Samen in actie voor banenbehoud; Regio G&V rolt rode loper uit voor ondernemer met meer hulp, flexibiliteit en ruimte

15 mrt.- De Regio Gooi & Vecht gaat de rode loper uitrollen voor het bedrijfsleven. Dat is geen ’show-off’, maar bittere noodzaak. Om te voorkomen dat hier in de komende tien jaar 25.000 arbeidsplaatsen verloren gaan. Plannen voor een gezamenlijke aanpak zijn neergelegd in het Werkplan Werklandschappen, dat de komende tijd wordt voorgelegd aan alle gemeenteraden in de regio.

Het is niet best gesteld met het vestigingsklimaat in de regio. Al vóór de crisis was Gooi en Vechtstreek in economisch opzicht een onderpresteerder. Die situatie is sindsdien weinig veranderd en als actie uitblijft wordt het alleen maar erger: tienduizenden banen dreigen te verdwijnen. Natuurlijk, de verlokkingen van de grote stad en de gebrekkige bereikbaarheid als gevolg van drukke snelwegen en matig openbaar vervoer spelen daarbij een rol. Maar zeker zo belangrijk is dat de geringe beschikbare ruimte niet optimaal wordt ingezet.

Binnen de regio is behoefte aan circa 14 hectare ’schuifruimte’ voor bedrijven die willen groeien of verplaatsen. Deze bedrijven vertrekken als de regio niet in die behoefte kan voorzien. In het werkplan wordt voorgesteld een inventarisatie te maken van alle beschikbare locaties in de regio, zodat een totaalbeeld ontstaat en niet meer per gemeente wordt gewerkt.

Ook is er veel vraag naar zogenoemde ’informele’ locaties. ZZP’ers en creatieve bedrijven willen werkruimte op inspirerende plekken zoals broedplaatsen, hotspots en centrumgebieden, of op terreinen met een eigen karakter waarop zij zich omringd weten door soortgelijke bedrijvigheid. Echte kennis hierover is er niet en moet dus worden vergaard.

Om het voor ondernemers makkelijker te maken wordt in het werkplan voorgesteld één loket of ondernemershuis te maken waar zij terecht kunnen met al hun vragen. Vragen op het gebied van huisvesting, maar ook over subsidiemogelijkheden, regelgeving en arbeidsmarkt. Informatie die nu nog erg versnipperd is over de verschillende gemeenten. Tevens moet dat loket een plek zijn waar aan onontbeerlijke netwerken kunnen worden opgebouwd.

De regio moet zich naar buiten toe als één geheel gaan profileren, waarbij de sterke clusters, sectoren en locaties echt in de etalage worden gezet. Speciale aandacht gaat daarbij uit naar de sectoren media, zorg en toerisme die extra versterkt moeten worden. Tenslotte is er meer aandacht nodig voor flexibele regelgeving en het zo optimaal mogelijk uitrollen van glasvezel.

Bron: Gooi en Eemlander
Ga terug

Publicatie datum: 15-3-2019

[Laren in beeld]

[Column]

Gewoon van ons

25 aug.- Een zondagmorgen als altijd. Het dorp is nog in rust. Een wandelaar, wat enthousiaste fietsers en een hardloper. Verder niks.Toch hoor ik al op de hoek bij De Haas het geluid van vegende bezems.Op de plek waar  Lees verder

[Kijk op Laren]

Hoe zou Annie Schrijer-Pierik dat nou opgelost hebben?

13 aug.- Dat vroeg ik mij afgelopen weekeinde af, toen ik een gesprek aan het uitwerken was, dat ik kort geleden had met  Dirk Jan Hildebrand.Inzet was het op voorhand al té leuke Foodtruck Festival van Le Bocque. Maar zeker ook over  Lees verder

[Het weer in Laren]

30°Czo
26°Cma
22°Cdi
20,5°Cwo

[Opinie]

Narcostaat

19 aug.- Nederlandse jongeren nemen grote risico’s door op festivals in het buitenland drugs te gebruiken of te verkopen, meldt de Telegraaf.  In tegenstelling tot het lankmoedige Nederland, wordt in andere landen namelijk wel streng  Lees verder

[Nieuws uitzendingen]

  • Bekijk video beelden van de NOS op nos.nl
  • Bekijk video beelden op RTV NH
  • Bekijk video beelden op de website van Radio 6 FM TV

[Schetsen van Laren]

Bol an 81

21 aug.-  De afgelopen week trok ik weer eens mijn wandelschoenen aan voor een ‘retourtje’ Lage Vuursche. Ik was vooral benieuwd naar de bloeiende heide en of er al iets te plukken viel van de bramenstru  Lees verder

[Volg Larens Behoud op]