Provincie wil geld Eemnes nu hebben voor duurdere HOV-haltes

14 apr.- De extra bijdrage die de gemeente Eemnes moet betalen voor de duurder uitgevallen haltes voor snelbus HOV langs de A27 wil de provincie Noord-Holland nu incasseren. Het gaat om 325.000 euro.

Dat ’Haarlem’ het geld nu snel wil hebben komt doordat het definitieve ontwerp voor de haltes aan beide kanten van de A27 bijna klaar is. Vorig jaar is het ontwerp drastisch aangepast op verzoek van Eemnes. Daarom moet deze gemeente naast de ’algemene bijdrage’ aan de HOV nu 325.000 euro extra ophoesten. Over die algemene bijdrage, 250.000 euro, was al in 2014 een akkoord bereikt.

Wat er wordt aangelegd vat het projectbureau voor de HOV als volgt samen: ’Aan de zuidzijde van de Verlegde Laarderweg komt een busafrit voor de HOV-bus. De halte komt langs de toerit van de A27 richting Utrecht. De HOV-bus krijgt aan de oostzijde van de A27 bij de afrit Eemnes-Laren een eigen busafrit en steekt dan de toerit van de A27 over. De halte komt vlak voor het viaduct van de Verlegde Laarderweg’.

Ook inwoners van Laren gaan de haltes langs de A27 gebruiken, maar deze gemeente hoeft niets extra’s te betalen. De prijsopdrijvende aanpassingen zijn namelijk niet aangebracht op verzoek van Laren.

Burgemeester en wethouders hebben voor de gemeenteraad van Eemnes een voorstel gemaakt waar die 325.000 euro vandaan moeten komen. In grote lijnen is het voorstel om subsidiegeld van de provincie Utrecht dat er nog ligt aan te spreken en het resterende geld te putten uit een reservepot die hoort bij de grondexploitatie Zuidpolder.

Begin volgend jaar wordt voor de HOV-haltes Eemnes/Laren een aannemer gecontracteerd. De verwachting is dat het werk aan deze haltes eind 2021 klaar is en dat ze in december van dat jaar in gebruik kunnen worden genomen.

Over het prijskaartje van de aanpassingen is begin vorig jaar enig gedoe geweest in de Eemnesser gemeenteraad. Verantwoordelijk wethouder was destijds Niels Rood (D66). Hij moest zich verdedigen omdat met name DorpsBelang en de VVD drie ton extra (inmiddels is het dus 3,25 ton geworden) wel erg pittig vonden. Zijn criticasters hield hij voor dat die (toen nog) drie ton extra het beste was wat hij eruit had kunnen slepen. Zijn opponenten waren niet overtuigd en bleven vinden dat Rood door de provincie Noord-Holland was klemgezet.

Bron: Gooi en Eemlander
Ga terug

Publicatie datum: 14-4-2019

[Laren in beeld]

[Column]

Geknoei met de Brink

1 juni.- Alweer bijna 5 jaar geleden nam Larens Behoud het initiatief. Er moest eindelijk wat gebeuren met de Brink. Want wie er langs rijdt of fietst geniet van het plaatje, maar vertoef je erop dan schrik je van  Lees verder

[Kijk op Laren]

Ineens wist ik.

3 juni.- Ineens wist ik.Of wist ik het weer.Mark Rothko.De eerste wolken maakten een typisch Nederlands einde aan een prachtige zomerse dag in Laren. Misschien dat het de overgang was of een plotseling gevoel van betrekkelijkheid.Maar daar was hij  Lees verder

[Het weer in Laren]

14,5°Cdo
13,5°Cvr
15,5°Cza
17°Czo

[Opinie]

De tegenpartij

24 mei.-  De fijnste mensen, in ieder geval de meest interessante mensen, zijn zij die pertinent, en vooral vooraf, overal tegen zijn. Een zaaltje vol met positieve mensen is dodelijk; klotsende oksels, plaatsvervangende schaamte e  Lees verder

[Nieuws uitzendingen]

  • Bekijk video beelden van de NOS op nos.nl
  • Bekijk video beelden op RTV NH
  • Bekijk video beelden op de website van Radio 6 FM TV

[Schetsen van Laren]

Bol an 72

20 juni.- Enigszins verscholen aan de Kleine Brink ligt café ‘De Bijenkorf, ‘s avonds door een honderdtal 14 volt lampjes aangeduid als “cafe De byenkorf”.  Op maandag en dinsdag gesloten, de overige dagen open tussen 16.00 uur en 01.00 uur. W  Lees verder

[Volg Larens Behoud op]