Bekijk video beelden van de NOS op nos.nl
  • Bekijk video beelden op RTV NH
  • Bekijk video beelden op de website van Radio 6 FM TV

[Schetsen van Laren]

Bol an 63

18 apr.-  Mijn vrouw Annemarie en ik zaten jaren geleden in Nick Vollebregt’s eetcafé aan een zespersoons-tafel met naast ons een onbekend echtpaar. Tussen hen en ons in aan beide kanten een lege stoel. Terwijl we na de escargots wachtten op het  Lees verder

[Volg Larens Behoud op]